: Rondane for dine føtter | Din Fritid

Rondane for dine føtter

Bjørgebu Hytter og Caravan ligger i et av Norges vakreste fjellområder ved foten av Rondane nasjonalpark, med kort vei til naturopplevelser av de sjeldne. Fra Sukkertoppen som ligger tre km fra campingen ser du direkte inn i tre nasjonalparker: Jotunheimen, Dovrefjell og den vakreste av dem alle - Rondane.

Første mål

Turen starter en tidlig morgen i juli fra Kløfta. Vi kjører E6 til vi kommer til Kvam som ligger 280 km, og under fire timer i bil fra Oslo. Vårt mål var Bjørgebu Hytter og Caravan, hvor helt unike naturopplevelser ventet. Campingplassen har en fantastisk beliggenhet med kort vei til mye flott fjellnatur. Enten du liker å gå korte eller lange turer i fjellet, fiske i stille fjellvann, eller kanskje i en liten elv, har du mange muligheter i umiddelbar nærhet.

Sukkertoppen

De store fjellturene fikk vi ikke tatt denne gangen, men en tur på totalt seks km fra Bjørgebu camping ga mersmak. Denne fotturen til Tjønnseterfjellet med Sukkertoppen som mål, gjorde at vi der og da bestemte oss for at hit skulle vi reise tilbake - for å teste ut flere av de veldig mange turmulighetene man har herfra. Opp hit kan de fleste klare å gå, og belønningen er en fantastisk utsikt hvor du kan se direkte inn i de tre nasjonalparkene som er: Jotunheimen, Dovrefjell og den kanskje vakreste av dem alle, Rondane.

De tre fjellgruppene

Rondane er et praktfullt fjellområde. Det ligger sentralt og er et viktig turområde for store deler av Sør-Norge. Det er delt i tre markerte fjellgrupper, alle med topper på over 2000 meter. I øst ligger Rondvasshøgde med Storronden og Rondslottet, den høyeste av alle - 2178 meter over havet. I vest ligger Smiubelgin med de jevnhøye toppene Veslesmeden, Storsmeden og Trolltinden, bundet sammen av smale bånd. Rondvatnet ligger mellom disse ville fjellpartiene. Den tredje gruppen, skilt fra Rondvasshøgde og Rondslottet av den dype Langglupdalen, er Høgronden, Midtronden og Digerronden, i nordøst.

Aktiviteter

Blir man lei av fjellturer, og sommeren blir varm og god - da er Orvillingen god å ha. Vannet ligger bare fem minutter unna campingen og her er det fine muligheter for å kjøle seg ned etter en lang tur i fjellet. Dette er en fantastisk badeplass og et av de beste ørretvannene i fylket. Bjørgebu har skaffet seg en båtplass her, så fra i sommer av er det muligheter for å leie båt. Har du lyst til å prøve fiskelykken, får du kjøpt fiskekort på campingen. Innenfor Orvillingen ligger et større vann, som heter Furusjøen. Dette er også et bra fiskevann for både ørret og røye. Området er også et eldorado for de som liker å sykle rolige turer i skog og fjell. Sykkelrittet Furusjøen Rundt arrangeres på sommeren, og det konkurreres i samme runden på ski om vinteren. Dette rennet har seedingstatus for Birkebeiner’n. Aktivitetsnivået her på Bjørgebu er det bare du som setter grenser for, fordi det finnes så mange muligheter. Har du for eksempel lyst til å ri, arrangerer Sulseter Rideleir rideturer fra Sødorpfjellet og over Peer Gyntveien og inn til området der campingen ligger. Det finnes også rideturer inn i Rondane. Mer info på www.sulseter.no.

