Bynær bobilparkering i Tønsberg: Norges eldste by | Din Fritid
Bynær bobilparkering i Tønsberg

Norges eldste by

– Vi ønsker at alle besøkende skal føle seg velkommen i byen vår. Tidligere har vi hatt litt dårlig samvittighet for de med bobil, men nå har vi tatt grep, forteller informasjonssjef Jan Petter Bergan i Tønsberg kommune.


Informasjonssjef Tønsberg Kommune, Jan Petter Bergan foran jubileumsskipet Kysten. Skipet vært på restaurering i nesten 10 år, opprinnelig en ishavsskøyte. Bystyret i Tønsberg reddet båten da den ble kjøpt inn til byjulileet i 2013. Nå er det innvendig interiøret som står igjen å få restaurert. Det taes på dugnad av entusiaster, og vil være ferdig i 2017. Det er da planlagt at båten vil gå daglige i ruter for turistene.

Bobil & Caravan (nå Din Fritid) fortsetter på sin bobilturné for å prøve ut bynære bobilparkeringer, og for å se hva stedene har å by på for besøkende. 

Nå er det Tønsberg som står for tur, og det ble en ekstra tur til byen i romjulen etter vårt først besøk i høst. Og det er ingen tvil om at byen fint kan besøkes også utenom sommersesongen. Det var stille på de tre områdene som Tønsberg kommune har tilrettelagt for bobilturister, faktisk var jeg helt alene i romjula. Men med godt tilrettelagte bynære bobilplasser, og med en fantastisk solnedgang var det bare å nyte årets siste dager i 2016. 

Ut av bobilen

Tønsberg har tre parkeringer å velge mellom når du kommer med bobil til byen. En i sentrum og to andre snaut 2 km unna i hver sin retning.

Bynær bobilparkering

Gunnarsbø 

Adr: Storgt.1. 3126 Tønsberg.

Koordinater: 59°15’47.6”N 10°24’57.2”E.

Åpent: 24 timer alle dager.

Kapasitet: 8 bobiler.

Fasiliteter: Fylling av ferskvann, tømming av søppel, strøm til alle plasser, tømming av toalett i frittstående toalettanlegg.

Fasiliteter i nærområdet: Dagligvarebutikk og svømmehall like ved. Gangavstand til sentrum, kulturhus og bryggeområdet med restauranter.

Selvbetjening: Det løses parkeringsbillett fra automat på området. Avgift kr 20,- per time/ 150,- per døgn.


Gunnarsbø

Korten

Ved Fjordgaten 17, 3125 Tønsberg.

Koordinater: 59°16’30.8”N 10°23’52.3”E.

Åpent: 24 timer alle dager.

Kapasitet: 23 bobiler.

Fasiliteter: Rolig og skjermet, fylling av ferskvann, tømming av søppel. Strøm er inkludert i avgiften, tømming av toalett på Shell stasjonen i Kjelleveien 28.

Fasiliteter i nærområdet: Natursti til Ilene naturreservat, 7 min gangtid til sentrum, minigolf, lekeplass, Slottsfjellet og Tønsberg Brygge.

Selvbetjening: Det løses parkeringsbillett fra automat på området. Avgift kr 20,- per time/ kr 150,- per døgn.


Korten

Messeområdet 

Adr: Stenmalveien 32, 3111 Tønsberg.

Koordinater: 59°16’52.6”N 10°24’35.6”E.

Åpent: 24 timer alle dager.

Kapasitet: 12 bobiler.

Fasiliteter: Vannpåfylling (sommerstid), tømming av søppel, overbygd grillplass.

Fasiliteter i nærområdet: Ishall og friidrettsanlegg, turområde i Byskogen, bademuligheter i ferskvann, gangavstand til sentrum, tømming av toalett på Shell-stasjonen i Kjelleveien 28.

Ingen parkeringsavgift. Fra 1. januar 2017 er det ikke tilbud for bobiler på vinteren på messeområdet, men parkerer du der på vinterstid tillater vi det, forteller Erik Lund i Tønsberg Parkering.


Messeområdet

Mer informasjon: Tønsberg parkering

– Etter flere henvendelser til kommunen ønsket vi å ta grep om tilbudet for bobilparkering. I 2015 oppgraderte vi området ved Gunnarsbø. Der bygget vi en skatepark og bobilparkering for åtte bobiler. Det ble satt opp strømsøyler, toaletter og dusj. I tillegg er det mulig å fylle ferskvann, tømme toalett og søppel, forteller Jan Petter Bergan i Tønsberg kommune engasjert. 

