Norske perler: Finnemarka: Bynær villmark | Din Fritid
Himmerikstjern. Foto: Torkel Skoglund
Norske perler: Finnemarka

Bynær villmark

Norge er så vakkert at det nesten ikke er til å holde ut! Det er nærmest umulig å ha en oversikt over alle turmulighetene vi har tilgang til i hele vårt langstragte land. Som en hjelp på veien og til inspirasjon, sjekk ut Statskogs nasjonale perler og finn din egen favoritt.

Statskog er landets største forvalter av jakt og fiske, og legger til rette for friluftsliv på store områder i landet. Gjennom å beskrive konkrete opplevelser ønsker Statskog å synliggjøre verdier knyttet til friluftsliv og gjøre det enklere for folk å ta del i dem.

– Vi kan si at vi forvalter 59 millioner dekar og tilbyr fiske i 60 000 vann, men hvor skal man starte da? Tanken her er å vise fram herlighetene vi eier i fellesskap og gjøre det enkelt å komme i gang ved å by på konkrete forslag, sier fagsjef for jakt og fiske i Statskog, Jo Inge Breisjøberget.

Statskog er glad for å kunne løfte fram en lang rekke naturperler i en tid hvor mange virkelig skal bruke muligheten til å oppleve eget land.


Det er mange vakre tjern i Finnemarka, her Kroktjernet. Foto: Tore Skoglund

Adkomst og parkering

– Dette med adkomst og parkering i forhold til ulike turområder kan til tider være utfordrende, og krever at de som er på tur viser hensyn til både fastboende, næringsdrivende og andre gjester. De aller fleste er heldigvis flinke, og forstår at dersom man bruker “sunt folkevett” og tar hensyn til andre, så blir sommeren trivelig for alle. Det er selvfølgelig viktig å ta med seg søppel. Spesielt landbruket kan til tider oppleve utfordringer der tilreisende parkerer i avlingsveger og lignende, sier Nils Aal, fagsjef for friluftsliv i Statskog.

– Mange har hørt tale om Allemannsretten, dvs. retten til fri ferdsel i utmark, men det er kanskje ikke alle som er like OBS på «Allemannspliktene», dvs. ansvaret vi alle har for å ferdes hensynsfullt overfor både naturen, fugle- og dyreliv, det vil også si husdyr på beite, og andre turfolk som oss selv, sier han.

– Med det sterke fokuset på Norgesferie i år, er det også en viss risiko for at det kan bli i overkant mye besøk enkelte steder, så et godt tips er å velge seg parkering med god kapasiet. 

Alternative overnattinger for en natt eller to

Det finnes også en rekke åpne buer og rimelige utleiehytter mange steder. Så dersom man ønsker å ta en lengre fottur, kan man finne gode alternativer for en natt eller to. 

– Noen av disse husværene er jo rene nasjonalskatter og en opplevelse i seg selv. Det er enkel luksus i den forstand at de byr på noe helt annet enn det man vanligvis får i en travel hverdag, sier Nils Aal.

Finnemarka

Denne perlen finner du et steinkast unna Drammen. Pakk sekken, ta med fiskestang og unger og dra på tur. Senk skuldrene og kjenn på skogens ro. La naturen i Finnemarka bestemme tempoet.


Finnemarka: Lunnaas med Vesle Bumla i bakgrunnen. Foto: Torkel Skoglund

Historisk finne-grunn

Finnemarka har fått sitt navn etter skogfinnene som slo seg ned rundt vannet Glitre på midten av 1600-tallet. Vest for Glitre kan man se spor etter bosettinger som strekker seg så langt tilbake som til 1300-tallet.


Foto: Svend A. Sylling

Drikkevannskilde

Det store skogkledde området brytes opp av mange små og store vann, med Glitre som det største. Hvorfor vannet har fått dette navnet er lett å forstå der man skuer utover det glitrende vannspeilet en solskinnsdag. 

Glitre er drikkevann for svært mange mennesker. Ha respekt for dette når du ferdes i området rundt Glitre, slik at dette fortsetter å være en god drikkevannskilde i generasjoner.


Foto: Svend A. Sylling

Gjevlekollen panorama

Finnemarka byr på utrolige muligheter for både jakt, fiske og enkelt friluftsliv. Ørreten vaker villig i de fleste vann, og skogsfugl letter ikke så sjelden om du går på de mange stiene som snor seg gjennom skoglandskapet.

Utsikten ved den åpne bua i glass og massivtre på Gjevlekollen er verdt den halvannen timen turen opp tar. Fra toppen kan du skue mot Jonsknuten i Kongsberg i vest og Holmenkollbakken i øst, og virkelig nyte panoramautsikten.


Gjevlekollbua. Foto: Kasper Høglund

Område i bruk

Finnemarka er et godt eksempel på et område hvor bruk og friluftsliv går sammen. Det er aktiv skogsdrift i området, noe som gir spesielt gode muligheter for sykling. Finnemarka brukes forøvrig til beite. Aktivitetene lever godt side om side. 


Opplevelser underveis på tur i Finnemarka. Foto: Trond Gunnar Skillingstad

Opprusting og grusing av skogsbilveger kan i perioder gi litt røffe sykkelforhold. Dette er nødvendig for å gjøre dekket stabilt for tunge kjøretøy, og med litt tid og bruk blir dekket sykkelvennlig igjen. Det er uansett lurt å ha med en ekstra slange, siden punktering sjelden kommer planlagt.

Åpne koier og gapahuker der man kan sette fra seg sekken og hvile en trøtt kropp på en enkel brisk finnes også. Her er alle hjertelig velkommen til å la både puls og ro senke seg, mens man lytter til stillheten og suset i trekronene. Det finnes også utleiehytter, dersom man skulle ha behov for det.

ADKOMST OG TIPS

Når det gjelder store, omfangsrike turområder, vidder og naturparker vil det si at det også finnes  mange adkomstmuligheter. Sjekk kart og nettsteder for informasjon på det området du ønsker å besøke. Eksempler på hvor du finner mye informsjon og inspirasjon til turen din: statstkog.nout.no og dnt.no. Ønsker du å fiske eller jakte, får du kjøpt jakt- og fiskekort på inatur.no til alle områdene.

Adkomst til Finnemarka:

For å besøke disse flotte områdene er det flere veger du kan benytte. To mye brukte inngangsporter til Finnemarka fra Lier-siden er inn Glitrevegen mot Glitre eller inn mot Rustan.

For å komme inn mot Glitre følger du Vestsidevegen nordover fra Lierbyen omtrent 10 kilometer. Ta så inn til venstre på Glitrevegen. Etter en snau kilometer kommer du til Glitre-bommen. Herfra må du bruke sykkel eller ta beina fatt.

Ønsker du å besøke nordområdene av Finnemarka eller ta turen opp til Gjevlekollen og Gjevlekollbua, så kan det lønne seg å parkere ved Rustan-bommen. I stedet for å ta inn på Glitrevegen følger du Vestsidevegen ytterligere 4,5 kilometer. Sving inn på Rustanvegen og kjør omtrent 1 kilometer frem til parkeringsplassen. Herfra må du sykle eller gå. Vinterstid er det oppkjørt skiløyper herfra.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

På forsiden