Historisk tilbakeblikk: Den flyvende W | Din Fritid
Fra en brosjyre for Winnebago Chieftain, bobilen som tilsynelatende trives godt også på klassiske sørstatsgods.
Historisk tilbakeblikk

Den flyvende W

Det er lett å la seg fascinere av bobiler som er annerledes. En modell som kan få noen og enhver til å heve øyenbrynene er amerikanske Winnebago Chieftain.

Winnebago Industries Inc. er en amerikansk caravanprodusent som holder til i Iowa. Selskapet ble grunnlagt av forretningsmannen John K. Hanson fra Forest City i februar 1958. I begynnelsen ble det produsert tilhengere og campingvogner, på 60-tallet også bobiler. Selv om det utvilsomt er hjemmemarkedet som er Winnebagos viktigste, ruller flere av bilene deres rundt i Europa. Tall viser for eksempel at det i 1998 ble solgt rundt 70 Winnebagoer til det europeiske markedet. Ifølge motorvognregisteret har det i perioden 1981 til 2001 vært registrert 40 Winnebago-bobiler i Norge.

Lett gjenkjennelig

Eldre Winnebagoer kjennes igjen på lang avstand, takket være en stor W på sideveggene. Dekorelementet er årsaken til tilnavnet «den flygende W».

Ordet Winnebago er hentet fra en lokal urbefolkningsstamme, og det ble i lang tid benyttet modellnavn inspirert av indianere.

Den særpregede snuten kjennetegnet produsentens første modeller på 60-tallet. Snuten ble videreført på første generasjon Chieftain, som ble lansert i 1971. Den fremoverlente fronten holdt stand frem til 1979-modellen kom, med mer moderne utseende og form. Chieftain stod på programmet helt til 2005. En 1973 Chieftain kan ses flere ganger i de to første sesongene av den amerikanske TV-serien «The Walking dead».


En 1973-modell av Chieftain - uten den karakteristiske nesen.


Luksus interiør anno 1971, i Chieftain.


Winnebago Chieftain kom i flere størrelser, som denne Brave-versjonen. Liten, men fremdeles “tøff i trynet”!

 

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Emneord: 
Finnes i utgave: 

På forsiden