Bynær overnatting i Kristiansand: Sørlandets hovedstad | Din Fritid
Bynær overnatting i Kristiansand

Sørlandets hovedstad

Kristiansand er kjent som barnas by og sommerbyen. Men hva kan byen tilby de bobilbesøkende av attraksjoner og aktiviteter for de som har blitt litt for gamle for Kaptein Sabeltann og hans sjørøvere?


I Kristiansand finner du mange tilrettelagte turstier, badeplasser, lysløyper, en skjærgård med hundrevis av øyer og holmer.

Denne gangen er Kristiansand målet på min bobilreise langs vår flotte kyst. Kristiansand er med sine nærmere 90 000 innbyggere Norges sjette største kommune etter folketall. Byen har rikelig tilgang på natur og friluftsliv. I Kristiansand finner du mange tilrettelagte turstier, badeplasser, lysløyper, en skjærgård med hundrevis av øyer og holmer. Så her er det bare å finne en bynær bobilparkering og gå ut for å se hva byen har å by på, enten det er aktiviteter, kultur, opplevelser eller det å få seg et godt måltid.

 

Følg med på skiltene

Alle har vi vel erfart en og annen gang at den innlagte GPS-ruta ikke helt stemmer med terrenget. Denne gangen havnet jeg ikke helt ut på viddene, men den sendte meg feil av gårde - og jeg ble guidet ut på havna, i stedet for over en liten bru som skulle ta meg over til Odderøya og Bendiksbukta, som var målet. Så følg med på skiltingen, og stol ikke alltid på hva GPSen sier.

Vel fremme ved Bendiksbukta og Odderøyhallen finner jeg parkeringen. Det er en vanlig parkeringsplass, ingen fasiliteter. 


Det er en vanlig parkeringsplass, ingen fasiliteter.

Etter at Tangen ble stengt for oppstilling av bobiler, har flere benyttet parkeringsområdet på Odderøya, nær Bendiksbukta. Plassen er avgiftsbelagt mellom kl. 0800- 1700, og benyttes jevnlig av bobilturistene, men dette er en vanlig parkeringsplass, og ikke egnet for camping når plassen fylles med vanlige biler. 

Hvis det er arrangement i Odderøyhallen eller området rundt, blir parkeringen stengt eller er fylt opp med personbiler, og det vil ikke være plass til bobiler. Døgnprisen for parkering er 110 kroner.

 

Bynær parkering

– Her på parkeringen i bukta er det fint å stå fordi den er så nær bysentrum, men det er ingen fasiliteter, sier Helge Thorstensen, som sammen med venner har tatt turen fra Porsgrunn.

– Vi har alt i bilen og klarer oss, vi trenger ikke noe annet i de to døgnene vi skal være her.

Vi har ikke behov for campingfasiliteter. Når vi har bobil trenger vi ikke annet. Vi har hytte på hjul! Er det ikke derfor vi kjøper bobil, spør Helge.

Rundt oss er plassen helt full av bobiler, det er ikke store området, så det er trangt mellom bilene.

– Denne plassen er merket av på nettet, så hvis vi ser rundt oss er det flere nederlendere og tyskere her. De finner frem og det er billig, sier Helge som også ble lurt av GPSen og havnet ut på havna akkurat slik som Bobil & Caravans medarbeider gjorde.

– Jeg har reist mye i Tyskland, der er det flotte bobilplasser. De har skjønt det! Kommunene her hjemme må ta hensyn til økende behov, og forstå at vi bobilreisende trenger steder hvor vi kan overnatte. Og da trenger vi ikke campingplass, sier Helge bestemt, og understreker at han synes det er helt fint og greit å stå her på Odderøya, med 15 minutter rolig gange til sentrum.

– Orker jeg ikke gå, så sykler jeg, avslutter Helge med et fornøyd smil.


Helge Thorstensen, fra Porsgrunn og Bernt Solum, fra Larvik, trives på parkeringen på Odderøya ved Bendiksbukta selv om det er bare en enkel parkeringsplass.

Imponert over utvalget

Fiskemarkedet i Kristiansand ligger 10 minutters gange fra bobilparkeringen på Odderøya. 

Der finnes et stor utvalg av fisk i alle varianter. Her er det med andre ord muligheter for å få ferdig tilberedt fisk, eller om en vil, ta med fisk tilbake til bobilen for å tilberede selv.


– Turistene kjøper mest røkte produkter, laks i forskjellige varianter. Det går også mye fiskekaker som vi lager selv, forteller Alexander Heath, som er produktutvikler og selger hos Fiskeeksperten Reinhartsen.

