Jul 2019: Juletapas | Din Fritid
Jul 2019

Juletapas

Tapas er digg! Her får du noen julete varianter, perfekte å invitere skikkelig gode venner på. For det skal jo sies at det tar litt tid å forberede et fyldig tapasbord. La deg inspirere til å improvisere. Bruk alt du synes er godt, prøv deg frem og montér det sammen...godt blir det helt sikkert uansett!

SATAYMARINERT SKINKEBIFF

Du trenger (til ca 4 porsjoner):

  • 4 stk skinkebiff à ca 200 g
  • 1 glass peanøttsmør
  • 3 ss mørk soyasaus
  • 2 stk lime
  • ½ stk hakket, frisk rød chili
  • 2 båter hvitløk
  • 2 dl lett kokosmelk
  • 2 ss frisk koriander
  • 2 ss sesamfrø

Slik gjør du:

  • Ha peanøttsmør, soyasaus, limesaft, chili, hvitløksbåter og kokosmelk i en foodprosessor og miks til en puré.
  • Skjær skinkebiff i passelige biter og tre på spyd. Mariner grillspydene med litt av peanøttsausen. 
  • Grill spydene i noen minutter på hver side til de har fått en fin farge.
  • Server med frisk koriander, sesamfrø og peanøttsaus. 
  • Alternativt kan du steke spydene raskt i en stekepanne til de har fin farge, og så legge spydene på et stekebrett med bakepapir etterhvert som de er ferdig brunet. Pensle med peanøttsaus og stek grillspydene noen minutter i stekeovnen til de er gjennomstekt.

LEFSERULLER

Du trenger (til ca 6 porsjoner):

  • 6 skive lammerull
  • ca. 4 ss rødbetsalat
  • 2 stk lefse

Slik gjør du:

  • Fordel rødbetsalat på lefsene og legg på skiver av lammerull.
  • Rull lefsene tett sammen og legg dem på et fat med kanten ned.
  • Skjær vekk endene av lefserullene og del hver rull i to eller tre “kubber” på skrå.
  • Bruk gjerne tannpirkere til å holde lefserullene sammen. Anrett på fat, og pynt med litt spirer eller annet grønt.
  • Med en pakke lefser i huset har du alltid mulighet til å lage noe ekstra godt med det du har tilgjengelig. Juleklassikeren sylte og sennep er nydelig, men alt kan brukes som fyll i lefser! Her er noen forslag: tynne skiver ribbe, røkelaks, gravlaks, oksetunge, ost med litt marmelade, finkuttet pinnekjøtt, lutefisk og poteter, salat av kalkun- eller kyllingrester. Her er det bare å være kreativ og leke seg fram til de beste smakskombinasjonene!

STEKT PÆRE MED KREMOST OG BACON

Du trenger (til ca 12 porsjoner):

  • 100 g bacon i skiver
  • 2 ss smør til steking
  • 3 stk pære
  • ¼ ts kvernet pepper
  • 1 pk kremost naturell (á 125 g)
  • ca. 4 kvister frisk timian

Slik gjør du:

  • Kutt bacon i små terninger. Fres det sprøtt i en varm stekepanne med litt smør. Ha baconet over på en tallerken med kjøkkenpapir, slik at fettet renner av. Kutt det i mindre biter.
  • Del pære i fire, og ta ut kjernen. Stek pærebitene i en varm stekepanne med litt smør, til de får en fin gyllen farge på alle sider. Krydre med litt pepper. Legg pærene over på en tallerken med kjøkkenpapir, slik at fettet renner av. 
  • Smør litt kremost på hver av de stekte pærebitene, og legg dem over på et fat. Dryss over sprøstekt bacon, og pynt med litt frisk timian. 

CHILIRIBBE MED PEANØTTDIPP

Du trenger (til ca 8 porsjoner):

  • 1 kg stekt ribbe
  • 2 stk grovhakket rød chili
  • 4 båt grovhakket hvitløk
  • 3 ss frisk koriander
  • ½ ts salt
  • 1 ss rapsolje

Peanøttdipp:

  • 6 ss olivenolje
  • 2 ss riseddik
  • 2 ss peanøttsmør
  • 2 ss sriracha (asiatisk chilisaus)
  • 4 ss soyasaus
  • 2 ts frisk ingefær
  • 2 båter revet hvitløk
  • 4 ss flytende honning
  • saften av 1 stk lime

Slik gjør du:

  • Forvarm ovnen til 150 °C.
  • Skjær vekk svoren fra den ferdigstekte ribben og skjær den i passelige små serveringsstykker. Finhakk chili, hvitløk og koriander, og bland med olje og salt. Fordel krydderblandingen over ribben og stek i ovnen i ca. 15 minutter.  
  • Ha alle ingrediensene til dressingen i en liten bolle og visp sammen til det er godt blandet. Grovhakk peanøtter og dryss over dippen. 
  • Synes du dressingen blir for tynn kan du ha oppi mer peanøttsmør.

