Senja - et eventyr av en øy: Norge i miniatyr | Din Fritid
Senja - et eventyr av en øy

Norge i miniatyr

Senja er et reisemål som bør stå høyt på ønskelisten, for maken til variert og spennende landskap skal du lete lenge etter! Her finner du smale veier som presser seg frem mellom dramatiske fjell og et heftig hav, men øya byr også på lun skjærgård, sandstrender, bjørkeskog og reinsdyr.


Her har du alt: Perfekte strender, turkisblått hav og vakre fjell som en ramme rundt det hele. Og når været i tillegg spiller på lag kan det knapt nok bli bedre!

Senja er ingen snarvei eller et sted du kjører innom for én dag. Senja er et mål. Et turistmål, en severdighet som er ypperlig for fotturer og fricamping i urørt natur hvor du kan nyte landskapet. Det er god plass på landets nest største øy, som har mange severdigheter og Nasjonal turistveg-monumenter.

Husøy

Det er vår i lufta idet Din Fritid kjører over brua til Senja. Veien går nordover på østsiden av øya, og solskinnet og det turkisfargede havet gjør at vi stadig må stoppe for å beundre og fotografere. På veien passeres mange sjarmerende småhus og naust som virker mer og mindre tilfeldig plassert i landskapet. For å komme til Husøy tar du av på smale fylkesvei 277. Denne smale veien klatrer oppover, men byr likevel på greie kjøreforhold i sommerhalvåret.


Man er nesten nødt til å stoppe for å ta noen bilder på vei ned mot Husøy.

Husøy er kjent fra TV-serien «Da damene dro», og er et naturlig sted å besøke på Senja.

På vei ut må du gjennom to tunneller hvor det bare er plass til én bil i bredden. Bruk fjernlyset i disse tunnellene, da blir det lettere å oppdage møtende biler i god tid. Veien ned mot øya er spektakulær. Den flotte bobilparkeringen (med strøm) ligger innenfor den lange moloen, og er sjarmerende enkel.


Husøy er et sjarmerende fiskevær som lever i beste velgående.


Fiskebåtene står på rekke og rad og lukten av de utallige torskehodene preger hele øya og vitner om god fangst.

 

En tur på øya er obligatorisk, den gjør du selvsagt til fots. Her merkes storhavet godt. Husene er forankret i bakken med wire og kjetting. Lukta av hundrevis av tørkede torskehoder er stram, og det føles som om den følger deg uansett vindretning. Her er også butikk. Ikke la deg narre av dens beskjedne fasade, her kan du handle det meste!

Havfiske

I Mefjordvær finner du både plass til bobilen og ikke minst Mefjord Brygge, som driver helårs båtutleie. Mange vil mene at havfiske er obligatorisk når du er på Senja. Utstyrt med varmedress, redningsvest og fiskestang er det bare å sette seg i en åpen båt med en kjentmann bak rattet. Etter en snau times båttur kommer du ut til fiskebanken, der det skal være mye stor torsk.


Vi var med på havfiske, og dette anbefales på det sterkeste.


Fisken må sløyes…


…før den kan nytes i bobilen.

Ersfjordstranda friluftsområde

Følger du vår tenkte kjørerute finner du attraksjonen ”gulldassen” i Ersfjord. Toalettet og rasteplassen i Ersfjord skiller seg ut med sin arkitektur, men var stengt under vårt besøk tidligere på våren. Bukta byr på et flott friluftsområde og strand med finkornet sand.


Rasteplass med spesiell arkitektur.

Ikke langt unna finner du fantastiske Tungeneset med sine gangbruer som fører deg til blankskurt fjell i havkanten. I bakgrunnen er de særpregede og piggete Okshornan, eller «djevelens tanngard», som de kalles på folkemunne.

Kråkeslottet

Neste stopp kan være Skaland, hvor bobiler normalt kan parkere bak butikken og puben om man spør pent. Ta gjerne en tur videre til Kråkeslottet. Veien ut dit er smal, og passer bedre for sykkel enn bobil. Turen anbefales likevel på det varmeste. Kråkeslottet er et gammelt fiskebruk fra år 1900 som er bygget og klattet på i en årrekke, og som klamrer seg til fjellet på påler. Her er det kafé og kunstutstilling sommerstid. Stranden innenfor er virkelig en naturperle av de sjeldne, selv for Senja å regne.


