: Vintercamping på Skeikampen | Din Fritid

Vintercamping på Skeikampen

På Skeikampen er det flott vinter med masse snø. Der ligger blant annet Segalstad Seter Camping, tre timer fra Oslo og 30 minutter fra Lillehammer med bil.

Fjell

Skeikampen er et fjell 1124 meter over havet, og samtidig navnet på et vintersportssted ved tettstedet Skei i Gausdal kommune i Oppland fylke. Segalstad Seter Camping er en stor campingplass ved foten av fjellet Skeikampen rundt 800 meter over havet. Campingplassen ligger ved Segalstad Seter som er setra til gården Segalstad 18 kilometer lenger ned i dalen i retning Lillehammer.


Fjellet.

Historikk

Opprinnelsen til turistaktiviteten i området, startet med at investorer ønsket å bygge hotell her oppe, forteller eier og daglig leder på campingen, Terje Seielstad. I 1876 åpnet Gausdal Sanatorium som det første turisthotellet i Norge bygd på høyfjellet. Etter dette utviklet området seg til å bli et kjent turiststed. Gausdal sanatorium ble etter hvert til Gausdal Høifjellshotell, og åpnet for vinterdrift i 1931. Det var Terjes far, Ole Seielstad, som startet turistvirksomhet her i 1952 med café og parkeringsplass. – Påsken 1960 stod det parkert over 500 biler og 16-17 busser på plassen. Det var mye på den tiden. Det var trangt på parkeringsplassen da, minnes Seielstad, og fortsetter: – Vi måtte gå sidelengs mellom bilene for å komme frem. Alle kom hit for å stå på ski. Fra 60-tallet og i flere tiår var det fokus kun på vintercamping. Det er rundt 50 år siden de første gjestene spurte om de fikk ha campingvognen stående på Skeikampen. – De første årene var det rundt 20 vogner her fast. Det var stort sett caravanklubber som leide plass. Det var ingen strøm til vognene på den tida, men de hadde tilgang til cafeen. Og de måtte bruke utedoen på setra. Siden den gang har driften utviklet seg veldig, forteller Seielstad.

Campingplassen

Terje Seielstad er stolt av campingplassen, og ønsker helst å kalle seg for turistvert. – Vi har egen dagligvareforretning, Joker Skeikampen, det er kafeteria og gave/interiørbutikk i flotte lokaler rett ved campingen. Vi har ingen resepsjon på campingen, men henvendelser kan gjøres via telefon eller på Joker-butikken. Vi utfører også hytteservice, snøscootertransport og snørydding med traktor, forteller Seielstad som tar omhyggelig ansvar for plassen og gjestene, og er behjelpelig på alle måter. Han og kona bor selv fast på campingplassen og har oversikt døgnet rundt.

Tilpasning

Eieren er nøye med å bruke terrenget på plassen slik det er, og de tar hensyn til dette når de setter ut vogner. Han bruker gjerne traktoren sin for å hjelpe folk med å få plassert vognene riktig. Campingen har i dag rundt 200 plasser for campingvogner og bobiler. Omtrent 50 av disse er helårsplasser, mens 130 er sesongplasser om vinteren. I tillegg har de rundt 20-30 gjesteplasser. Det er lange ventelister på helårsplasser. Sesongplassene om vinteren avtales i hovedsak fra år til år, og her er det som regel ledige plasser. Alle plasser har strøm og kabel-tv. Campingplassen har et stort moderne servicebygg med toaletter, dusj, vaskemaskin, tørketrommel og oppvaskmuligheter med mer. Kafeteriaen på plassen serverer i dag småretter og drikke og har alle rettigheter. De har et flott og moderne kjøkken med alle fasiliteter, og store og fine serveringslokaler.

Gangavstand

Plassen har en unik beliggenhet med gangavstand til alt. Butikker, alpinbakke, afterski, hoteller med mer ligger rett i nærheten. – Bilen kan stå i ro, sier Seielstad. Det er enkelt å komme til alpinbakkene, både slalåm- og langrennsskiene kan settes på rett utenfor campingvogn- eller bobildøra. Selv om hovedsesongen er i vinterhalvåret, kommer flere og flere på besøk ellers i året også. Høsten er blant annet en flott tid for turer i fjellet, og med mulighet for både jakt og fiske. Fiske- og jaktkort får man kjøpt i Jokerbutikken på campingplassen. Terje og kona driver campingen alene, og har i de senere årene leid ut butikken, kafeteriaen og lokalene ellers. De drev alt selv for noen år siden, og da ble det mange lange dager, forteller Terje. Selv har Seielstad tidligere erfaringer med både campingvogn og bobil, men nå går tiden stort sett med til å drifte campingen på Skeikampen.


