Norske perler: Finnskogen: De dype skogene | Din Fritid
Norske perler: Finnskogen

De dype skogene

Finnskogen byr på dype skoger og store områder. Er du villig til å forlate bobilen eller vogna for noen timer kan du oppleve uberørt natur. Og hvorfor ikke ta med sovepose for en natt i det fri? Statskog har flere husvær i området. – Flere av disse er rene nasjonalskatter og en opplevelse i seg selv. Det er enkel luksus i den forstand at de byr på noe helt annet enn det man vanligvis får i en travel hverdag, sier Nils Aal fra Statskog.


Varaldsjøen på Finnskogen. Foto: Christian Sletengen

– Vi kan si at vi forvalter 59 millioner dekar og tilbyr fiske i 60 000 vann, men hvor skal man starte da? Tanken her er å vise fram herlighetene vi eier i fellesskap og gjøre det enkelt å komme i gang ved å by på konkrete forslag, sier fagsjef for jakt og fiske i Statskog, Jo Inge Breisjøberget.

Statskog er glad for å kunne løfte fram en lang rekke naturperler i en tid hvor mange virkelig skal bruke muligheten til å oppleve eget land. 

Adkomst og parkering

– Dette med adkomst og parkering i forhold til ulike turområder kan til tider være utfordrende, og krever at de som er på tur viser hensyn til både fastboende, næringsdrivende og andre gjester. De aller fleste er heldigvis flinke, og forstår at dersom man bruker “sunt folkevett” og tar hensyn til andre, så blir sommeren trivelig for alle. Det er selvfølgelig viktig å ta med seg søppel. Spesielt landbruket kan til tider oppleve utfordringer der tilreisende parkerer i avlingsveger og lignende, sier Nils Aal, fagsjef for friluftsliv i Statskog.

– Mange har hørt tale om Allemannsretten, dvs. retten til fri ferdsel i utmark, men det er kanskje ikke alle som er like oppmerksom på «Allemannspliktene», dvs. ansvaret vi alle har for å ferdes hensynsfullt overfor både naturen, fugle- og dyreliv, det vil også si husdyr på beite, og andre turfolk som oss selv, sier han.

– Med det sterke fokuset på Norgesferie i år, er det også en viss risiko for at det kan bli i overkant mye besøk enkelte steder, så et godt tips er å velge seg parkering med god kapasiet. 


Finnskogen. Foto: Torkel Skoglund

Alternative overnattinger for en natt eller to

Det finnes også en rekke åpne buer og rimelige utleiehytter mange steder. Så dersom man ønsker å ta en lengre fottur, kan man finne gode alternativer for en natt eller to. 

– Noen av disse husværene er jo rene nasjonalskatter og en opplevelse i seg selv. Det er enkel luksus i den forstand at de byr på noe helt annet enn det man vanligvis får i en travel hverdag, sier Nils Aal.

Finnskogen

Kulturminnene ligger tett i de store, rolige skogområdene. Finnskogen kalles for de dype skoger, og suset fra trekronene vil gi deg en egen ro i kropp og sinn. Her får du friluftsliv med trivselsgaranti.


Her er det bare å ta for seg av uberørt natur. Foto: Torkel Skoglund

De fire store

På Finnskogen møter du store bølgende, skogkledde åser, langstrakte myrområder og innsjøer og tjern som blinker som perler i landskapet. Alle de fire store rovdyrene har tilhold i disse skogområdene. Er du oppmerksom når du ferdes, ser du kanskje spor etter bjørn, ulv, jerv eller gaupe.

Kulturminner for livet

Finnskogen er det spennende natur- og kulturområdet på begge sider av riksgrensa i Innlandet og Värmland. Navnet Finnskogen stammer fra 1500-1600-tallet da området ble befolket av innvandrere fra Savolax og Tavastland i Finland.

Nesten overalt kan du finne gamle kulturminner fra den skogfinske kulturen gjennom blant annet hundrevis av stedsnavn med finsk opprinnelse. Under folketellingen i 1930 ble 345 personer i Grue og Vinger regnet for finner. Sammen med et rikt dyre- og fugleliv, gjør innslaget av kulturminner Finnskogen til et spennende terreng å vandre i, både for de som skal gå langt og småbarnsfamilier som ønsker kortere turer. I disse skogene har mennesker vandret på stiene lenge før grenser og nasjoner eksisterte.


Haldammen på Finnskogen. Foto: Thomas Xavier Floyd

Eldorado

Finnskogen er et eldorado for bading, fiske, sykling og friluftsliv. Det historiske bakteppet gjør dette til et ekstra spennende område for oppdagelsesturer i natur og kultur. Finnskogen er perfekt for deg som søker roen og ønsker å komme litt vekk fra hverdagsrutinene.

ADKOMST OG TIPS

Når det gjelder store, omfangsrike turområder, vidder og naturparker vil det si at det også finnes  mange adkomstmuligheter. Sjekk kart og nettsteder for informasjon på det området du ønsker å besøke. Eksempler på hvor du finner mye informsjon og inspirasjon til turen din: statstkog.nout.no og dnt.no. Ønsker du å fiske eller jakte, får du kjøpt jakt- og fiskekort på inatur.no til alle områdene.

Adkomst til Finnskogen:

Du kan velge flere ulike startsteder for turer til Finnskogen. Noen velger å starte turen ved Morokulien som ligger ved grensen til Sverige omtrent 4 kilometer sør for Magnor. Turistforeningshytta Lebiko på Varaldskogen er også et mye brukt utgangspunkt. Fra Kongsvinger kjører du E16 omtrent 22 kilometer til Masterudkrysset. Der tar du til venstre mot Torsby. Etter 7 kilometer er det skiltet mot Lebiko. Følg gjerne Finnskogleden som starter ved Morokulien i Eidskog kommune og ender i Søre Osen i Trysil kommune.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

På forsiden