Pintrip i Danmark: Under et grønt tre | Din Fritid
Pintrip i Danmark

Under et grønt tre

På fruktgården Strandlyst er det epler og pærer som gjelder. Her dyrkes de i mange typer og slag. Men her finner du også egenproduserte kirsebær, valnøtter og plommer. Og en egen bobilparkering i rolige landlige omgivelser.

Langeland, Danmark: Din Fritid har krysset Fyn, og etter et par-tre bruer har vi kommet til øya Langeland. Vi har med vilje besøkt den travle sommerøya utenom sesong. Da er det god plass her, og et langt roligere tempo.

Pintrip

Frugtplantagen Strandlyst er Pintrip-vertskap, og så absolutt verdt et besøk. Vil anbefale å få til et besøk en gang mellom blomstring og frukthøsting. Hvor blomstringen, som begynner sent i april og når sitt klimaks i mai er et fantastisk høydepunkt.


Det er stappfullt i gårdsbutikken til Strandlyst på Langeland.

Mitt besøk skjer på høstparten, og det er litt grått og trist når jeg ankommer. Jeg begynner derfor mitt besøk i gårdsbutikken. Her er det kassevis med epler og pærer for salg. For ikke å snakke om eplejuice i mange ulike farger og smaker. Utvalget er overraskende stort og variert. Og her er flotte gavekurver.


Her selges eplejuice i mange smaker og varianter, valnøtter, epler, pærer og mye, mye mer.

I butikken finner jeg også Kristoffer Lollesgaard. Han eier og driver gården sammen med sin kone Lone. Kristoffer er femte generasjon som driver familiegården.

– Ja, om man ser litt stort på det, og tar utgangspunkt i en liten jordlapp her borte, representerer jeg sjuende generasjon, forteller han synlig stolt.

– Det må vel være et flott syn her på vårparten? Ja, jeg kan forsikre om at her er det en eventyrlig fruktblomstring. Fra slutten på april til slutten av mai er det tusener på tusener med blomster på trærne her. Først ut er kirsebærene, så kommer plommer, pærer og epler, forteller han.

– Syltetøyet er det min kone som produserer. Mens de alkoholholdige fruktbaserte drikkene produseres på et lokalt bryggeri med mine råvarer. Jeg har et godt samarbeid med en bryggerimester. Det gjør at jeg kan konsentrere meg om trærne og frukten.

Tonnevis

Gården produserer mellom 500 og 600 tonn med epler og pærer i året. Rundt 10 prosent av dette selges gjennom egen gårdsbutikk.

Gårdsdriften er et godt eksempel på dansk samarbeid: Strandlyst er en del av et andelslag som har felles kjølerom for effektiv fruktlagring. Det betyr at frukten holder seg lenge, normalt holder frukten seg til mai året etter innhøstingen.

Men, samarbeidet mellom de lokale gårdene stopper ikke der. Fruktpresseriet som lager all den deilige juicen er også et samarbeidsprosjekt. Hele 10 fruktprodusenter eier og driver ett felles presseri. Resultatet er stordriftsfordeler, og en langt mer profesjonell produksjon, kan Kristoffer fortelle.

Han er synlig stolt av sin gård, og ønsker alle gjester velkomne. Det er flotte turstier i området, sykkelmulighetene på øya er uendelige og sommerstid vil havet friste mange.

Gården ligger i gangavstand fra havnen i Rudkøbing by, og det er greit å vite at her er det en flott og sentralt plassert bobilplass på havneområdet.

 


Området er også et ypperlig turterreng, og på sommeren er det gode bademuligheter her.

Frugtplantagen Strandlyst

  • Peløkkevej 9, DK 5900 Rudkøbing
  • GPS: 54.9466, 10.7240

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Emneord: 
Finnes i utgave: 

På forsiden