Fricamping i Norge: Senja rundt | Din Fritid
Fricamping i Norge

Senja rundt

Kunne du tenke deg en tur til Lofoten i juli uten trengsel? Da har jeg en enkel løsning: Dra til Senja! Naturen er helt fantastisk, med stupbratte fjell, dype fjorder og hvite sandstrender.


Sifjord Senja

I sommer kjørte jeg gjennom hele Nord-Norge, nordfra og sørover. I forrige nummer av Din Fritid fikk du et overblikk over fantastiske steder i Finnmark. Nå er vi litt lenger sør. Senja var et av de stedene jeg fikk ekstra god følelse for. Ikke fordi været var fantastisk. Det var det i grunn ikke, men det var helt greit. Nei, Senja var en opplevelse rett og slett på grunn av naturen.

Ankomsten

Det er fint å ha et mål for turen. For veldig mange er Lofoten eller Nordkapp et naturlig mål for en tur med bobil i Nord-Norge. Dermed blir det til tider ganske mange samlet på små områder. Det kan selvsagt være både sosialt og hyggelig, men det kan være fint med litt luft rundt seg også.

Det enkleste for å komme seg til Senja er å kjøre E6 til Bardufoss, og derfra til Finnsnes. Det går bro over Gisundet, og du kan kjøre en rundtur til alle små og store fjorder og fjell. Eller du kan komme med ferge fra Brensholmen på Kvaløya til Bothamn nord på Senja, fra Andenes til Gryllefjord på vestsiden, eller fra Harstad til Skrolsvik i sør.

Kartet over Senja minner om en hanske. En bred hanske med 10-12 fingre. Fingrene peker ut i havet mot vest. Håndflaten ligger innover mot fastlandet. Det er fine steder mot fastlandet også, men det var de dype fjordene og høye fjellene mot vest jeg ble mest fascinert av.

Aktiviteter

På min tur ble det ikke tid til annet enn å ta bilder til Bobilguiden. Jeg skulle gjerne gått noen turer i fjellene, men det er jo fint å ha en god grunn til å komme tilbake. Man skulle tro det rant over av fine steder å stå med bobil her ute. Sånn er det dessverre ikke. Litt hjelp og veiledning gjør alt enklere, og da finner man de få stedene som er:

Noen campingplasser, en bobilparkering og noen fine steder for fricamping. Jeg tok først en sving nordover mot Gibostad. Havna i Gibostad er et greit sted å stå, men jeg ville som sagt videre til utsiden.

Fjordbotn Camping er første stopp like inne i fjorden for fergeleiet i Bothamn. Dette er en liten og hyggelig campingplass med fantastisk beliggenhet. Her er det kjøkken, dusj og det du forventer å finne på en campingplass. I tillegg kan du leie robåt eller motorbåt og prøve deg på stortorsk eller kanskje en kveite.


Fjordbotn Camping

Neste stopp, Husøy, er et av de vakrest beliggende fiskevær man kan tenke seg. Husøy er et lite tettsted som har sluppet unna turisttrykket det ville fått hvis stedet var litt nærmere allfarvei. Dette er et idyllisk fiskevær ute på en liten øy som nå har fått landforbindelse. For noen tiår siden kom man bare ut hit med båt. Mesteparten av bebyggelsen stammer fra den gang hele kyst-Norge var basert på båt, og de som bodde lengst ut mot havgapet bodde mest sentralt. Ute på øya er det trange gater, men det er en fin bobilplass der veien svinger ut på moloen før selve øya.


Husøy

Purkenesvika

I luftlinje er det bare et par kilometer videre til vakre Ørnfjorden, men veien er en drøy mil gjennom flere fjell. Lengst ut ligger det kanskje ikke fullt så velklingende Purkenesvika, men det er fint her likevel. Her er det plass til opp mot 10 biler ytterst i blindveien. Nedenfor parkeringsplassen er det tilrettelagt med grillplass og benker. På vei ut kjører man gjennom et par tuneller. Jeg har for vane å sjekke gamleveien utenfor tunellen på leting etter fricamping. Det var nok begrenset plass her for store biler, men med en ikke alt for stor bil var dette et fantastisk flott sted å stå!


Ersfjordstranda

Videre er det bare noen kilometer til Ersfjorden og Ersfjordstranda. Her kan du nyte synet av hvit sand, grønt og blått hav, taggete fjell, og en arkitekttegnet gull-dass. Det er jo fint at stedet er tilrettelagt for besøk. Skulpturelle toaletter har det jo poppet opp flere av langs veiene de siste årene. Både parkeringsplassen og veikanten ut mot stranden egner seg fint for fricamping. Ut mot havet ser vi fjellene Okshornan. Å gå tur ut hit er nok for spesielt interesserte. Langs stranden, derimot, er det både fint og stemningsfullt å rusle i midnattssola. Det er mulig å gå til flere av toppene rundt, men de fleste er krevende å bestige.

Det er fint å kjøre videre ut til Gryllefjord og Torsken. Ved fergeleiet i Gryllefjord er det butikker og små, hyggelige cafeer, men ikke noe passende sted å overnatte. På fjellovergangen til Torsken er det en plass du kan stå med fine turmuligheter, flott natur og eller ingen ting.

Sørover

Nå må vi tilbake samme vei, og videre sørover til Flakstadvåg. Her er det en liten campingplass nede ved havna. For å komme hit kjører du ned hårnålsvingene til Sifjord. Her ventet jeg en time på at det skulle komme en bobil jeg kunne ta bilde av langs den flotte strekningen, før jeg gav opp og lot det stå til og tok bilde av meg selv i stedet. Vel fremme ved Flakstadvåg er nok en gang beliggenheten og naturen rundt fantastisk flott, og det er mulig å leie båt.


Flakstadvåg

Når vi er på tur liker vi å ta noen raske jafs, og så være i samme område en stund. Ofte flytter vi oss hver dag, og oppdager nye steder hele tiden, men kjører kanskje ikke lenger enn en halvtime. I et slikt tempo kan man bruke en uke eller to rundt Senja. Man kan selvsagt også bli enda lenger på hvert sted. Med fergene nordover eller vestover er det også lett å kombinere med en rundtur til Vesterålen og Lofoten eller Kvaløya og Tromsø. Nord-Norge er fullt av muligheter og det er jo fint å spare noen områder for å ha en god grunn til å komme tilbake. God tur!

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Finnes i utgave: 

På forsiden