: Hvem skal ha trykkmåler? | Din Fritid

Hvem skal ha trykkmåler?

For en tid tilbake kunne vi fortelle om de tekniske løsningene til det nye EU/EØS-kravet til dekktrykkovervåking (TPMS). Mange lurer på hvilke bobiler dette gjelder, og reglene for dette er ikke enkelt forklart…


Bobiler som er basert på Fiat Ducato, Mercedes Sprinter og Ford Transit vil ikke omfattes av de nye dekktrykkforskriftene.

Under 2,5 tonn

I utgangspunktet gjelder kravet biler opp til 2,5 tonn, men ikke alltid. Det fikk vi vite etter mange forespørsler og purringer på Vegdirektoratet. Vi skal se nærmere på dette:

Avhengig av klasse og vekt

I Statens vegvesens system for registreringer av kjøretøy, Autosys, finnes det mange grupper. Vi skal ikke nevne alle her, bare de som omfatter vanlige bobiler. Og det er gruppe M: Biler konstruert for persontransport der M1 gjelder opp til åtte passasjerer pluss fører. Her er det krav om TPMS. Videre har vi gruppe N, biler konstruert for godstransport der N1 gjelder opp til 3,5 tonn og N2 videre opp til 12 tonn. Her er det ikke krav om TPMS. Når vi tar for oss bobil-basisbilene Fiat Ducato, Mercedes Sprinter, Ford Transit og så videre, er dette biler i utgangspunktet konstruert for transport. Da er det heller ikke krav om TPMS. Bortsett fra alle biler også i N-gruppen som veier 2,5 tonn eller mindre. Det vil i praksis si VW California, Mercedes Marco Polo og tilsvarende små campingbiler som i praksis ikke selges nye i Norge på grunn av høye avgifter. Dermed vil ikke kravet til dekktrykkovervåking omfatte mange biler i Norge. Mens biler konstruert for personbefordring, som en liten buss med totalvekt opp til 3,5 tonn, vil omfattes av kravet. Mens en kassevogn ombygd til minibuss ikke vil få kravet.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Emneord: 

På forsiden