I hele området som er knyttet til Tønsberg, er det hver sommer 50-60 000 sommergjester, hvorav 30-40 000 på sommerperlen Tjøme. Alle disse sommergjestene sogner til og bruker byen.

– Vi er en sommerby, og kommunen ønsker at turistene er her litt lenger enn bare for å kjøpe en is. Vi ønsker at bobilturistene kommer seg ut av bobilen og benytter seg av kulturlivet og opplevelser i byen, sier Bergan.

– Vi som kommune stiller forventninger til oss selv, og vil tilrettelegge for turistene. Det er viktig med veiledning og informasjon. Vi ønsker å vise både fastboende og ikke minst besøkende hva vi kan tilby, sier byens informasjonssjef Jan Petter Bergan.

Oppdag Tønsberg

Når du skal oppdage byen kan et fint sted å starte spaserturen være Tønsberg og Nøtterøy bibliotek i Storgaten. Dette er en bygning som har fått priser for sin arkitektur. I bygget finnes en utstilling som forteller om byens historie fra år 871. Min vei videre går til byens torg. Der er det både markeder og konserter, og plassen er et pulserende midtpunkt i byen. Fra torget passer det å gå opp til Slottsfjellet. Borgen er fra 1200-tallet, mens tårnet som vi kjenner, ble bygget i 1888. En tur opp i tårnet gir deg fantastisk utsikt over byen og området rundt. Under Slottsfjellet finnes Slottsfjellmuseet, småhusbebyggelse, gamle hus og trange gater. Veien videre bør gå langs brygga, hvor du finner mange kafeer og spisesteder. 


Hyggelig småhusbebyggelse i Norges eldste by.


Tønsbergs stolthet og landemerke, Slottsfjellet, ligger midt i byen og gir en fantastisk utsikt over området.


Du finner mange hyggelige spisesteder langs brygga.

Ved Oseberg kulturhus finnes en kopi i full skala av Osebergskipet fra Tønsberg. Siden originalen er i Oslo, ble det bygget en kopi som ble sjøsatt i 2012. Ved Lindahlplan bygges nå en kopi av Klåstadskipet. Byggingen skjer med vikingtidens redskaper og teknikker, og båten beregnes å bli ferdig våren 2018.


Langs brygga i Tønsberg ved Oseberg kulturhus kan en om sommeren oppleve en kopi av Osebergskipet.

Sykkel fra Frelsesarmeen

Tønsberg er en fin by som er godt tilrettelagt for sykkelturer. Har du ikke med deg sykkel selv er Skaperverkets sykkelverksted- og utleie stedet å leie seg en tohjuling. Skaperverket ligger like ved bobilparkeringen på Gunnarsbø. Tønsberg er en kompakt by, så med sykkel kommer du kjapt rundt og får med deg alt fra historiske steder, kunstmuseum, kyst- og turstier, til byliv. 


Lei eller ta med sykkel når du besøker Tønsberg, byen og omegn er godt tilrettelagt for fine sykkelturer.

Tidligere stod Tønsberg kommune bak sykkelutleien, men nå er det Frelsesarmeen med Skaperverkets sykkelverksted som står bak driften og får inntektene.

– Vi har fått laget kart og informasjonbrosjyrer som en kan få ved å besøke byens rådhus. Informasjonen kan også lastes ned på nettet på Visit Tønsberg, forteller Jan Petter Bergan.

Dette er flott

– Det er første gang vi er på denne bobilparkeringen, men vi er kjent med byen fra tidligere, forteller familien Bogen fra Skiptvet. Grethe, Per-Ivar og Mats (16), med hunden Linus, har tatt turen til byen uten noen spesielle mål denne gangen. 

– Vi så bobilparkeringen helt tilfeldig da vi kom forbi og tenkte at denne måtte vi prøve. Det er den fineste bobilparkeringen jeg har vært på, veldig rene toaletter. Helt utrolig, sier Grethe.

Familien har ikke noen spesielle mål. Turen går med til å gå i sentrum og ned på brygga for å titte på alle båtene.


Familien Bogen med hunden Linus har tatt turen fra Skiptvedt til Tønsberg og Gunnarsbø bobilparkering som de er godt fornøyd med.

– Dette er flott, Tønsberg er en fin by. Bare sju-åtte minutter til sentrumsgatene. Det er fint å ha bobilen her, sier Per-Ivar som også kan fortelle om hunden Linus som elsker å være med på tur i bobilen. 

– Når vi begynner å pakke bilen, smetter Linus inn og legger seg under bordet, mens han venter på at turen skal starte, sier Per-Ivar.

