Veterancamping: Camping paa gammelmaaten | Din Fritid
Veterancamping

Camping paa gammelmaaten

Norsk Veteran Camping gjør det på gammelmåten. Klubben har som mål å samle, ta vare på og bruke gammelt campingutstyr og tilbehør, og det må være eldre enn 30 år.

Marivoll Camping utenfor Grimstad er plassen for sommerens hovedtreff for den lille gruppen med entusiastiske samlere av gammelt campingutstyr og biler. Da Din Fritids medarbeider, etter å ha parkert sin 2013-modell bobil langt utenfor veteranenes synsfelt, gikk over til veteranene, var det som å gå 30-40 år tilbake i tid. Mange gode minner dukket opp fra egen barndoms campingturer.

 


Gode minner fra barndommen dukker opp.

 

Moro med gamle ting

– En trenger ikke nye ting for å ha det moro, faktisk er dette mer moro, og så blir jo gamle ting tatt vare på, sier Stein Pedersen fra Lillesand. Han har rigget seg til med seg sin Opel Kadett fra 1964 og campingvogna, som er en Yvonne Mostard fra Nederland. 

– Jeg er ofte ute med bil og campingvogn, drar på ferie rundt i Norge og kjører etter finværet, forteller Pedersen engasjert.

Kadetten har ikke stor motor, det er en 1000 kubikk med 40 hestekrefter. 

– Om alle hestekreftene er til stede vet jeg ikke, og vi må gjerne ta en hvilestopp etter en lang motbakke, sier han med et stort smil.

Pedersen har også en Lillebror campingtilhenger hjemme, 1962 modell.

– Interessen for gamle ting kom da jeg ble skilt for noen år siden. Ekskona sa jeg måtte få meg en hobby. Så kom jeg over veteranklubben for fire år siden, og trives godt i et hyggelig miljø og har det fantastisk gøy, sier Pedersen. 

 


Stein Pedersen fra Lillesand er ofte ute med sin Opel Kadett fra 1964 og den gamle campingvogna. Pedersen mener at man ikke trenger ny og moderne bil og campingvogn for å ha det moro.

 

VW Splitbus 1967

Modellen er den siste som har delt frontrute og skinner, der den står sammen med andre gamle telt, campingvogner og biler.

– Jeg kjøpte den i Sverige, den har visst en gang gått som redningsbil for Falck. Det har blitt en del vedlikehold. Jeg har fått satt inn Safari-vinduer som er vinduer i front som kan åpnes og vippes opp. I tillegg har jeg oppgradert motoren slik at jeg kan følge trafikken, sier Stein Arne Heia.

Med seg til campingen, tauer han en Lillebror-henger fra 1970. Den er produsert av Widerøes flyselskap.

– Lillebror har soveplass til fire, med to av plassene som hengekøye. Vogna er grei å trekke, men litt vanskelig å rygge med. Tilhengeren er smalere enn bilen, og da ser jeg den ikke i speilene. Det hjelper heller ikke at den har et kort drag. 

– Bilen har nærmest blitt en bruksbil for meg. Jeg har den for å bruke den, men vinteren og saltede veier holder jeg meg langt unna, forteller Stein Arne.

 


– Folkevogna og Lillebror-tilhengeren bruker jeg på turer så ofte jeg kan, men saltede vinterveier holder jeg meg langt unna, forteller Stein Arne Heia på Veterancampingen. Ingen detaljer, verken på utsiden eller inne, har noen innslag av moderne tider.

 

Huskelapp

Det er stor stemning i leirområdet. Midt mellom en Lillebror og en gammel Citroen 2CV prøver Henry Syrdahl å finne ut hva som er opp og ned på teltet sitt.

– Teltet er fra 60-tallet, jeg har ikke satt det opp så ofte de siste årene, så jeg har med en hjemmelaget tegning og gamle fargebilder som viser teltet ferdig oppsatt. Jeg har flere poser med teltstenger. Det er overraskende komplisert, men jeg finner vel etter hvert ut hva som skal hvor, sier Henry som har tatt den korte turen fra Grimstad etter å ha hørt om veterancampingen på lokalradioen.

 


Det er ikke alltid så enkelt å huske hvordan teltet skal settes opp. Selv med hjelpemidler som gamle foto og egenlagde tegninger, tar det både tid og tålmodighet for Henry Syrdahl å få det til riktig satt opp.

 

Drømmer om VW


Så langt er det bare blitt et selvlaget broderi av drømmen, men en dag håper Miriam å få tak i en VW camper.

Olav Vassbakke og datteren Miriam har tatt turen til Grimstad helt fra Dalsfjord på Vestlandet med sin Opel Kadett 1973-modell og telt fra 60-tallet. Miriam liker campinglivet og har arvet farens interesse for gamle ting. 

– Jeg trives med å ta vare på alt det gamle campingutstyret. Drømmen min er å få tak i en folkevognsbuss. Så langt har jeg bare fått brodert et bilde av drømmebilen, forteller 17-åringen.

Miriams far, Olav, forteller at han hjemme har syv registrerte biler, blant annet en Knaus bobil fra 1999. Det er en Ford Transitt med bobilinnredning. Samlingen består av nok en Opel Kadett, fra 1975.

– Det som er fint med det gamle, er at det ikke er noe elektronikk. Ingen sensorer viser feil selv om ting er i orden, sier Olav som er interessert i alt med hjul på.

 


Olav Vassbakke og datteren Miriam, fra Dalsfjord, er begge glad i telting på gamlemåten og trives godt sammen med likesinnede.

 

Norsk Veteran Camping

Stiftet 31. mars 2001

Interesseklubb

Målet er å bruke campingutstyr og tilbehør eldre enn 30 år

Startet med 10 medlemmer, nå 80 betalende medlemmer

Årlig hovedtreff og høsttreff

 

Mer Info

www.veterancamping.no

www.marivoll.no

Facebook.no - Norsk Veteran Camping

Facebook.com – Yvonne Mostard Caravan

Facebook.no – Lillebror campingtilhenger

 

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Emneord: 
Finnes i utgave: 

På forsiden