Fremtidig el-bobil?: Norgespremiere på el-varebilen Crafter | Din Fritid
Fremtidig el-bobil?

Norgespremiere på el-varebilen Crafter

Volkswagen Nyttekjøretøy presenterer for første gang i Norge den nye helelektriske varebilen e-Crafter på Zerokonferansen, 7. og 8. november 2018. Lanseringen av varebilen er ekstra spennende da e-Crafter er et chassis som i teorien også kan brukes til bobilproduksjon.


VW e-Crafter i første generasjon har begrenset rekkevidde, men det er i seg selv spennende at selskapets nyttekjøretøy-avdeling satser på å utvikle en elektrisk utgave av sin varebil, som også kan benyttes til bobilproduksjon.

– Det er med stolthet vi presenterer e-Crafter for første gang i Norge på Zero-konferansen. E-Crafter er vår første helelektriske varebil, og til neste år kommer vi med elektriske utgaver av Caddy og Transporter, sier Håkon Wirak, direktør for Volkswagen Nyttekjøretøy.


Håkon Wirak, direktør for Volkswagen Nyttekjøretøy.

Lanseringen av den 136 hk (100 kW) sterke e-Crafter markerer starten på en elbiloffensiv fra Volkswagen Nyttekjøretøy. – Vi åpnet for bestilling av e-Crafter i september og ser allerede stor interesse for den elektriske varebilen. Vi tror at e-Crafter vil dekke transportbehovet for mange, og den er spesielt godt egnet for kjøring i bysoner, sier Håkon Wirak.

– Varebil er et segment med helt andre utfordringer og forutsetninger enn personbilmarkedet, også når det kommer til elektrifisering. Arbeidet med et eget avgiftssystem for varebiler må starte nå, først for å sikre en hensiktsmessig overgang til det nye målesystemet for utslipp, WLTP, og på noe lengre sikt gjøre det enkelt og logisk for flere å velge nullutslippsalternativene, sier Wirak. 

Volkswagen e-Crafter kommer som varebil med L3H3 karosseri og med et fast høyt standardutstyrsnivå. Den leveres først som 3,5t totalvekt med ca 950 kg nyttelast. Volkswagen e-Crafter koster fra 630 000, men det er uten mva. 

Testet i daglig bruk av fagfolk i hele Europa

Volkswagen Nyttekjøretøy involverte europeiske storkunder i utviklingen av den fremtidsrettede transporteren. 25 virksomheter fra Tyskland, Nederland, Storbritannia og Sverige deltok i den endelige testingen av e-Crafter. De fikk tilgang på 38 førproduksjonsmodeller. VW forteller selv at de i praksis fikk en gjennomsnittlig rekkevidde på 100 km i daglig drift, selv med krevende men realistiske utfordringer. 

Mer om e-Crafter:

Den nye e-Crafter fremstår som miljøvennlig. Ettersom den overhodet ikke avgir utslipp, kan den brukes i alle tenkelige miljøsoner over hele verden. Innkjøringsforbud som for eksempel er innført i Hamburg og Paris i henhold til drivstoff- og motortype, vil ikke påvirke e-Crafter på verken kortere eller lengre sikt. Allerede før markedslanseringen ble den nye e-Crafter av denne grunn tildelt «den europeiske transportprisen for bærekraft i 2018» i kategorien «Vare-og lastebiler».

Den nye e-Crafter ble utviklet parallelt med modellene med utslippsoptimerte Euro-6-dieselmotorer (TDI). Det er flere fordeler ved at e-Crafter ble konstruert som en elektrisk versjon av andre Crafter-generasjon fra grunnen av og ikke har blitt ombygget til elektrisk drift i etterkant. Det bidro blant annet til at Volkswagen Nyttekjøretøy kunne utnytte arkitekturen i den store varebilen optimalt når de integrerte de elektriske drivverkskomponentene. Litium-ion-batteriet er plassert nedsenket og plassbesparende i vareromsgulvet i e-Crafter, slik at varerommet i den 2590 mm høye varebilen kan utnyttes til fulle. Det gir et totalt lastevolum på 10,7 m 3. Også andre viktige mål i varerommet kan utnyttes fullt ut, som den innvendige bredden på 1380 mm og høyden på 1861 mm. Maksimalt tillatt nyttelast er fra 0,975 til 1,72 tonn (avhengig av utførelse). 

Elektromotorer leverer maksimalt dreiemoment så å si fra stillstand. Det gir e-Crafter helt suverene akselerasjonsegenskaper. Nullutslippsvarebilen er svært nøysom: med 0,975 tonn nyttelast vil strømforbruket ligge på 21,54 kW/100 km ved blandet kjøring.

Ved en CCS-ladestasjon blir batteriet ladet opp til 80 prosent på bare 45 minutter

Innovative førerassistenter

Som nevnt er den nye e-Crafter basert på andre generasjon av varebilen som kom på markedet i 2017. Fra januar til juni økte Volkswagen Nyttekjøretøy leveransene av Crafter med 24,5 prosent, til 26 800 biler. Naturligvis kan e-Crafter leveres med det nyeste innen førerassistent-, komfort- og infotainmentsystemer. Standardutstyret omfatter parkeringssensorer foran og bak inkludert sidebeskyttelse (16 ultralydsensorer fordelt rundt på bilen reduserer risikoen for skader på egen eller andres bil ved manøvrering og parkering på trange steder), et multifunksjonskamera (foran) og et ryggekamera. Som første nyttekjøretøy i sin klasse er Crafter dessuten som standard utstyrt med multikollisjonsbrems (kan bidra til å hindre følgekollisjoner). Sidevindassistenten er også standard. Annet standardutstyr på den nye e-Crafter er LED-lykter (nærlys, fjernlys og kjørelys), automatisk klimaanlegg (Climatronic), oppvarmede seter, varmepumpe og oppvarmet frontrute, komfortseter og Discover Media navigasjonssystem inkludert App-Connect (integrasjon av smarttelefonapper), stemmestyring og mobiltelefongrensesnitt. Den mobile online-tjenesten Car-Net leveres som ekstrautstyr.


Førermiljøet i VW Crafter er moderne, og drivlinjen med automatgir holder personbil-nivå!

 

 

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Emneord: 

På forsiden