Kråkeslottet!

Om neste mål er en fjelltopp, så har vi et tips: Stien fra Berg kirke, som kalles Dronningstien etter at dronning Sonja har gått herfra til Husfjellet et par ganger, er en fin tur.  Turen opp er i utgangspunktet ikke spesielt tung, men du må selvsagt være i grei form. Vel oppe på fjellet gir den svimlende avgrunnen ned mot Steinfjorden sug i magen. Andre veien synes den flotte Bergsfjorden med sine øyer og snødekte fjell i bakgrunnen. Har du flaks nå, suser det en havørn over hodet ditt, det opplevde vi!


Starten på Dronningstien.


Det er ikke veldig krevende å komme seg opp på en fjelltopp på Senja. Som regel er den slak på den ene siden og stuper ned i havet på den andre. Her fra Husfjellet ved Skaland.


Møtet med havørn var en ekstra bonus.

Bergsbotn

På yttersida av Senja slynger veien seg opp høydedraget over bygda Bergsbotn. På toppen av denne klatreetappen finner du en 44 meter lang plattform hvor du kan nyte den storslåtte utsikten over Bergsfjorden og de høye fjellene rundt.

Ånderdalen nasjonalpark

Også de sørligere områdene av Senja har mye spennende å by på. På sørsiden finner du skjærgård, og stopper du på Tranøybotn Camping er det kort vei til nasjonalparken Ånderdalen. Her finner du et mangfoldig nordnorsk kystlandskap: Fra rolig og lun furuskog til de høye og ville fjellene som møter storhavet som en vegg i vest. Nasjonalparken er et viktig område for biologisk mangfold, og har gamle kulturhistoriske spor som gjenspeiler bruken av området.

Senja

Senja på nordsamisk er Sazza. Norges nest største øy ligger på 69 grader nord i Troms fylke. Øya har et areal på 1589 kvadratkilometer, og har rundt 8 000 innbyggere. Øya blir også kalt “Norge i miniatyr” på grunn av sin varierte natur.

Nasjonal turistveg

Strekningen Gryllefjord - Botnhamn er Nasjonal turisveg på Senja. Ruta inkludert korte avstikkere til Mefjordvær og Husøy, og er ifølge nasjonaleturistveger.no 102 km lang (veg 86/862). Nasjonal turistveg Senja er sammen med Nasjonal turistveg Andøya et ytre alternativ til E6 og Hurtigruten. Siden Senja er en øy må du ta deg dit via brua fra fastlandet (E6 via Finnsnes) eller med ferge fra Tromsø. Det går også ferge som forbinder de to Nasjonale turistvegene Senja og Andøya. Avstikkere til Husøya (veg 277) og Mefjordvær (veg 252) gir nærkontakt med Norskehavet. I kombinasjon med Hurtigruten eller ferger kan Senja, Andøya og Lofoten settes sammen til rundreiser. Fergeforbindelsen i sommerhalvåret mellom Gryllefjord - Andenes forbinder Nasjonal turistveg Senja og Nasjonal turistveg Andøya. Sommerfergen Botnhamn - Brensholmen kan være reiserute mellom Senja og Tromsø.S

Mer å se, mer å gjøre

Det er utallige turstier på Senja. En av de gjeveste er Senja på langs, mer info på destinasjonsenja.no.
Flere firmaer tilbyr fjordekspedisjoner, hvalsafari, isklatring, sykkelutleie og skiturer.
Sazza er Senjas natur- og kultursenter.


Hva med en tur til sjøs?

 

Mer Norgesinspirasjon?

Får du reiselyst og vil ha flere av Din Fritids konkrete tips? Her på dinfritid.no finner du mange artikler og flotte bilder. Som abonnent har du tilgang til alle saker på nettsiden. Alle våre turer er gjort med bobil eller campingvogn, og det følger alltid med praktiske råd på reisesakene til Din Fritid. Synes du Senja høres spennende ut bør du også lese våre Lofoten-saker.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Tags: 
Finnes i utgave: 

På forsiden