Bynær overnatting og opplevelser i Bergen: Storby med småbysjarm | Din Fritid
Bynær overnatting og opplevelser i Bergen

Storby med småbysjarm

Bergen ble grunnlagt for over 900 år siden. I dag er landets nest største by internasjonal: 3,5 millioner besøkende fra hele verden kommer til vestlandsbyen hvert år.

Bergen er kjent for regnet, skillingsbollene og stolte bergensere. Norges nest største by hadde 191 regndager i 2016. Navnet Bergen kommer fra Bjørgvin, som betyr «den grønne engen mellom fjellene». I byen finnes en godt ivaretatt trehusbebyggelse og trange brosteinsgater med fjell rundt som gir byen et unikt særpreg. Bergen er bra for kultur, severdigheter, opplevelser og shopping. Det meste kan nåes til fots, og det er kort vei til alle attraksjoner. Med bobilen parkert ved Bergenshallen er det enkelt å komme til byen ved å benytte Bybanen. Nærmeste stoppested ligger tre minutters gange fra parkeringen og tar deg helt inn til byens innerste sentrum.


Etter å ha opplevd Bryggen er det lettvint å ta «Beffen», en liten ferge som tar passasjerer over Vågen, fra Bryggen til Nykirkekaien. Derfra er det kort vei til Akvariet og de mange trange smugene på Nordnes.

Tilbud hele året

Bobilbesøkende til Bergen har hatt trange kår: 28 plasser ved Bergenshallen i sommermånedene har vært det eneste tilbudet.

– Nytt nå er at parkeringen ved Bergenshallen er åpen hele året. Etter erfaringen med bobilparkeringen under sykkel-VM, hvor vi åpnet for parkering på grusbanen bak Bergenshallen, har vi nå i samarbeid med Idrettsservice avtalt at grusbanen kan bli brukt til bobilparkering i år også, sier Arvid Heggestad, avdelingsleder i Bymiljøetaten, Bergen kommune til Din Fritid.

Grusbanen vil være åpen for bobilparkering i høysesongen, i skoleferien. Det vil være en enkel oppstillingsplass for bobiler, uten strøm. Ferskvann må hentes/fylles ved Bergenshallen. Under sykkel-VM ble det laget en tømmeplass som fortsatt vil være tilgjengelig.

– Det utvikles nye planer for hele dette området, men frem til noe annet er bestemt vil vi benytte en av grusbanene til bobilparkering, selv om detaljene ikke er helt klare ennå, sier Heggestad.

På bobilparkeringen ved Bergenshallen har det vært kamp om plassene. Det har blant annet blitt parkert biler utenfor de oppmerkede plassene.

– Nå har vi skiltet området bedre og forbudt bobilparkering utenfor de merkede plassene. Det kom noen klager til oss, og vi erfarte at bobilene ble parkert alt for tett. Ved å benytte grusbanen håper vi at turistene vil oppleve et bedre tilbud, sier Heggestad.

Parkeres det etter gjeldende regler kan det parkeres i sentrum, men her er det ikke plass til store bobiler.

– Vi behandler bobiler på samme måte som andre parkerte biler. Det har vært noen klager på Nordnes, området ved akvariet, hvor beboerparkeringene har blitt fylt opp av bobiler. Da må vi hjelpe til og rydde opp. Står bobilene lovlig parkert i byen og turistene forholder seg til reglene er det helt greit for oss, sier Heggestad.


Populær, men enkel bobilparkering i Bergen. I år utvides tilbudet ved å ta i bruk en grusbane på baksiden av Bergenshallen til bobilparkering.

Begrenset plass

– Vi må erkjenne at det ikke blir sentrumsnær bobilparkering i Bergen, fordi det ikke er tomter tilgjengelig. Det er jo campingplasser i nærheten og der er det buss til byen og bybanen som kan benyttes. Vi har tidligere hatt bynære plasser her i mange år, men nå er det bare campingplasser igjen utenom det tilbudet som kommunen har ved Bergenshallen. Det kommer mange kommentarer om bobilparkeringen fra bobilfolket til oss. Vi har flere ganger tatt opp temaet om bynær bobilparkering med kommunen. Det har vært diskusjoner, og komitéer har vært nedsatt. Men det er trangt i sentrum og tomtene er dyre her, sier Ole Warberg, reiselivsdirektør i Bergen Reiselivslag til Din Fritid.

– Vi vil gjerne ha bobilturistene til byen. Parkeres det ved Bergenshallen eller på en av campingplassene anbefaler jeg å kjøpe Bergenskortet. Det gir fri transport og tilgang til kulturopplevelser. Alle er velkomne til Bergen, smiler Warberg.

Første tur til Norge

Merike Krohn og Paul Straube fra Tyskland og Berlin har tatt med datteren Lucy på to måneders ferietur til Norge. De er i Norge for første gang og fant veien til Bergenshallen ved hjelp av en campingbok de benytter.

– Parkeringen her er ok, men den oppleves som litt upersonlig. Vi har ikke toalett og det er ikke toaletter her ved parkeringen. Så langt har vi brukt toalettet i idrettshallen som ligger i nærheten, men den er ikke åpen hele tiden, så det er problematisk. Og det er ikke nok strømuttak her.

Familien virker fornøyd på tross av at de ikke har strøm eller toalett tilgjengelig.

– Parkeringen ligger fint til ved Bybanen og det er enkelt å ta seg til og fra sentrum av byen.

Det blir én overnatting her, og planen er så å komme oss videre til Lofoten, sier Merike.