Alpinanlegget passer for alle både voksne og barn.

Alpinsenter

På 1950-tallet ble Skeikampen Alpinsenter bygd, og er et av Norges mest familievennlige anlegg. Den første skiheisen åpnet i 1958, og har nå blant annet en åtte seters stolheis. Alpinsenteret har 11 heiser og 17 nedfarter. Det er et eget område for barn, hvor det er to rullebånd og flere korte bakker. Det er tre grønne nedfarter, fem blå, seks røde og tre sorte. Den lengste nedfarten er 2500 meter lang, og samlet er det 21 kilometer med nedoverbakker. Alpinanlegget har en kapasitet på 10 000 personer pr. time. Skeikampen Alpinanlegg har et samarbeid med Kvitfjell, Hafjell, Sjusjøen og Gålå, hvor man kan bruke det samme skikortet i alle de 5 skianleggene. Samlet gir dette samarbeidet over 117 kilometer løyper og 45 heiser. Skeikampen har også 200 kilometer med langrennsløyper. Man kan gå sammenhengende fra Skeikampen til Peer Gynt Skiregion og Kvitfjell. Da snakker vi om mer enn 600 kilometer med langrennsløyper sammenlagt. Området får masse skryt for de flotte langrennsløypene og turløypene ellers i året.

Vintercamping

Campinggjestene på Segalstad er på flere måter motsatt av flertallet campinggjester: Når vinteren står for tur hevder de at endelig begynner campingsesongen! Det er ingen tvil om at flertallet av de vi kommer i snakk med mener at vintercamping er den beste måten å campe på. – Det blir aldri bråk på en campingplass om vinteren, folk står ikke ute og krangler med naboen midt på vinteren, og blir det nabokrangel, er snøen med på å dempe bråket, ler Terje. Seielstad forstår ikke de som mener at vintercamping er vanskelig. Han ber campinggjestene om å ringe ham to-tre timer før de kommer opp, slik at han kan koble på strøm på eierens vogn. Da er campingvognen god og varm når gjestene kommer. Han anbefaler ikke at vognene står med varme på over lang tid om vinteren. – Etterhvert smelter snøen og renner nedover veggen. Deretter fryser vannet og kan bryte i stykker campingvognen - det blir som å ha vognen stående i rennende vann. Alle campingvogner og bobiler er laget for å tåle å stå ute, mener Terje Seielstad.

Gjestene

De fleste gjestene til campingplassen kommer fra Oslo og Akershus. Ofte er det barnefamilier. Når en barnefamilie har vært her i mange år og barna har blitt voksne, får barna sin egen vogn på plassen her. Og etter enda noen år, er barnas barn med besteforeldrene sine til campingen her, og tradisjonene føres videre. Det er mange eksempler på at generasjon på generasjon bruker mye tid på Segalstad Seter Camping. Flere av de eldste gjestene har etter hvert kjøpt seg leiligheter og hytter på Skeikampen. Samtidig merker de at flere og flere kjører bobil også om vinteren. Segalstad Seter Camping har et godt samarbeid med de andre lokale aktørene på Skeikampen. Noe som betyr at alle gjester på Skeikampen kan delta på arrangementer hos hverandre.

Fremtiden

Mye av campingområdet brukes i dag kun om vinteren. På sommerstid brukes en stor del av området til golfklubben som ligger rett ved campingplassen. Dette gjør at mange plasser må rigges opp om våren, og rigges ned om høsten. – Etterspørselen etter helårsplasser er stor, og vi vil ikke ha problemer med å fylle hele området med helårsplasser, og det må være et mål for fremtiden, sier Terje Seielstad.

Fakta

Campingplassen ligger på 800 m.o.h ved foten av Skeikampen (1123 m.o.h.). Avstand fra Oslo 210 km, fra Lillehammer 39 km. 200 plasser for campingvogner og bobiler, av disse er 50 helårsplasser,130 er sesongplasser, i tillegg til rundt 20-30 gjesteplasser. Et stort moderne servicebygg med toaletter, dusj, vaskemaskin, tørketrommel og oppvaskmuligheter med mer. Strøm og kabel-TV til alle plasser. Tømmemuligheter for bobil- og campingtoaletter. Egen dagligvareforretning. Kafeteria og gave/interiør-butikk på plassen. Utfører også hytteservice, snøscootertransport og snørydding med traktor. Campingplassen har egen nettside: segalstad-seter.no

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Emneord: 

På forsiden