Bobilparkeringen på Gunnarsbø ligger ved Vestfolds mest trafikkerte veikryss. 40 000 biler passerer her i døgnet, men det meste av trafikken er på dagtid.

– Man må regne med at det er trafikk i området når en vil parkere sentrumsnært og ha gangavstand til sentrum, sier Per-Ivar, som sammen med familien er klar for en ny spasertur rundt i byen.

– Jeg trives godt på bobiltur, men det kan bli litt kjedelig med all denne gåingen i byen, sier 16-åringen Mats med et smil.

Korten

– Vi er her for å se på båtrace og da er dette en flott plass å ha bobilen. Båtene passerer like ved. Vi har samlet venner og er en gruppe på fem bobiler som er kommet for å se Tønsberg Båtrace og fjerde VM-runde i Formel 2.

– Det er flott her, fin utsikt, nærmest havutsikt. Plassen kunne vært bedre, det er bare grus, og nå når det regner danner det seg små elver over plassen, forteller Steinar Høllen fra Porsgrunn, som håper det kommer asfalt på plassen med tiden. 


Steinar Høllen, Steinar Johansen og Arild Enger har samlet seg på Korten bobilparkering for å oppleve båtrace rett utenfor bobildøra.

En annen besøkende er Steinar Johansen fra Nøtterøy. Han kan fortelle at de bruker bilen sin hele året, og om vinteren trekker de gjerne over til Sverige.

– Tønsberg kommune er bra for bobilbilister, men det kan selvfølgelig bli bedre, sier Steinar. Kameraten Arild Enger som har tatt turen fra Ulefoss til Tønsberg denne helgen deler også gjerne av sin erfaring langs veien med bobil:

– Jeg opplever det som at enkelte campingplasser motarbeider oss bobilister. De samarbeider med kommunen for å unngå etablering av bobilplasser. Men vi som har bobil har jo alt vi trenger med oss i bilen. Her er det alle rettigheter, sier Arild med et smil.

Men handelsstanden har jo glede av oss. Vi må jo supplere med mat og drikke. Dette burde kommunene forstå. Før reiste vi ofte til Lillesand, men sluttet å bruke dem da de satt opp døgnprisen til 300 kr. Vi handlet lokalt og gikk ofte ut for å spise. Handelsstanden blir jo taperne, sier Arild Enger som mener at Tønsberg er helt knall.

- Det er i utgangspunktet stille her på Korten, men det kommer jo an på hvem som er her, sier den glade bobilgjengen der de sitter godt beskyttet under den regntunge markisen.

Mest populær

– Parkeringen Gunnarsbø som ligger nærmest sentrum er den mest populære bobilparkeringen, forteller avdelingsleder Erik Lund i Tønsberg parkering. Parkeringen på Korten i Fjordgaten er en god nummer to, parkeringen på Messeområdet er lite benyttet. 

– Bobilparkeringen på Korten håper vi i løpet av året å oppgradere litt, jevne ut grusen, rydde og beplante litt rundt plassen. Dette er en grusplass og det er ikke planer for asfaltering, men vi passer på å gruse og holde plassen ryddig, sier Lund. 

Det er grunn til å glede seg over at Tønsberg helhjertet ønsker de bobilreisende velkommen med sine sentrumsnære bobilparkeringer. 

Å se i Tønsberg

Brygga i Tønsberg med Lindaplan hvor det bygges et vikingskip.

Slottsfjelltårnet.

Slottsfjellmuseet.

Saga Oseberg.

Tønsberg Sjøfartshistoriske senter.

Ilene våtmarkssenter.

Kyst- og skogsstier.



​​​​​​Litt utenfor byen

Verdens ende.

Lilleskagen og Sandøysund tøns.

Åsgårdsstrand med Munchs hus og have.

Et stille sted for å fiske? Karlsvika mellom Skallevold og Slagentangen.


Mange ønsker å besøke Slottsfjelltårnet. Her arrangeres også blant annet Slottsfjellfestivalen og Middellalderfestivalen.

Arrangementer

Middelalderfestival. 

Slottsfjellfestival.

Vikingfestival.

Bacalaofestival på brygga.

Litteraturfestival.

Domkirkefestival.

Quality Hotel Klubben. 

Oseberg Kulturhus.

Færderseilasen kommer for første gang til Tønsberg i 2017. 1000 båter i byen kommer til å teppelegge hele havna.



Mer info om Tønsberg:

Visit Tønsberg

Visit Vestfold

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Finnes i utgave: 

På forsiden