: Nye muligheter med Bus-teknologi | Din Fritid

Nye muligheter med Bus-teknologi

For to år siden gikk Polar over til Can Bus-teknologi på sitt el-system på campingvogner, og for et år siden presenterte de Polar 3504 som var den første bobilen med bruk av Can Bus-systemet. Systemet gir mange avanserte styringsmuligheter av all elektronikk.


Av Tore Afdal

Can Bus er et nodesystem som også brukes i bilindustrien, og det reduserer behovet for tykke kabler i vogn og bil - og sparer dermed vekt. Men først og fremst gir systemet brukeren mange nye muligheter fra displayet i vogna: Du kan starte eller skru av kjøleskapet, du kan regulere innetemperaturen, du kan skru av eller på den elektriske gulvvarmen du kan aktivere innbruddsalarmen. Du kan også selvsagt få status på ferskvann og gråvannstanken. Om noen skulle gjøre innbrudd vil systemet også kunne sende deg en sms til din mobiltelefon.
Alt dette kan du gjøre fra det nye innvendige touchdisplayet. Men du trenger ikke lenger reise deg fra den myke sofaen i campingvogna: Alle funksjonene kan du også styre fra en smarttelefon om du befinner deg i vogna eller bobilen. Polar har utviklet egne apper for iPhone og Android som høres ut som en fremtidsvisjon som allerede er en realitet. Foreløpig er du nødt til å være i campingvogna eller i nærheten, men det skal ikke mye fantasi til for å se potensialet i et slikt system som etter hvert helt sikkert vil kunne fjernstyres fra mobilen.
Can Bus støtter fire programmerbare lysinstillinger som også kan fjernstyres. Det betyr at du for eksempel kan gå fra vogna om kvelden, og med et par tastetrykk på mobilen har du satt vogna i nattbelysningsmodus. I tillegg kan du skru av vannpumpa og senke innetemperaturen på vei ut døra.
For å få alle funksjonene er det en forutsetning at Mobile Multi Control er installert. Dette er utstyr som er inkludert når man velger tilbehørspakken Svit for Polars campingvogner, men som også finnes som separat tilbehør.

Polar bobiler

Det er kun mindre endringer på Polars 2014-modeller.
Polar Grizzly har fått en justering av sin innredning for å få bedre balanse mellom sovedelens to separate enkeltsenger. Derfor er garderoben flyttet fra plassen mellom sovedel og kjøkken til bak badet, mens kjøleskapet er plassert midt i mot kjøkkenet, i stedet for samme side som kjøkkenet.
Det er flere og mer moderne tekstiler å velge mellom, og bobilene har fått nytt bjørneemblem på gavlveggen som skal gi eierne en mer eksklusiv følelse, forteller produsenten.

Delikat interiør i Polar 800TRTDS.

Polar campingvogner

Polar benytter 50-årsjubileet til å innføre en ny design. Produsenten samarbeider med det svenske designbyrået Yovinn. Designretningen er forenklet skandinavisk design med innslag av bevegelse og mykhet i formspråket, forteller Matias Cindric som er strateg på designbyrået. Det mest iøyenfallende er årets vinduer som er helt rette, større og mørkere enn tidligere - de står i større kontrast til ytterveggene som er hvitere enn tidligere. Bakveggen skiller seg enda mer ut ved at den har fått i hovedsak rette linjer, ny belysning og en mindre, men mer synlig uthevet isbjørn.
Det er en ganske lang liste med endringer på 2014-modellene, men de fleste vil ha mindre betydning for brukerne. Selv om mange helt sikkert vil sette pris på litt større vinduer, nye høyttalere og delvis ny belysning - for å nevne noe.
Men den største nyheten er ekstrautstyrspakken Svit som nå inkluderer Mobile Multi Control, og som gir tilgang til fjernstyring av de fleste elektriske funksjoner i vogna.

