Kabe fyller 60 år: Ferieprosjektet som endte på børs | Din Fritid
Kabe fyller 60 år

Ferieprosjektet som endte på børs

I år er det 60 år siden Kurt Blomqvist bygde sin første campingvogn i en garasje i smålandske Tenhult. Den var ferdig i god tid til sommerferien - endelig skulle familien ha en standsmessig ferie.

Men det varte ikke lenge før ryktet om campingvogna spredte seg, og da Kurt fikk et bud på vogna klarte han ikke å si nei. Det var kun tre uker til ferien og resten av familien likte dette dårlig. Kurt ble jaget ut i garasjen for å bygge en ny. Han kom nesten i mål, og den nye vogna ble pakket med både utstyr til familieferien og verktøy og materialer som trengtes for å gjøre den ferdig underveis. Vel fremme på en campingplass kunne familien nyte ferien mens Kurt bygget ferdig sin andre vogn. Familien kom hjem med en helt ferdig vogn - som umiddelbart ble solgt den også. I løpet av vinterhalvåret ble ytterligere åtte vogner produsert, de fikk navnet Kabe Komet 250. Også disse ble solgt. Prisen var på ikke helt beskjedne 3800 kroner, omtrent halvparten av hva en Volvo PV kostet på den tida.


Kabe dratt av Rolls Royce.

 

Dobbeltarbeidende

Kurt Blomqvist var sjef for Flygförvaltningens kontroll hos Saab i denne perioden og gjorde vognproduksjonen på fritiden og i helger. Etter å ha holdt på slik i fire år kom smålenningen fram til at han måtte ta et valg, og begynte da å produsere campingvogner på heltid i sitt eget selskap, Kabe.

Her opprettet Blomqvist en egen avdeling for produktutvikling, og selv om han var daglig leder for hele selskapet var det her han tilbrakte mest tid.

– Jeg har alltid likt å jobbe med den tekniske utviklingen, forteller Blomqvist i et intervju.

Her ble ecoprimisoleringen utviklet i 1987, vannbåren gulvvarme i 1988, plastlister i 1989 og ventilerende vegger i 1992. Men enda viktigere var flexline-systemet som gjorde at man rimelig og effektivt kunne tilby mange ulike interiørløsninger basert på grunnmoduler.

Flere av oppfinnelsene ble patentert.


I en lang periode kjempet de svenske produsentene om å ha den lengste vognen…

 

Jubileumsfest

Kabes 60-årsjubileum ble behørig feiret den 17.-20. august i år. Den svenske produsenten leide like godt Elmia-messeanlegget i Jönköping for sin jubileums-kalas, slik de også gjorde det under sin 50-årsfeiring.


Når det er fest er det selvfølgelig kake…skikkelig Kabe-kake!

Din Fritid var blant gjestene i år, og svenskene sparte ikke på noe: Kabes kunder, forhandlere og presse ble invitert til en kjempefeiring over flere dager. Messecampen på Elmia var full av rødhvite bobiler og vogner. Fra tidlig ettermiddag var det underholdning med alt fra orkester til danseband og kjendiser. Gratis kaffe og jubileumskake - samt middag flere kvelder på rad, på det meste satt det 1500 mennesker til bords! Et flott arrangement med trivelig atmosfære og ikke minst meget god stemning.


Kabe-campen sett fra luften.

 

Kabe

I dag er det rundt 440 ansatte i Kabe-gruppen, som er børsnotert. Kabe produserer rundt 400 bobiler og 1200 campingvogner i året. Omsetning i 2015 for konsernet var 1689 millioner svenske kroner. Et av mange selskaper i gruppen er den skandinaviske Adria-importøren Adria Caravan AB.

 

Enkel navnelogikk

Kabe fikk navnet sitt fra initialene til Kurt Blomqvist (KB), svensken prøvde seg først på kå-be, men det navnet var opptatt. Dermed ble det dagens navn, for alltid til minne om oppfinneren og forretningsmannen fra Sverige.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Emneord: 
Finnes i utgave: 

På forsiden