: Snarveien til kontinentet | Din Fritid

Snarveien til kontinentet

Det er på høy tid å velge reiserute om du har tenkt deg til kontinentet i sommer. Det er store prisforskjeller på de ulike fergerutene og lurt å ikke bare følge gammel vane. Få oversikten med vår oppdaterte fergeguide, som i år for første gang også inneholder en unik oversikt over prisutviklingen.

Her er noen nyttige tips til deg som skal velge ferge:

Har fergeselskapet en online lavpriskalkulator kan du spare mye penger om du er fleksibel med avreisedag.

Reis på en ukedag, for eksempel tirsdag. Fredag og lørdag er typiske reisedager for alle som har leid feriehus, og økt trykk betyr ofte høyere priser.

Det er en jungel av ulike ruter og kombinasjoner. Les denne artikkelen og plukk ut de to-tre mest aktuelle alternativene, sjekk dine reisedatoer - og du finner raskt beste alternativ.

 

Stikkprøve

Vær oppmerksom på at mange båter har begrenset kapasitet på så høye kjøretøy som bobiler og campingvogner. Spesielt avgangene fra Vestlandet har begrenset kapasitet. For å gi et sammenligningsgrunnlag har vi laget to typiske eksempler som treffer mange av våre lesere: Paret med bobil og familien på fire med bil og campingvogn, se egen ramme med detaljer. Alle prisene er innhentet i midten på mars 2018.

 

 

 

 

 

   

 

Billigste bobilrute

Det rimeligste alternativet for bobileiere som ønsker å reise fra Norge til Danmark er Fjord Lines rute fra Langesund til Hirtshals, i år som tidligere år. Velger du svenskekysten nedover blir rimeligste vei videre til Danmark over Øresundbroen, men det forutsetter at du bestiller et årsabonnement hos bomselskapet på den unike broen i forkant. I år som i fjor er Varberg-Grenå den rimeligste fergen fra Sverige til Danmark for bobilister.

Den aller rimeligste ruten hele veien til Tyskland er i år, som tidligere år, å kjøre svenskekysten ned til Trelleborg og ta TT Lines ferge til Rostock. Denne fergeturen koster 1190 kr for en bobil på 6,99m og to passasjerer.

 

Billigst for caravanister

For de som kjører en normal personbil med campingvogn er Oslo-Fredrikshavn rimeligst om du ønsker å reise fra Norge, men du sparer fort et par tusen kroner på å kjøre til Gøteborg og ta ferga til Fredrikshavn.

Ferge eller bru?

Øresundsbroen er rimeligste og enkleste måte å komme seg fra Sverige til Danmark på. Og meget behagelig da du kan bruke norsk bombrikke om du registrerer den på forhånd. Men skal du videre til Tyskland er dette ikke lenger rimeligste alternativ, da Rødby-Puttgarden er en uforholdsmessig dyr ferge.

Dårlig tid?

Har du det travelt, og vil bruke minst mulig tid på fergen, stikker Fjord Lines rute fra Kristiansand til Hirtshals seg ut. Det tar kun to timer og et kvarter før du har alle fire hjulene parkert på fast mark i Danmark. Da har du strake veien foran deg!

 

NORGE-DANMARK

Langesund-Hirtshals

For deg som skal sydover fra Grenlandsområdet er Fjord Lines fergeforbindelse mellom Langesund og Hirtshals et godt alternativ. Overfarten tar fire og en halv time med MS Stavangerfjord eller MS Bergensfjord. Oppgitte priser er økonomi billett. Familien med vogn vil spare nesten 300 kroner hver vei på medlemskap i Fjord Club, som er gratis. Bobilparet vil totalt spare 184 kr.

http://fjordline.no

*Billigst for bobiler fra Norge

Kristiansand-Hirtshals

Color Line kjører med SuperSpeed 1 som har en overfartstid på bare 3 timer og 15 minutter. Her finnes både taxfreebutikker og spisesteder. Captain Kid er om bord for å underholde barna. Det kjøres to daglige avganger i høysesongen.

