: Ferie for hele familien - inkludert hunden Mio | Din Fritid

Ferie for hele familien - inkludert hunden Mio

At malteseren Mio skal være med på campingferie er selvsagt for Carina Arnesen og Tor-Arne Teig. Strengere regler for å krysse grensen med hund hindrer dem ikke i å dra på campingen i Sverige.

Med hund til Sverige

De har vogna på fast plass i Sverige, og de krysser grensen med hund så ofte de vil med god samvittighet. Samboerparet fra Mysen i Østfold liker seg i Sverige og har funnet en praktisk måte å håndtere de nye reglene på. Se separat artikkel for mer informasjon om de skjerpede kravene til Mattilsynet (Artikler: Stivbente regler).


Mio koser seg på camping i Sverige. Foto: Tore Afdal

Trives i Sverige

Carina Arnesen (35) og Tor-Arne Teig (31) er ferske som campingvogneiere. De brukte god tid på å finne en brukt vogn som Carina kunne godkjenne interiøret på. Populære plasser ved sjøen i Strømstad ble sjekket ut, men konklusjonen ble at det var uforholdsmessig dyrt. Men på den femstjerners campingplassen Sommarvik ved Årjäng fant de roen. – Prisen på å ligge fast her er halvparten av tilsvarende plass ved kysten, forteller Tor-Arne. Fjorårssesongen var en test, og da ble den gamle plattingen som var på plassen benyttet. Samboerparet trivdes, plassen ble godkjent og i løpet av vintersesongen ble det snekret ny platting. Ikke bare det, nytt helårs fortelt som er fylt med skuffer og innredning som vil gjøre et gjennomsnittlig norsk kjøkken til skamme, er også på plass. De valgte helårsfortelt av den enkle grunn at de ønsket å spare tid og krefter. Skinnsofa i hjørnet, teppe på gulvet og en gjennomført stil som vitner om at lite er overlatt til tilfeldighetene. Vogna, forteltet og uteplassen kunne sklidd inn på hvilken som helst utstillingsmesse. – Vi begynte med vanlig fortelt, men ønsket å bruke vogna som en hytte. Nå har vi ferdig permanent oppredde senger, permanent kjøkken i forteltet og det beste ved alt er at det kan stå permanent hele året, sier Tor-Arne. Han er ikke i tvil om at prisforskjellen mellom vanlig fortelt og helårstelt rettferdiggjøres av fordelene. – Vi slipper å bekymre oss for når det første snøfallet kommer, vi sparer tid på å rigge ned på høsten og klargjøring på våren, og det betyr mye for at vi skal føle at dette er et skikkelig feriested for oss, forteller de.


Det er tydelig hvem som er midtpunktet i familien. Foto: Tore Afdal

Hovedpersonen

Men i dag er det Mio som er en to år gammel malteser som er i fokus. Camilla forteller hvordan de løser det praktiske ved det å krysse grensen med hund: – I fjor ga vi hunden kur hjemme selv. Vi har foreldre som har reist med hund, og vi er godt vant til å forholde oss til regler og vaksiner. Vi kjøper nå medisinen i Sverige hvor den er reseptfri, så bestiller vi time hos vår faste veterinær minimum hver 28. dag. Da skal veterinæren se på at vi legger tabletten i noe godteri og at hunden spiser det. Så får vi stempel i hundepasset og kan fritt krysse grensen i nesten en måned. – Vi hadde allerede skaffet hundepass til Mio, og han ble merket med mikrochip som valp av oppdretter. Det er nødvendig med begge deler. Vi betaler kun 150 kroner pr veterinærbesøk siden vi har kjøpt medisinen selv, men her er det store prisforskjeller. – Hva er utfordringene ved de nye reglene? – Vi er litt skeptiske til å gi hunden medisiner året rundt, derfor har vi en pause i vinterhalvåret. Da må Mio bli hjemme hvis vi drar til Sverige. Vi ble tidligere advart av veterinær mot å bruke disse tablettene for ofte. Men nå som det er lovpålagt, virker det som om det er helt greit, det undrer vi oss litt over. Jeg ser også for meg noen utfordringer for dem som er lenge i utlandet da de må bruke en lokal veterinær. Men totalt sett synes vi det går greit - selv med strengere regler, sier de stolte hundeeierne. – Hvordan trives Mio på camping? – Det å dra på campingen betyr masse frisk luft både for hund og eier. Vi merker det godt på Mio at han blir ivrig når vi nærmer oss campingvogna, og det er sikkert fordi vi har god tid. Vi sitter mye ute og går mye turer når vi er på vogna. Hunden får mer oppmerksomhet, og det er ingen tvil om at Mio trives på camping.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Emneord: 

På forsiden