: Isabella 2004: Universal-fortelt klarer også en hard vinter | Din Fritid

Isabella 2004: Universal-fortelt klarer også en hard vinter

Samtidig som fler og fler camper om vinteren er interessen for større komfort i vinterforteltet steget. Det har Europas største spesialfabrikk for fortelt, Isabella i Vejle, vist råd med ved å utvikle to av fabrikkens helårstelt til også å kunne brukes om vinteren.

Det dreier seg om modellene Universal 300 og Universal 360, som ved innkjøp av en såkalt vintersikringspakke vil kunne klare selv barske vinterforhold. Forskjellen mellom vinterfortelt og helårsfortelt er først og fremst, at helårstelt er både dypere og bredere og også har mer komfort i form av bl.a. flere åpningsmuligheter. Den grunnleggende vintersikringspakken består av tre ekstra støttestenger og to ekstra takoverliggere, som etter montering gir helårsforteltets stangsystem samme styrke som et utpreget vinterfortelt. Det skal naturligvis nevnes, at Universal-forteltene på forhånd har et stangsystem som er konstruert etter samme prinsipp som et spesielt vinterfortelt, bla. med et kraftig kryss i takkonstruksjonen. Vil man ha optimalt utbytte av sin vintercamping er det en god ide å gå til anskaffelse av ytterligere litt ekstrautstyr. For eksempel vintersikringsutstyr i form av ekstra barduner til stormoppspenning, et sett av de såkalte Tarzan-plugger, som kan slås ned i frossen jord, samt ikke minst et termotak av hensyn til inneklimaet.

Et termotak har flere funksjoner. Først og fremst sikrer det at varmen ikke stiger rett mot takduken, hvorved det dannes en del kondensvann. Dertil kommer at det kondensvannet som alltid vil dannes under vintercamping drypper ned i termotaket, og her fordeler vannet seg ut over hele flaten, slik at fordampningen skjer raskere. Endelig virker termotaket også som isolering mot kulde ovenfra. Selv om Universal-modellene til forveksling ligner et alminnelig sommerfortelt er det tatt høyde for, at de kanskje skal brukes til camping i snø og storm. Således er dørene i begge sider forsynt med tildekkede glidelåser, slik at de ikke kan fryse til, og begge dører kan dessuten åpnes ovenfra. Det er praktisk, hvis det ligger snø oppover teltsiden. Et godt uttrykk for, at Universalteltene med påmontert vintersikring tilfredsstiller kravene til et vinterfortelt er, at det kan forsikres som vinterfortelt. Les mer her: www.isabella.net

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Emneord: 

På forsiden