www.colorline.no

Kristiansand-Hirtshals

Også Fjord Line Express kjører ruten fra Kristiansand og har den raskeste turen til Hirtshals. 2 timer og 15 minutter bruker deres ekspressbåt HSC Fjord Cat. Båten har to avganger i døgnet i høysesongen. Det er penger å spare på å bli medlem i Fjord Club, henholdsvis 250 kr og 184 kr.

http://fjordline.no

Larvik-Hirtshals

Color Line med SuperSpeed2 har to daglige avganger i høysesongen. Her er overfartstiden 3 timer og 45 minutter og ellers som på linjen Kristiansand-Hirtshals.

www.colorline.no

Oslo-København

Båten går fra Oslo 16.30 og er i København 9.45 neste morgen.

Fergen er et godt alternativ hvis du ikke ønsker å kjøre nedover Jylland. Men husk at du kommer til Sjælland og må ha ferje over Rødbyhavn-Puttgarten hvis du skal til Tyskland og videre nedover i Europa.

www.dfdsseaways.no

Oslo-Frederikshavn

Trafikkeres av Stena Line og går kl 19.30 på kvelden fra Oslo med ankomst morgenen etter på Jyllands nordspiss. Returen fra Frederikshavn går på dagtid, vi valgte lugar også på returen.

www.stenaline.no

*Billigst for campingvogn fra Norge

Bergen-Stavanger-Hirtshals

Også fra Vestlandet kan man ta ferje til Danmark. Fjord Line trafikkerer strekningen med båtene MS Stavangerfjord og MS Bergensfjord. Og legg merke til at det er lik pris om du reiser fra Stavanger eller Bergen. Her er det store penger å spare på medlemsskap i Fjord Club, opp til 1000 kr tur-retur.

På mange av avreisedagene oppgir selskapet at det ikke er kapasitet. Da anbefales lavpriskalenderen.

http://fjordline.no

 

 

NORGE-TYSKLAND

Oslo-Kiel

Den tradisjonelle Kiel-ferja er for mange en naturlig start på ferien. Over natta er man på kontinentet og kan styre rett ut på autobahn med full fart sydover. Color Line trafikkerer Oslo-Kiel med to av sine beste skip: Color Magic og Color Fantasy. Det er begrenset kapasitet på høye kjøretøy. I 2017 var det spesielt lite ledig kapasitet og vi måtte velge et lugaralternativ som økte prisen med nesten 1600 kr på alternativ 1.

www.colorline.no

*Best komfort

 

 

NORGE-SVERIGE

Sandefjord-Strømstad

Snarveien til Sverige: Båtturen tar to og en halv time. Det er fremdeles et godt stykke å kjøre om du skal til kontinentet, men kanskje Sveriges flotte vestkyst frister?

Vær klar over at det er to båter som har to avganger hver dag: Color Viking og Bohus hvor førstnevnte er et klart mer moderne og bedre alternativ.

www.colorline.no

Sandefjord-Strømstad

For fire år siden satt Fjord Line inn MS Oslofjord i rute fra Vestfold til Sverige. Den nyoppussede båten har kapasitet til 1770 passasjerer og 370 biler. Turen tar 2,5 timer og det er to daglige avganger.

Vær oppmerksom på at det her er spesielt mye å spare på å være medlem av fordelsklubben Fjord Club. Alternativ 1 vil spare hele 2416 kr t/r og alternativ 2: 856 kroner på årets pris.

www.fjordline.com

 

 

Sverige-Danmark/Danmark-Tyskland

Stena Line: Gøteborg-Fredrikshavn

Populært alternativ: Opptil fem avganger i hver retning i høysesongen, overfartstiden på normalfergene er 3 timer og 15 minutter. I tillegg kjører Stena Line Express (ikke med i vår oversikt) ruten på to timer, men ligger da også noe over i pris. Vær klar over at det er store variasjoner på prisene etter tidspunkt på dagen, de rimeligste avgangene er sent på kvelden eller tidlig på morgenen, og det er disse som er benyttet i vår oversikt.

www.stenaline.no

Varberg-Grenå

En fergerute som mange ikke tenker på. De 55 minuttene du bruker ekstra i Sverige er like mye tid som du sparer i Danmark - om du skal videre sørover. Stena Nautica har ankomst til Grenå utenfor Århus. Overfartstiden er litt over fire timer.

www.stenaline.no

*Billig!

