finn.no: Sommerferie 2022: Usikkerhet rundt reisemål i sommer | Din Fritid
SKAL UT OG REISE TIL SOMMEREN: En fersk undersøkelse fra FINN reise viser at selv om en del er bekymret for krig og pandemi, så skal 31 prosent av oss reise utenlands i sommer. Foto: Getty.
finn.no: Sommerferie 2022

Usikkerhet rundt reisemål i sommer

I år skaper krigen i Ukraina mer usikkerhet rundt folks reisevaner enn koronapandemien viser en fersk undersøkelse fra FINN reise.

14 prosent av nordmenn er usikre på om de skal reise utenlands i sommer på grunn av krigen i Ukraina, mens 13 prosent usikre på grunn av koronapandemien.

Mens 1 av 3 skal reise utenlands i sommer, er det enda flere som fortsatt ikke har bestemt seg. Det til tross for at nordmenn planlegger å bruke betydelig mer penger på årets ferie enn i fjor.

Det viser en helt fersk, landsrepresentativ undersøkelse gjennomført av Respons Analyse på oppdrag for FINN reise. Undersøkelsen er gjennomført i andre halvdel av mars i år, blant 1150 respondenter i alderen 18-87 år.    

– Nyhetsbildet har den siste tiden vært ganske mørkt. Selv om vi er på vei ut av pandemien har krigen i Ukraina påvirket oss. Høye strøm- og drivstoffpriser har også fått mye oppmerksomhet. Det gjør at vi nordmenn er splittet på det å reise utenlands i sommer, sier Terje Berge, kommersiell direktør i FINN reise.

Undersøkelsen viser at 30 prosent skal reise utenlands i sommer, og av disse har halvparten allerede bestilt ferien. 33 prosent skal ikke utenlands, mens 37 prosent sitter på gjerdet. 

– Trenden er at vi bestiller ferie stadig senere, samtidig er det ventet at flyprisene vil øke frem mot sommeren og tilbudet reduseres. Mange er nok såpass sultefôret på å feriere utenlands at tallene vil øke, og trumfe en eventuell uro. Men det gjelder å ikke vente for lenge. Våre egne tall fra FINN reise viser at Spania, Hellas, Tyrkia og Thailand så langt er blant de mest populære sommerdestinasjonene, sier Berge. 

Vi vil ordne feriereisen selv – kun 1 av 10 foretrekker charter

Et flertall av oss, hele 54 prosent, foretrekker å sette sammen sin egen reise med fly og overnatting, og stadig flere foretrekker dette fremfor å velge ferdig pakkereise. Kun 14 prosent foretrekker pakkereise eller chartertur, viser undersøkelsen. 

Videre svarer 18 prosent at de har blitt mer positive til til å bestille turen selv de siste par årene, mens 12 prosent har blitt mindre positive. Det gir en nettovekst på 6 prosent. 

– Dette er helt i tråd med det inntrykket vi har. Nordmenn er gode på å planlegge og sette sammen egne reiser. Vi liker fleksibiliteten, valgmulighetene og ikke minst blir det billigere.  Vi ser også i undersøkelsen at svært mange har savnet å planlegge og organisere reiser under koronapandemien, sier Berge i FINN.

1 av 2 planlegger vennetur i 2022

Det kan også se ut som om 2022 blir året der venneturer og blåturer endelig får en etterlengtet oppsving.

FINNs reiseundersøkelse viser nemlig at 50 prosent planlegger en reise i Norge eller til utlandet med venner i løpet av året, og spesielt populært er dette i alderen 18-34 år.  

– Mange av oss er nok litt utsultet på sosial kontakt etter to år med pandemi og nedstengning, og da står gjerne tur med venner høyt på prioriteringslisten, særlig for de yngre, sier Berge:

– Vi vet også at det bor en stor eller liten reiseleder i svært mange av oss, som elsker å planlegge, organisere og bestille reiser. Det er gledelig å konstatere at de mest hardbarka reiselederne endelig kan komme tilbake “på jobb” igjen. 

1 av 3 vil bruke mer penger på årets sommerferie

Til tross for usikre tider og høyere kostnader er feriebudsjettet intakt og vel så det. 34 prosent sier at de skal bruke mer penger på året sommerferie sammenlignet med i fjor, mens kun 11 prosent sier de skal bruke mindre. 

Det er hos de yngste at feriepengene sitter løsest; i alderen 18-24 år svarer hele 43 prosent at de skal bruke mer penger. 

– Dette understreker at det tross alt går veldig godt i norsk økonomi. Arbeidsledigheten er lav, og mange føler nok at de fortjener en ferie med stor F etter en lang periode uten mulighet for utenlandsturer, sier Terje Berge.  

Topp 10 mest populære destinasjoner for sommerferien 2022 

Flybilletter (søk gjort i mars for perioden juni/juli 2022)

 1. Oslo
 2. Alicante
 3. Bangkok
 4. Antalya
 5. Colombo
 6. Malaga
 7. Manila
 8. Istanbul
 9. London
 10. Barcelona

Pakkereiser (søk gjort i mars for perioden juni/juli 2022)

 1. Kreta
 2. Mallorca
 3. Antalya
 4. Rhodos
 5. Costa Brava og Barcelona
 6. Gran Canaria
 7. Makarskas Riviera
 8. Costa del Sol og Andalucia
 9. Split- Dalmatia
 10. Costa Blanca og Valencia

Hotell (søk gjort i mars for perioden juni/juli 2022)

 1. London
 2. Oslo
 3. Barcelona
 4. København
 5. Roma
 6. Palma
 7. Dubai
 8. Nice
 9. Paris
 10. Bangkok

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Emneord: 

På forsiden