: Italia: Toscanas ferieperler - Firenze, Pisa, Siena, Lucca, San Gimignano (1/2) | Din Fritid

Italia: Toscanas ferieperler - Firenze, Pisa, Siena, Lucca, San Gimignano (1/2)

Foran oss venter deilige Toscana – et område av Italia, som er utrolig populært, fordi destinasjonen har omtrent alt. Enorme kulturskatter, et behagelig klima og et ubeskrivelig kjøkken. Reisen begynner allerede hjemme. Slik skal man se det, for det går 2 til 3 dager, før vi er framme ved selve reisemålet.

 


Montecantini Terme er en by full av liv, og tiltrekker seg turister fra nær og fjern.

Kurbyen Montecatini Terme

Vi besøker blant annet Montecatini Terme, som er verdenskjent for sine mange kurbad, som har tiltrukket seg turister fra hele verden og gjort byen til det den er i dag. Veldig mondent uten at den italienske sjarmen forsvinner. Det har trukket store stjerner bl.a. italienernes vakre diva Sofia Loren til byen og man kan kose seg med å gå og titte på byens helt egen versjon av Walk of Fame. Montecatini er en vakker blanding av grønne områder, der det samtidig mosjoneres og slappes av og store eksklusive paleer, som vitner om en rikdom i byen. De mange paleene benyttes både til kulturelle formål, private boliger og som hoteller. Man finner alltid liv i Montecatini Terme.


I den gamle bydelen Montecatini Alto, kan man nyte en kopp kaffe, på en av de hyggelige kafeene, mens mans slapper av og nyter stillheten.

Utsikt fra Montecatini Alto

Ca. 300 meter over Montecatini Terme ligger den gamle borgbyen Montecatini Alto, også kaldt den øvre bydel. Man kan komme opp til Montecatini Alto med en fjellbane, den såkalte Funicular, som åpnet 4. juni 1898 med selskap av selveste Giuseppe Verdi. Det tar ikke mange minuttene, så er du høyt hevet over Montecatini Terme og har utsikt til det deilige toskanske landskapet med vin og sypresser. Ved siden av banen går det en sti, så man kan også velge å gå opp, eller som mange gjør, ta fjellbanen opp og så gå ned. Selve Montecatini Alto er spekket av fred og ro og en kopp kaffe hos Caffe Giusti på det lille torget Piazza Giuseppe Giusti – oppkalt etter en kjent italiensk poet.


Utsikten fra Torre Grossa er enestående og gir et vakkert inntrykk av det Toskanske landskapet.

San Gimignano: de tretten tårnenes by

Det er tretten høye tårn, som har gjort San Gimignano så kjent som byen er i dag. Byens adelige familier bygde, på 1100 og 1200 tallet, de mange tårnene, så pilegrimer på vei til Roma kunne finne fram til byen. Den er ikke så veldig stor og man kommer best rundt til fots. Når man går i de smale steingatene kan man ikke se tårnene – det kan man først når man kommer opp på de forskjellige utsiktspunktene eller helt opp i det store tårnet Torre Grossa. Her fornemmer man det særpregede utseendet, som har gjort byen kjent.


Gelateria di Piazza er flere år på rad blitt kåret til å lage verdens beste is. De har over 40 forskjellige slags is, så der er noe for en hver smak.

Marked og verdens beste is

Byen har annet å by på enn tårn. Flere ganger i uken er det marked, og her selges alt mellom himmel og jord. Jeg kan anbefale, at du går gjennom avdelingen med frukt og grønnsaker. Det er simpelthen de deiligste matvarene de selger og viser italienernes store kjærlighet til mat. Midt i byen finner du også Gelateria di Piazza, som i flere år på rad er blitt kåret til å lage verdens beste is. Gi det et forsøk – du blir ikke skuffet.


Rådhuset i Siena har inspirert arkitekten bak Københavns rådhus.

Middelalderbyen Siena

Siena er en av Europas best bevarte middelalderbyer og hadde sin storhetstid fra 1260 til 1348, men på en imponerende måte fornemmer man stadig byens storhet. Den sentrale plassen Piazza del Campo, er samlingsstedet, men de mange smale gatene som går ut fra plassen, skjuler også fine opplevelser. Katedralen Doumo er f.eks. en av Italias største og skiller seg ut fra alt annet man ser i Toscana. Det er deilig å slentre rundt i de små gatene og bare snuse inn byens utrolige stemning. Hver gang man har gått et par minutter åpner det seg en ny plass med skulpturer og stilfulle bygninger. Sienna er en by full av atmosfære, og det er en fornøyelse bare å suge til seg inntrykkene.


Et av de mest populære feriebildene fra Pisa, er når folk prøver på å hindre tårnet i å velte.

Pisas skjeve tårn

Man kan neppe besøke Toscana uten å besøke Pisa og det verdenskjente skjeve tårnet. Tårnet er en del av de imponerende bygningene på Campo dei Miracoli – et kompleks bestående av Dåpskapellet, katedralen Doumo og det skjeve tårnet – og bygget som frittstående kirketårn til Doumo di Pisa katedralen. Byggingen av tårnet ble påbegynt i 1173 og allerede i 1274 begynte det å helle. Tårnet ble ferdig midt i det 14. århundre. I 1995 skrånet det 5,4 meter, men gjennom et omfattende og svært kostbart ingeniørarbeid har man nå fått kontroll på tårnet, så det ikke heller ytterligere. Man har til og med fått det rettet opp 38 cm. De slipper bare et visst antall personer opp i tårnet av gangen, så hvis du bare er her en begrenset tid må du planlegge etter det.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Emneord: 

På forsiden