Brann

Da vi kom opp i juli i fjor var det et sørgelig syn som møtte oss. Hovedbygningen brant ned til grunnen i juni. Bjørgebu ble pusset opp vinteren 2013, og ved påsketider åpnet de et nytt spisested, kalt Bjørgebu Aromateri. Spisestedet er godt besøkt av både fjellfolk og bygdefolk i Kvam, og er et positivt tilskudd til næringen i fjellet. Hovedbygget skal bygges opp igjen og er planlagt ferdig høsten 2014. I denne bygningen skal de videreføre driften slik den var tidligere, med et trivelig cafélokale, hvor de skal selge varmretter, kaldmat og basismatvarer. Det blir storskjerm, som tidligere, hvor de skal vise både skirenn og fotballkamper. Her blir det også alle serveringsrettigheter. Har du hatt en slitsom dag i fjellet og vil nyte roen, kan du bestille varmmat og få den levert i bobilen eller i campingvognen. I kjelleren på dette hovedbygget, blir det også et helt nytt og fint sanitæranlegg.

Vinter

Mulighetene her på Bjørgebu er mange om sommeren og høsten. Men vinteren byr også på utrolig mange aktiviteter. Løypelaget har ansatt en person med tråkkemaskin, slik at skiløypene er oppkjørte til enhver tid. Flere mil med flotte løyper innover dette fantastiske landskapet frister mange. Til vinteren er det også mulig for små og store å få være med på trugetur opp til lavvoen, med grilling og kos etterpå. Furusjøen er viden kjent for godt fiske etter røya om vinteren. Så er du glad i isfiske, er det bare å ta turen opp til Bjørgebu. Nils Ivar Øyen kan fortelle at campingen blir flittig brukt av isfiskere på vinterstid. – Veiene her på fjellet blir vinterbrøytet, så man kan kjøre inn til Orvillingen og Furusjøen, også om vinteren. I tillegg har vi på Bjørgebu camping to snøskutere som kan kjøre gjester og bagasje dit de måtte ønske, forteller Øyen.

Fakta om Rondane:

Landets første nasjonalpark ble opprettet i Rondane i 1962 og utvidet til 963 kvadratkilometer i 2003. Da ble også den nye Dovre nasjonalpark (289 km2) opprettet nord i området. Sammen med nye landskapsvernområder danner disse et sammenhengende fredet område fra Ringebufjellet til Hjerkinn. Rondane Nasjonalpark er et utpreget høyfjellsområde med ti topper over 2000 meter. I de sentrale områdene ser man tydelige spor av istiden, hvor landskapet fikk sine karakteristiske former med høye topper. På høyfjellet beiter reinsdyr. Klimaet er tørt. 
Langs nasjonparken løper Nasjonal Turistveg Rondane, som følger grenselandet mellom Rondanemassivet og et godt bevart kulturlandskap med idylliske gårder. Avstander: Oslo - Bjørgebu 280 km via E6 Bergen - Bjørgebu 510 km via E39 og Rv15 Kristiansand - Bjørgebu 640 km via E18 og E6 Gode startsteder: Rondane: Mysusæter, Høvringen, Hjerkinn, Grimsdalen, Dørålseter, Straumbu og Rondetunet. Alvdal Vestfjell: Atnbrua kafé, Straumbui, Flatseter og Kvislåseter. Mer informasjon: www.turistforeningen.no.

Overnattingstips:

Bjørgebu Hytter og Caravan AS: Stort sanitæranlegg i kjelleren på hovedbygget, ferdig høsten 2014. To leiligheter i nybygget. Fire utleiehytter. En liten og trivelig tømmerhytte for 1-3 personer. De andre hyttene oppgraderes i løpet av sommeren. Attraktiv privathytte leies ut via campingen. Ligger lenger inn mot Rondane, med panoramautsikt til Rondanemassivet. Her er det 8 sengeplasser, pluss hems og anneks. 70 plasser for helårscamping. To ledige plasser, og planer om å utvide. Kortidsparkeringsplass for 150 biler. Grillplasser og lekeplass. Rondetunet Rondetunet er et fjellsenter som tilbyr kurs, hytteutleie og plass for campingvogn og bobil ved Rondane. Plassen ligger idyllisk til med mange muligheter for aktiviteter og rekreasjon i storslått natur. Nytt i 2014 er guidet fjellsafari og setervandring. Mer info på http://www.rondetunet.no/

Meld deg på vårt nyhetsbrev

På forsiden