KALKUNSALAT PÅ CROSTINI

Du trenger (til ca 8 porsjoner):

  • 200 g ferdigstekt kalkunkjøtt
  • ½ boks seterrømme
  • 1 ss majones
  • ½ ss grov sennep
  • ½ pakke hakket ruccula
  • 1½ ts
  • 1 ts malt hvit pepper
  • saft og skall fra ½ stk appelsin
     
  • 16 skiver baguette
  • 3 ss olivenolje til steking
  • 1 båt hvitløk

Slik gjør du:

  • Skjær ferdigstekt kalkunkjøtt i små terninger.
  • Bland sammen rømme, majones, sennep, hakket ruccula til en dressing, smak til med salt og pepper. Vend kalkunterningene inn i dressingen. Smak til på nytt med appelsinsaft. 
  • La gjerne kalkunsalaten stå i kjøleskap noen timer før den skal spises for å trekke smak.
  • Ha olivenolje i en varm stekepanne og stek baguettskiver til de er sprø og gylne. Legg dem over på et kjøkkenpapir og gni dem inn med hvitløk.
  • Legg en god skje med kalkunsalat på hver av baguettskivene rett før servering. Pynt med revet appelsinskall.
  • Det er ingenting i veien for at du kan bytte ut kalkunkjøtt med kyllingkjøtt om det er det du skulle ha for hånden.

PEPPERKAKE MED BLÅMUGGOST

Du trenger (til ca 4 porsjoner):

  • 8 stk pepperkake
  • 1 pk blåmuggost
  • 8 ts fikensyltetøy eller annet syltetøy du liker

Slik gjør du:

  • Skjær blåmuggost i tynne skiver og legg en skive på hver pepperkake.
  • Topp med fikensyltetøy. Pynt eventuelt med frisk timian og server.
  • Bytt gjerne ut fikensyltetøyet med noe annet godt du liker. Solbær eller aprikos smaker også godt til blåmuggost.

RICOTTAFIKEN

Du trenger (til ca 8 porsjoner):

  • 8 stk frisk fiken
  • 4 ss ricotta
  • 4 skive finhakket spekeskinke
  • ¼ ts pepper
  • 2 ss frisk basilikum

Slik gjør du:

  • Skjær av toppene på fikenene. Skrap ut fikenkjøttet fra toppene og litt kjøtt ut av bunnene. Bland kjøttet med ricotta, spekeskinke pepper og basilikum.
  • Fyll fikenbunnene med ricottablandingen og sett på toppene før servering.

TAPASBOLLER MED FIKEN OG KORIANDER

Du trenger (til ca 6 porsjoner):

  • 500 g medisterdeig
  • 1 ss five spice powder (kinesisk krydderblanding)
  • 5 stk finhakket tørkede fiken
  • 1 ss finhakket rød chili
  • 4 ss finhakket frisk koriander
  • 1 ss olje til steking
     
  • 3 stk frisk fiken
  • ½ stk frisk koriander
  • 2 ss grovhakkede pecannøtter

Slik gjør du:

  • Bland medisterdeigen med krydder og finhakkede fikener.
  • Form små tapasboller som du legger på bakepapir i en langpanne.

 

  • Sett formen inn i ovnen på 225 grader og stek tapasbollene i ca. 10 minutter.
  • Skjær fikener i tynne skiver og anrett dem i sandkakeformer sammen med tapasboller og frisk koriander. Dryss over grovhakkede pecannøtter til slutt.

SCAMPI MED SPEKESKINKE

Du trenger (til ca 4 porsjoner):

  • 12 stk rå scampi (renset, med halen på)
  • 100 g revet mozzarella
  • 1 ts pepper
  • 12 skive spekeskinke
  • 2 ss olivenolje
  • 12 g tannpirkere uten smak

Slik gjør du:

  • Rull hver scampi inn i en skive spekeskinke med revet ost og pepper. Halen skal stikke ut i enden av rullen. Tre scampi på en og en tannpirker.
  • Pensle med olivenolje, og stek de på grillen eller i ovnen på 230 °C i 6-8 minutter.
  • Ha søt chilisaus i en liten skål og server som dip.

TOAST MED BLÅMUGGOST OG FENALÅR

Du trenger:

  • 4 skiver surdeigsbrød
  • 2 ss fikensyltetøy
  • 4 skiver hvitost
  • 4 skiver blåmuggost
  • 4 skiver fenalår
  • 2 ts knust pepperkake
  • 2 ss smør
Slik gjør du:
  • Smør brødskiver med fikensyltetøy.
  • Fordel ost, fenalår og knuste pepperkaker på skivene. Legg den ene skiven oppå den andre, for å lage en sandwich. Smør utsiden av sandwichen med smør.
  • Stek brødskivene på begge sider i en varm stekepanne til de er pent gylne og osten har smeltet.
  • Del opp i passende biter
  • Du kan også steke sandwichen i et toastjern eller vaffeljern.
Kilde: matprat.no

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Emneord: 
Finnes i utgave: 

På forsiden