Lise og Karl Heinz Eidevik tar ofte turen til Bergen og trives godt ved Bergenshallen. Etter å ha eid bobiler i forskjellige størrelser og vektklasser prøver de nå ut bybobilen. De er begge enige om at bybobilen er fin å kjøre på trange veier og i byene, men de kunne tenke seg å ha mer plass inne i bilen. Så hvilken bobiltype som er best for dem har de ikke konkludert ennå.

Med bobil siden 2002

For Lise og Karl Heinz Eidevik fra Sandefjord begynte ferielivet på hjul med en Toyota Hiace varevogn. Det norske firmaet Trufa utstyrte bilen med bobilinnredning i 2002. Etter dette har familien hatt fem vanlige bobiler i forskjellig størrelser.

– Jeg har vært språklærer og brukte bobilen til reiser i Europa for å gå på språkkurs og perfeksjonere kunnskapene ved praktisk trening i de landene jeg besøkte. Det har blitt mange turer til Tyskland og Frankrike, sier Karl Heinz Eidevik til Din Fritid.

Familien Eidevik eier et hus i Bergen som de leier ut. De tar derfor ofte turen over fjellet fra Sandefjord med bobilen for å se til huset.

– Før vi kjøpte denne bybobilen hadde vi en bil på 4,5 tonn. Før omleggingen med bompenger ble det veldig dyrt til stadighet å kjøre til Bergen fra Sandefjord. Bilen var også en mandagsbil, så vi hadde mye tull med den. Så denne gangen ble det en mindre bil som vi trives godt med. Litt uvant, det er jo mye trangere, men vi klarer å omstille oss - og bilen er jo fantastisk på de smale veiene. Du vet, det var ikke alltid så hyggelig å møte vogntog i trange vestlandstunneler når man selv også kjører stor bil. Men med bybobilen kommer vi greit frem både på smale veier og i byene, sier Karl Heinz Eidevik.

Kø for å få plass

– Vi klarer oss bra her, selv om bobilparkeringen ikke har mange fasiliteter. Noen har ikke toaletter i bilene og det er litt problematisk. Det er ikke toaletter her på området. Vi har vært her mange ganger. Antall bobiler har økt kraftig de siste årene. Bare se nå! Klokken er kvart over tolv og det er fullt allerede! På ettermiddagene ser vi bobilturister som sirkler rundt i håp om at det skal bli en åpning og en plass for natten. Turister som er i Bergen for første gang kommer gjerne bortom for å spørre om råd om hvor en kan parkere for natten her i Bergen. Det er jo veldig ofte fullt og de møter kun et uoversiktlig køsystem, forteller Karl.

– Her en dag satt jeg meg ned ved rattet, og med en gang ble det bevegelse blant ventende bobilister som håpet på å sikre seg en ledig plass. Hvis du skal ha plass her i sommersesongen må du være på plass før elleve på formiddagen, sier Karl Heinz Eidevik.


Rundt 1,7 millioner passasjerer frakter Fløibanen hvert år. Turen opp til Fløyen tar 5-8 minutter og frakter deg til et fantastisk utsiktspunkt over byen. Fra Festplassen og Fisketorget er det korte avstander til byens severdigheter, enten det er Bryggen eller Fløibanen som du vil oppleve.

Bergentips

– Alle må ta Fløibanen, men i stedet for å ta banen begge veier så ta banen opp og gå ned igjen til byen. Det er en fantastisk tur med utsikt over byen, fine turveier gjennom trange bergenske småhusgater. Akvariet er også et must, Fisketorget også, men prisene er høye der. Jeg trives godt i byen, det er mange hyggelige plasser, både inne og ute. Er du i Bergen på en torsdag og er glad i raspeballer, har restaurantene raspeballer høyt oppe på menyen og det serveres i store mengder nettopp denne dagen. Jeg anbefaler restaurant Lido ved Vågen med flott utsikt over Fisketorget. Det er fint å gå turer fra Bergenshallen, og en tur rundt Tveitevannet er også å anbefale, sier Eidevik, som sammen med kona Lise tar sikte på en bobiltur til Frankrike til sommeren.

Lenker

visitbergen.com
visitbergen.com/bergenskortet
facebook.com søk Hva skjer i Bergen
facebook.com søk visitBergen
bergen.kommune.no søk hva skjer
visitnorway/bergen
bymuseet.no oversikt over museer i Bergen

Å se i Bergen

Fløyen
Ulriken
Bryggen
Fisketorget
Akvariet
Gamle Bergen
Troldhaugen
Håkonshallen

Bergen Turistinformasjon

Strandkaien 3
5013 Bergen
Tlf. 55552000
E-post: info@visitbergen.com

Overnatting

Bobilparkering

• Bergenshallen
Åpen hele året
Vilhelm Bjerknes vei 24
5081 Bergen
Gps 60.354602, 5.358398
28 plasser, strøm til noen plasser, fylling av vann, tømming av toalett og gråvann
150,- kr. døgnet
Nytt i 2018 er at det vil bli utvidet for bobilparkering på en av grusbanene bak Bergenshallen. Åpen i høysesongen

Campingplasser

• Midttun Motell & Camping
Midttunheia 3
5224 Nestun
Tlf. 55103900
11 km til Bergen sentrum

• Grimen Motell & Camping
Hardangerveien 265
5226 Nestun
Tlf. 55102590
14 km til Bergen sentrum

• Lone Camping
Hardangerveien 697
5268 Haukeland
Tlf. 55392960
Bergens største campingplass.
25 minutters kjøring til Bergen sentrum

• Bergen Camping Park
Travparkvegen 65
5111 Breistein
Tlf. 55248808
14 km til sentrum

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Finnes i utgave: 

På forsiden