: Luftige fortelt | Din Fritid

Luftige fortelt

Det er ikke ofte det kommer innovasjoner hva telt angår. Men nå leverer flere produsenter såkalte oppblåsbare telt.

Oppblåsbare fortelt

Både Max Fritid, danske Outwell og engelske Kampa produserer eller selger oppblåsbare fortelt. For de som er bekymret for høytrykk i forteltet kan vi berolige med at et oppblåsbart telt ikke betyr annet enn at teltstengene er erstattet av slanger med luft. I stedet for å la en aluminiums- eller karbonstang holde teltet oppreist er det en slange som fylles med luft, og som bærer konstruksjonen og holder den oppreist og stabil. Fordelen er lavere vekt og ingen skarpe stenger. I følge produsentene går det også raskere å sette opp et oppblåsbart telt enn et tradisjonelt telt. Det er ikke så store mengder luft som skal til, så det holder lenge å bruke en manuell pumpe. Selv om man selvsagt kan koble til en kompressor også. Det er heller ingen harde deler som kan ripe eller skade bobilen eller campingvognen. I tillegg risikerer du ikke å glemme igjen en teltstang hjemme, på de oppblåsbare teltene henger alt sammen. Alle teltstengene er forbundet med hverandre i toppen, og du fyller alle pølsene med luft fra et inntak. Etter at teltet er oppreist og på plass, kan du på nye modeller stenge av ventiler som sørger for at et eventuelt hull ett sted, ikke gjør at hele teltet ramler sammen.

Fortelt

Denne teknologien ble først benyttet på tradisjonelle telt, men har nå også vært på fortelt-markedet et par år. Det er reisevogner og bobiler som vil ha størst nytte av gevinsten: Raskt å sette opp, lett vekt og ingen skarpe deler.

Ulempene

Hva er så ulempene? Det er klart at poenget med at teltene er lettere også normalt gjør de mer utsatt for vær og vind. Stabiliteten er nok bedre på et tradisjonelt telt med stenger. Men om du er flink til å bardunere vil nok også det hjelpe en del. Det er selvsagt en ulempe å punktere slangen eller røret når du er på tur, men det er ikke noe bedre å knekke en teltstang. Enkelte produsenter av tradisjonelle fortelt hevder at det ikke er noe raskere å sette opp et oppblåsbart telt sammenlignet med et dedikert reisetelt.Se denne reportasjen i Bobil & Caravan utg. 5/14.

Slik gjør du det

Skal du sette opp et oppblåsbart telt på din campingvogn så trer du først teltet i forteltskinnen på din vogn, så setter du i fire teltplugger i hvert sitt hjørne. Koble til pumpen og fyll rørkonstruksjonen med luft. Produsentene oppgir at et lite fortelt tar fra et til fire minutter å pumpe opp. Siste post på programmet er å sette i resten av pluggene - og så er du ferdig. Bortsett fra at det er nok lurt å bardunere litt også! På bobiler som har markise er det et tilsvarende spor i underkant av bobil-markisens front. For bobiler som ikke har montert markise, så finnes det skinner i plast eller aluminium å få kjøpt. Disse limes på bobil-veggen, så kan teltet tres inn i sporet på skinnen.

Uni Bora Air I:

 

Uni Bora Air II:

 

Uni Luna Air:

 

Outwell Hollywood Freeway Tall:

 

Kampa Rally Air 260:

 

Kampa Rally Air 390:

Kampa leveres i tre høyder: 1. Standard tilkoblingshøyde for campingvogner: Opp til 250 cm. 2. Large: For bobiler med tilkoblingshøyde 250 - 270 cm. 3. XL: For bobiler med tilkoblingshøyde 270 - 290 cm Veiledende utsalgspriser fra 10 000 til 14 000 kr, føres av rundt åtte forhandlere i Norge.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

På forsiden