– Turistene kjøper mest røkte produkter, laks i forskjellige varianter. Det går også mye fiskekaker som vi lager selv. De med 55 prosent fisk, selger best. Vi har prøvd å øke innholdet av fisk, men har falt tilbake til dette nivået. 

Reker går det alltid en del av, forteller Alexander Heath, som er produktutvikler og selger hos Fiskeeksperten Reinhartsen.

– Det er forskjell på nordmenn og utlendinger. Tyskere blir imponert av utvalget fersk fisk. Når de skal på fergen, kommer de innom for å kjøpe fersk fisk. De får den vakuumert, eller i kasser med is. De fleste har med kjøleboks som de fyller med is og fisk, forteller Alexander. 

På vårt spørsmål om det er forskjell på hva bobilturistene handler, og de andre besøkende synes Alexander at det er vanskelig å se forskjell på de forskjellige kundene. 

– De tar ikke med seg bilen inn her, ler Alexander hjertelig, og sier at nordmenn flest kjøper fersk fisk som de tilbereder selv.

 

Odderøya

Området hvor bobilbesøkende kan bruke til parkering ligger på Odderøya. 

Området som tidligere var marinebase er nå friareal. Odderøya i Kristiansand er et sentrumsnært friluftsområde med koselige kafeer, gallerier og merkede turstier. En spasertur på Odderøya er på rundt tre kilometer og går på merkede idylliske stier med utsikt over østre havn, Christiansholm Festning (1672) og båthavnene.


Lasaretthøyden har Odderøyas eldste bebyggelse og er et fint utsiktspunkt inn mot bysentrum.

Om du er her på sommeren arrangeres det konserter for enhver smak på noen av Norges flotteste utendørsscener, Odderøya Amfi og Bendiktsbukta. 

Fra øya er det en fantastisk utsikt over fjorden og fyrene Oksøy og Grønningen. 

Vi har også Nodeviga museumshavn med flytende plastbåtustilling, installasjoner i landskapet og aktiviteter for barn. 

Det er gode bademuligheter på østsiden av øya.

 

Bobil i Kristiansand

Kristiansand sentrum har ikke noen plasser spesielt for bobiler. Dersom du trenger tilgang til strøm må du parkere på campingplassene. Roligheden Camping ligger 2,5 km unna bysentrum og det er fint å sykle inn til byen, men også Hamre Familiecamping og Kristiansand Feriesenter har flotte forhold, men ligger lengre unna sentrum. Vi anbefaler å sjekke åpningstidene på deres hjemmesider.

I et notat vedrørende bobilturisme i Kristiansand kommune, som ble sendt til Norsk Bobilforening i oktober 2015, skriver de blant annet:

”Etter at Tangen ble stengt for oppstilling av bobiler, har flere disponert parkeringsområdet ved Odderøyhallen på Odderøya, nær Bendiksbukta. Denne plassen er avgiftsbelagt mellom kl. 0800- 1700 og benyttes jevnlig av bobilister, men er vanlig parkeringsplass og ikke egnet for camping når plassen fylles med vanlige biler.”

Per-Christian Nygård i Kristiansand Eiendom og Kristiansand kommune forteller til Bobil & Caravan at det utover dette i dag ikke er andre spesielt konkrete planer om etablering av nye plasser tilrettelagt for bobiler. 

 

Bobiler må parkere som alle andre

– Vanlige parkeringsregler gjelder. Bobilturistene må parkere som alle andre. Vi er opptatt av trafikksikkerheten, sier avdelingsleder i Kristiansand Parkering, Ole Jacob Rynning-Tønnesen  til Bobil & Caravan.

– Utenom campingplassene er det ikke spesielt tilrettelagt for bobiler i byen, men så lenge bobilturistene parkerer innenfor reglene og avgift er betalt, ser vi ikke noe galt i at bobilene parkerer sentrumsnært. Ved Tangen Bystranda er det nå åpnet en ny parkeringsplass.

– Parkeringsplassen er opparbeidet for vanlig parkering og har ikke  fasiliteter for bobiler og campingvogner. Gode fasiliteter for bobiler finnes på den nærliggende campingplassen, Roligheden, sier Rynninng-Tønnesen.

Kristiansand til fots

For de som liker å oppdage byen raskt, har turistinformasjonen i byen laget forslag til ting å se og oppleve i sentrum av byen.

