: Stivbente regler for hund til utlandet | Din Fritid

Stivbente regler for hund til utlandet

Det blir både dyrere og strengere å ta med hund til Sverige. I praksis betyr det at du må planlegge utenlandsturen med din firbente god tid i forveien. De nye reglene ble innført 1. mai 2013.


Det er viktig at alle hundeeiere setter seg inn i de nye reglene fra Mattilsynet. Foto: Tore Afdal

Hundepass

Reglene gjelder ikke bare for dem som skal importere hund fra Sverige, men også norske hundeeiere som reiser til Sverige for å handle eller campe. Uavhengig hvor lenge du oppholder deg i vårt naboland. Her er Mattilsynets egne tips for en smidig utenlandstur med din firbente venn: «Etter 1. mai gjelder samme regler for hunder som innføres til Norge fra Sverige, som det er for alle andre EU-land. Det blir krav om at hunden skal ID-merkes og ha eget pass. I tillegg endres reglene slik at du ikke selv kan gi hunden behandling mot revens dvergbendelorm. Nye regler krever at behandlingen gjøres av veterinær, og at den dokumenteres i dyrets pass. For katter blir det hverken krav om behandling, pass eller ID-merking for reiser til og fra Sverige.»


Carina Arnesen og Tor-Arne Teig camper i Sverige og reiser jevnlig over grensen. Foto: Tore Afdal

Dyrere

De nye reglene gjør at det blir dyrere og mer kronglete når man skal til utlandet med hunden. Selv en dagstur til Sverige krever besøk hos veterinær. – Vi ser at de nye bestemmelsene gjør det både dyrere og mer upraktisk å reise med hund, og vi forstår at mange reagerer på det, sier Solfrid Åmdal, seksjonssjef seksjon landdyr og dyrehelsepersonell i Mattilsynet. – Vi har i en periode hatt egne regler mellom Sverige og Norge som gjorde det relativt enkelt å reise over grensen med hund og katt. Vi ønsker egentlig ikke en innstramming, men nye regler fra EU gjør at Sverige nå blir likestilt med andre EU-land, sier Åmdal. De eneste landene som fremdeles får unntak fra kravet om ormebehandling er Finland, UK, Irland og Malta. Sammen med Norge er dette de eneste landene som ikke har revens dvergbendelorm i sin fauna, og derfor trenger man ikke ormebehandling på hunder når man reiser mellom disse landene.


Malteseren Mio (2) har vaksiner og pass i orden. Foto: Tore Afdal

Skal hindre smitte

Selv om nye regler gjør det mer tungvint å ta med kjæledyret sitt på reise, er det viktig at alle hundeeiere tar de nye reglene på alvor. Det finnes en god grunn til at det er strenge regler for å krysse landegrenser med dyr. – Vi håper at alle som skal ut og reise med dyr, er sitt ansvar bevisst og følger reglene. Bestemmelser om vaksiner, pass og merking er strenge fordi dyr kan bære med seg smitte og parasitter som er farlige for både mennesker og dyr. Norge har en unikt god dyrehelse, og slik vil vi gjerne fortsette å ha det, sier Åmdal. Les mer om de nye reglene for reising med hund og katt på nettsidene til mattilsynet.no.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Emneord: 

På forsiden