Helsingborg-Helsingør

25 minutters ferge, du ser fra den ene havna til den andre. Hyppige avganger. Men det er både raskere og rimeligere å kjøre Øresundsbroa til Danmark om du har bombrikke og tegner abonnement.

Du kan kjøpe gjennomgangsbillett for to ferger samtidig: Helsingborg-Helsingør og Rødbyhavn-Puttgarden eller Gedser-Rostock. MEN, dette er ikke en rimeligere løsning enn å kjøpe de enkeltvis - viser våre stikkprøver!

Priseksempel 1 (Helsingborg-Helsingør og Rødby-Putgarden): 4990 SEK (2017: 4790 SEK, 2016: 4450 SEK, 2015: 4350 SEK, 2014: 4190 SEK)

Priseksempel 1 (Helsingborg-Helsingør og Gedser-Rostock): 5590 SEK (2017: 5390 SEK, 2016: 5050 SEK, 2015: 5030 SEK)

Priseksempel 2 (Helsingborg-Helsingör og Rødby-Putgarden): 4190 SEK (2017: 4340 SEK, 2016: 3730 SEK, 3590 SEK, 2014: 3490 SEK)

Priseksempel 2 (Helsingborg-Helsingør og Gedser-Rostock): 5190 SEK (2017: 4630 SEK, 2016: 4310 SEK, 2015: 4290 SEK)

Mer info: www.scandlines.se

 

Rødby-Puttgarden

Kommer du fra Øresundsbroen og skal sørover trenger du en ferge. Og her er det ingen konkurranse, det er kun Scandilines som seiler her. Rødby-Puttgarden tar 45 minutter, og er ganske dyr selv om det er gledelig å se at prisen på våre stikkprøver er justert ned i år.

http://www.scandlines.se

 

Gedser-Rostock

Denne ruten er mindre brukt og mindre kjent alternativ for å komme seg til det tyske fastlandet om du kommer fra Sjælland. Turen tar litt i underkant av to timer, og fremstår som et dårligere alternativ for de fleste sammenlignet med å reise fra Rødby.

http://www.scandlines.se

 

Øresundsbroen

Den imponerende broen er uten tvil den raskeste og enkleste veien til kontinentet, og et reelt alternativ til ferge - også prismessig. Ikke minst om du forbereder turen! Det lønner seg IKKE å kjøpe en ordinær billett!

Det har blitt enkelt å tegne et årsabonnement her, og du kan koble abonnementet til din norske bombrikke. Da får du svært gunstig pris, og du sparer penger allerede etter første passering! 

Ordinær pris er:

Priseksempel 1 & 2 (t/r) kort- eller kontant betaling: 1920 SEK (2017: 1840 SEK, 2016: 1760 SEK, 2015: 1700 SEK, 2014: 1560 SEK tur/retur)

Priseksempel 1 & 2 med Bropass (t/r): 860 SEK + årsavgift 390 SEK = 1250 SEK (samme pris for bobiler på inntil 9 meter og bil med campingvogn (2017: 820+380 SEK, 2016: 792 SEK + 360 SEK, 2015: 776+350 SEK).

Bropass har en årsavgift på 390 SEK. Bestilles på nett, og om du velger å koble årsabonnementet opp mot din norske bombrikke trenger du ikke ny fysisk brikke, du trenger heller ikke stoppe ved passeringen. Om du kjører flere turer i løpet av et år vil det da koste 860 SEK tur-retur.

Skal du til Tyskland må du være klar over kostnaden på fergen Rødby-Puttgarden som kommer i tillegg.

www.oresundsbron.com

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Emneord: 
Finnes i utgave: 

På forsiden