Kilden teater og konserthus, Sjølystveien 2, ligger 10 minutters gange fra bobilparkeringen på Odderøya. Kulturhuset og området, er det mest fotograferte stedet i byen, og konserthuset blir kalt Norges versjon av operahuset i Sydney. 


Kilden teater- og konserthus er absolutt verdt et besøk når en tar turen til Kristiansand.

Fra Kilden er det kort vei til fiskemarkedet. Fiskemarkedet på Fiskebrygga er en av byens turistattraksjoner. Her selges alle sorter norsk fisk og skalldyr, også levende. Spesielt om sommeren, er fiskemarkedet travelt, med masse folk og båter. I området er det mange forskjellige typer restauranter. 

Fra fiskemarkedet, kan du ta turen lengre inn i byen til Rådhusgata 3, Knapstad glass, der kan en se kunsthåndverk med glass og smykker, glassblåsing og ferdige produkter. Sørlandets kunstmuseum i Skippergata 24B, formidler norsk og internasjonal samtidskunst, kunsthåndverk og kunsthistorie gjennom utstillinger, vandreutstillinger og arrangementer. 

Allerede kaffetørst? Kjerstis kjøkken i Skippergata 43 serverer nybakte kaker og kaffe i det gamle sjarmerende huset fra 1750. Neste stopp kan være Kristiansand Kunsthall, Rådhusgata 11. I fjerde etasje viser Kristiansand Kunsthall noe av det fremste av samtidens billedkunstneriske uttrykk, for et bredest mulig publikum. Kristiansand domkirke: Bygningsarbeidene ble ferdige 1. februar 1885, og hadde da kostet totalt 240 000 kroner. Blant annet gikk det med 700 000 murstein à 2 øre. 


Posebyen med sine gamle trehus er verdt et besøk.

Posebyen, noe mer kristiansandsk enn Posebyen finner du knapt. Det unike området er Nord-Europas lengste, sammenhengende trehusbebyggelse. I bydelens ti kvartaler finner man 166 verneverdige eiendommer som stammer fra 1700- og 1800-tallet. Christiansholm festning, ble ferdig i 1672 og var en del av forsvaret av byen. Om du har gått langt, og trenger litt avslapning, kan Bystranda og Aquarama være løsningen for både bading og velvære.

Bynær bobilparkering

Parkering Bendiksbukta ved Odderøyhallen

GPS 58.138966, 8.001398.

 

Tømmeplasser for bobil

Shell Fidjane vest 

GPS 58.145231, 7.912295.

Vesterveien 200, Kristiansand. 

Shell Fidjane øst 

GPS 58.144687, 7.915472.

Vesterveien 201, Kristiansand. 

Kristiansand Caravan, Sørlandsparken

GPS 58.173112, 8.132431.

Stemmane 10, Kristiansand. 

Å se i Kristiansand

• Kristiansand turistinformasjon, Rådhusgata 18.

• Oddeøya.

• Kilden teater og konserthus.

• Fiskebrygga.

• Bystranda.

• Aquarama Bad.

• Posebyen.

• Kristiansand domkirke.

• Oddenes kirke.

• Gimle gård.

• Agder naturmuseum og botanisk hage.

• Baneheia.

• Kristiansand museum.

• Stiftelsen Arkivet – Gestapos hovedkvarter.

• Guidet tur Kristiansand sentrum på segway.

• Kristiansand Dyrepark.


Iren Moløkken viser frem en modell av et Kristiansandhus som er stilt ut i resepsjonen i Kristiansand Rådhus. I Rådhuset finnes turistkontoret. Der vil Moløkken og hennes kolleger foreslå høydepunkter å ta med seg på besøk i Kristiansand.

Noen arrangementer

• Barnefilmfestival, april.

• Circus Ravnedalen, musikk, juni.

• Elton John til Bystranda, juni.

• Palmesusfestival, juli.

• Måkeskrik festival, juli.

• Ravnedalen Live, konserter, juli.

• TriQuart, triatlon, juli.

• Sommerløpet, august.

• Duggfrisk, mat og ølfestival, august.

• Punkt-festivalen, september.

• Vivid, post-rock festival, september.

• VinHøst, mat og vinfestival, oktober.

• Julebyen, desember.

 

Linker:

Kristiansand kommune (søk turistinformasjon).

Visit Norway og søk Kristiansand.

Facebook (hvaskjerikristiansand)

Facebook (visitkristiansand)

Kilden

Knapstad glass

Segway booking

Guidesor (sykkelleie)

G Nordby (sykkelleie)

 

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Emneord: 
Finnes i utgave: 

På forsiden