Bobil i Lofoten: Henningsvær: Fiskeværet som ble kunstnerby | Din Fritid
Bobil i Lofoten: Henningsvær

Fiskeværet som ble kunstnerby

Veien ut er en opplevelse i seg selv. Etter å ha tatt av fra hovedveien E10 snirkler du deg langs havet. Og når fast land tar slutt går veien over bruer, holmer og øyer - alt for å gi deg muligheten til å oppdage perlen Henningsvær.

Vi er i Lofoten en tidlig juli formiddag og solen varmer allerede. Det er så varmt i luften at vi kvelden før testet badevannet på Rørvikstranda. Det var friskt! Vi har fricampet i bobilen rett i nærheten, og har satt av dagen til Svolvær.


Det er mange trivelige plasser hvor man kan gjøre en handel, men det er også mange plasser å slå seg ned i Henningsvær, på kafeer og restauranter.

Ankomsten

Byen er en magnet på turister, og det er greit å vite at her er det begrenset kapasitet. Kommer du med bobil eller vogn er det bare å benytte den offentlige parkeringen på venstre side, rett før sentrum. Prisen er 200 kroner per døgn, og det er det verdt. Kommer du på ettermiddagen er det gjerne fullt her i høysesongen. Da prøver du litt tidligere neste dag. En bobil har ikke noe i sentrum å gjøre. Flere med bobil hadde også benyttet parkeringsplassen til en overnatting, kunne vi registrere.


Veien ut til Henningsvær er en opplevelse i seg selv i det du forlater «fastlandet», som Austvågøy oppleves som, og begir deg ut i havgapet.

Kunstnermekka


Venke Hoff er kunstsamler og driver galleriet Kaviar Factory.

I sentrum av småstedet finner du kunsthåndverkere fra mange land: Sølvsmeder, keramikere, glassblåsere, lysstøpere og fotografer. Og det beste er at du som regel kan se kunstnerne jobbe i lokalene. Det gir en ekstra dimensjon til porselensvasen i Norgesglass-design eller sølvsmykket du falt for!

Det er rett og slett trivelig å rusle rundt, og bak de fleste dørene i sentrum er det noe å se på - og som du selvsagt kan kjøpe. Det mangler heller ikke steder å spise. Vi hadde Fiskekrogen med sin fantastiske utsikt som mål, men endte opp med en vel så fantastisk blåskjelltallerken på Henningsvær Lysstøperi og Café.

Er du fotointeressert finner du utallige motiver i byen: Her ser du tydelige rester etter en langt magrere tid, i sjarmerende kontrast til gatekunst og nyoppussede bygninger.

Er du kunstinteressert kan vi trygt anbefale et besøk i Kaviar Factory. Galleriets fantastiske ramme der det ligger ut mot havet er lett å sette pris på. En dag i Henningsvær går fort, sett gjerne av flere - uansett bør du få med deg et av Lofotens absolutte høydepunkt.


Et glimt inn i Kaviar Factory.

Henningsvær…

…ble et tettsted i løpet av 1700-tallet. Plassen har også vært brukt lenge før dette: En av Norges eldste ski (2000 år gammel) er funnet i en myr ved Henningsvær. Etter flere forskjellige væreiere kjøpte Henrik Drejer Henningsvær for 6 000 speciedaler i 1842. Under hans ledelse befestet stedet sin posisjon som Lofotens viktigste fiskevær med sykestue, fiskerilege, kapell og fyr. Drejer hadde ingen arvinger, og etter hans død i 1882 ble Henningsvær kjøpt av Nordlands Amtskommune for å hindre at stedet kom i utenlandske hender. I 1922 fikk Henningsvær elektrisitetsforsyning, og noen år senere ferskvannsforsyning fra fastlandet.
4. mars 1941 angrep allierte styrker Lofoten i det som senere er blitt kalt Lofotraidet. Etter krigen fulgte flere år med rekordartet fiske, det kunne være opp til ti tusen fiskere her på det meste. Henningsvær hadde på 1950-tallet omkring 1000 fastboende. Så kom nedgang i fangsten, noe som etterhvert førte til endringer i fiskeriforvaltningen. Resultatet var at færre og større båter sto for fiskeriet, og befolkningstallet i Henningsvær sank som en følge av dette, helt til det på 1990-tallet stabiliserte seg på dagens nivå, som vil si litt under 500 fastboende.
I 1960 ble riksvei 816 til Festvåg åpnet, og i 1963 ble det opprettet fergesamband mellom Festvåg og Henningsvær. I 1983 åpnet Henningsværbruene, som ga Henningsvær fergefri forbindelse med resten av Lofoten (som i 2007 fikk fastlandsforbindelsen Lofast).

Kilde Wikipedia

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Finnes i utgave: 

På forsiden