Bygg din egen campingvogn

Polar tilbyr sju ulike campingvognstørrelser og har over 50 ulike planløsninger, med en mengde innredningsalternativ og en gedigen ekstrautstyrsliste. For å gjøre det enklere for kunden å velge blant alle alternativene har Polar utviklet et digitalt showroom. Vi snakker om en nettside hvor du kan sette sammen en campingvogn etter dine egne preferanser. Systemet viser hele tiden beløp og vekt. Du kan opprette flere slike campingvognprosjekt, som blir plassert i din egen virtuelle garasje på Polar sin nettløsning. Når du er ferdig med vognen, lages det en oppsummering som du kan velge å sende til nærmeste forhandler, eller du kan få en PDF-fil med beskrivelse av alle dine valg, eller du kan legge ut din drømmevogn på Facebook. Flere forhandlere vurderer også å sette opp dedikerte skjermer som kunder kan bruke med kyndig veiledning tilgjengelig. Du finner konfiguratoren som Polar kaller funksjonen på deres hjemmesider: www.polarvagnen.com/no. Den er foreløpig kun på svensk, men vil i løpet av kort tid komme på norsk og med norske priser.

Polar fyller 50 år

Feirer med jubileumspakke for norske campingvognkunder.
Polar har siden 1964 solgt over 55 000 campingvogner, noe som gjør Polar til Sveriges mest solgte campingvogn gjennom tidene. Polar begynte sin produksjon i en låve i Junselvallen i Sverige i 1964. Ikke lenge etter flyttet de til Dorotea. Og Polars campingvogner produseres fremdeles i Dorotea, som er verdens nordligste campingvognfabrikk.
Dette består jubileumspakken av: Håndkletørker, lasteluke bak, Heki 2-takluke, foldedør, Omnivent takluke, gassuttak i koffert, gassalarm, frostvakt, belastningsvakt, røykvarsler.
Det går å velge denne pakken til alle campingvogner i Polars ordinære modellprogram.

Finlandia er navnet enkeltakslede fullbreddevogner.

Solifer jubilerer

Solifer er en finsk produsent som ble etablert i Helsingfors i 1964. Siden 2011 er Solifer helsvensk og produseres i lapplandske Dorotea i Sverige på verdens nordligste campingvognfabrikk.

I Sverige markeres 50-årsjubileet med to utvalgte jubileumsmodeller som får et spesielt utseende og spesielt gode utstyrspakker. I Norge markeres jubileet ved at en jubileumspakke kan velges på alle modeller.
Pakken består av: Håndkletørker, lasteluke bak, Heki 2 takluke, foldedør, Omnivent takluke bak, gassuttak i koffert, gassvarsler, frostvakt, belastningsvakt og røykvarsler.

Nytt design
Solifer ønsker å bli oppfattet som en campingvognprodusent som prioriterer gode kjøreegenskaper. Derfor er årets modeller designet for å forsterke en slik oppfatning.
Designmessig vil den største nyheten være svart kantlist som løper langs begge sidene og smelter sammen med den svarte kjolelisten. Hjulene er større (15”) og kommer med nye felger. Svarthvitt-kontrasten fra utsiden fortsetter inne med hvite over- og underskap samt kjøkkenbenk. De som ønsker det, velger et brudd på flisetapetet rundt kjøkkenvinduet i svart eller grått.

Unikt styringssystem
Solifers Zenit-serie er utstyrt med samme Can Bus-teknologi som Polar benytter i sine vogner. Det er tross alt samme fabrikk og eiere.
Solifer vognene er i utgangspunktet godt utstyrt, men i år er det enda flere tilbehørsmuligheter. Nytt sykkelstativ for opptil to sykler og ny CD/DVD-spiller blant annet.

Ny sesong
I 2014 vil det bli enda tydeligere oppdeling av de ulike campingvognene til Solifer. De smale vognene på 2,27 m i utvendig bredde vil fremdeles kalles Artic. Fullbreddevognene på 2,52 m er oppdelt i enkelt- og dobbeltakslede vogner, hvor Finlandia er navnet på de enkeltakslede vognene, mens Zenit er navnet på boggivognene. Zenit 630 bytter navn til Zenit 680. Solifers minste modell Artic 366 utgår i 2014.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

På forsiden