Viktig påminnelse i vinterkulda:: - Ikke bruk vifteovn uten tilsyn | Din Fritid
Små vifteovner velter lett. - Denne ble liggende mot gulvet, ble overopphetet og startet en boligbrann, sier Odd Magne Skjerping i Frende Forsikring.
Viktig påminnelse i vinterkulda:

- Ikke bruk vifteovn uten tilsyn

Kilde til 50 boligbranner i året: Når kulda er som verst lar mange flyttbare ovner stå på om natta. - Jeg ville aldri tatt sjansen, sier brannekspert i Frende Forsikring, Odd Magne Skjerping.

– Ovnen på bildet veltet og ble liggende mot gulvet, da ble den overopphetet og startet en boligbrann. Jeg ser at mange drar fram nedstøvede småovner hjemme nå når det er kaldt. Hvis du henter fram en fra boden nå, fjern for all del støv fra den, sier han. Det er spesielt viktig for deg som er på tur i bobil og vogn vinterstid.

Slik bruker du vifteovn trygt 

– Gjør det til en vane å kun bruke vifteovner når du er til stede i huset. Helst ville jeg anbefalt folk å kun bruke dem i nødstilfeller. Jeg ville ikke lagt meg til å sove med en slik ovn i gang, og den bør ikke stå på for lenge, sier Odd Magne Skjerping.

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) anbefaler at bruk av flyttbare ovner må skje under tilsyn slik at du kan begrense omfanget av skaden hvis uhellet er ute.

– Det er mer sannsynlig at det skjer noe med slike ovner, enn fastmonterte. Små vifteovner velter lett. Småbarn, kjæledyr og robotstøvsugere kan enkelt vippe den. Derfor er det viktig å aldri bruke dem i rom hvor barn eller kjæledyr er alene, sier branneksperten.

Forårsaker brann 

Å stole på termostat eller automatsikring kan bli en falsk trygghet. – Jeg har sett flere ovner som har veltet og ikke koblet ut strømmen, slik de skulle. Løsningen som skal sikre dette har rett og slett ikke fungert som den skal, sier Odd Magne Skjerping. Hvis termostaten er ødelagt kan temperaturen bli høy og forårsake brann raskt.

– Derfor må du alltid trekke ut støpselet på termostatstyrte elektriske apparater når de ikke er i bruk. Det gjelder ikke bare ovner, men også kaffetrakter, vannkoker, brødrister og andre apparater som står fremme, sier han.

Huskeliste for vifteovner 

Aldri forlat huset eller gå og legg deg med vifteovn på.

Tørk av støv før du setter ovnen på.

Sørg for at ovnen står støtt og stabilt.

Ikke bruk ovnen for nært gardiner, møbler eller annet brennbart materiale.

Ikke legg noe over ovnen.

Ikke la barn eller kjæledyr være alene i rom med påskrudd varmeovn.

Trekk ut støpselet når du ikke bruker ovnen. Ikke bruk skjøteledning.

Følg monteringsanvisningen og sikkerhetsinformasjonen fra fabrikk/produsent.

Flyttbare varmekilder bør kun brukes som tilleggsoppvarming.

Ikke dra ovnen etter ledningen. Hold i støpslet og ikke strømkabelen når støpslet trekkes ut.

Ikke utsett ovnen for fuktighet eller korrosjon under lagring.

Pass på at ovnen ikke velter ved lagring og bruk, eller skades under flytting.

Ikke sett strøm på en flyttbar oljeovn hvor oljen har lekket ut.

Ovnene kan deponeres i container hos en elektroforhandler eller på et avfallsanlegg.

Vifteovner har stor luftgjennomstrømning når de er i bruk. Det er viktig å påse at det er fri tilgang for luftstrømmen og god avstand til brennbart materiale foran ovnen.

Bruk kun fastmonterte panelovner på barnerom.

Varmeovn uten termostat bør ikke brukes i små rom hvor barn sover.

(Kilde: DSB)

 

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Emneord: 

På forsiden