Nasjonal turistveg:: Steintrapper til Trollhatten | Din Fritid
Nasjonal turistveg:

Steintrapper til Trollhatten

Trollhatten langs Nasjonal turistveg Helgelandskysten er et nasjonalt landemerke og kjent for hullet som ble gravd ut i istida. Økt besøk og behov for bedre sikkerhet gjør at området trenger et løft. 


Slik ser dagens sti opp til Trollhatten ut. Nå er de konkrete planer om utbedring i form av skikkelig sti og trapper opp til den stadig mer populære attraksjonen. I tillegg blir det sannsynligvis større parkeringsplass og sanitæranlegg.


Torghatten fortjener en bedre tilrettelegging og bedre opplevelse for alle de besøkende, og nå jobber Statens vegvesen med finansiering av en oppgradering av stedet.

Torghatten er en av ti store attraksjoner der Statens vegvesen ruster opp og hever kvaliteten på området i forbindelse med turistvegsatsinga.  Dette er fyrtårn i markedsføringa av Norge, men steder som er preget av slitasje og mangelfull tilrettelegging. Turistenes møte med norsk natur er viktig for landets omdømme og for å bli et attraktivt reisemål. Åtte steder er ferdige eller godt i gang, som for eksempel Vøringsfossen, og nå er det Torghatten sin tur. Statens vegvesen er i dialog med Nordland Fylkeskommune og Brønnøy kommune om finansiering av prosjektet som har en kostnadsramme på anslagsvis 50 millioner kroner. Statens vegvesen har utarbeidet et skisseprosjekt for opprustning av stiene opp til, gjennom og rundt Torghatten. I tillegg planlegger Statens vegvesen en større parkeringsplass og på sikt et servicebygg med toalett og informasjon.

– Trenger et løft

– Torghatten er en viktig satsing for Nord-Norge, men trenger et løft med tanke på økt besøk og sikkerhet. Infrastruktur, toalett og parkering har ikke den kvaliteten man forventer av en attraksjon med så stor betydning for reiselivet i området. Det sier Grete Kongshaug som er plan- og prosessleder for Turistvegseksjonen i Statens vegvesen.

Trapp kan erstatte sti

Det tar rundt 20 minutter å gå opp til Trollhatten på sti.  Nå har Vegvesenet skissene klare for hvordan stiene kan rustes opp både opp til, gjennom og rundt Torghatten. Forslaget er at den skal erstattes av steintrapp bygd av sherpaer. 
– Disse har lagd steintrapper med hell andre steder i Norge, blant annet ved Skjervsfossen langs Nasjonal turistveg Hardanger, sier Kongshaug.

Håper på oppstart i 2023

Statens vegvesen er nå i god dialog med Nordland Fylkeskommune og Brønnøy kommune om finansiering av prosjektet som vil koste rundt 50 millioner kroner. I tillegg til å ruste opp stien planlegger vi en større parkeringsplass, og på sikt et servicebygg med toalett og informasjon.
– Det gjenstår mye arbeid med reguleringsplan og finansiering, men målet er byggestart innen 2023, sier Kongshaug. Landskapsarkitekter er Østengen & Bergo AS Landskapsarkitekter MNLA.

Helgelandskysten – Torghatten tar form

Torghatten er et nasjonalt landemerke og en av ti store attraksjoner langs Nasjonale turistveger samt en viktig satsing for Nord-Norge. Torghatten har i dag ikke den kvaliteten en kan forvente av en attraksjon med så stor betydning for det regionale reiselivet, og trenger et kvalitativt løft for infrastruktur, toalett og parkering

Din Fritid på besøk

Sommeren 2017 besøkte vi Torghatten Camping, og fikk selvsagt med oss fjellet Trollhatten, les mer om de flotte opplevelsene her: Torghatten camping og Et eventyrlig fjell.


Vel oppe er Trollhatten en fantastisk opplevelse, nå skal den bli lettere tilgjengelig!

 

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Emneord: 

På forsiden