Bynære opplevelser med bobil og vogn: Fantastiske bobilbyer | Din Fritid
Bynære opplevelser med bobil og vogn

Fantastiske bobilbyer

Din Fritid har i hver utgave siden 2016 presentert en norsk by. Da har vi hatt fokus på hva som er å se og oppleve, og ikke minst hvor gode overnattingsmuligheter det er for bobil- og caravanfolket. Etter å ha besøkt over 40 byer har vi plukket ut 5 av våre favoritter.

Artikkelen er oppdatert 26. mars 2020: Det skal sies at Din Fritid foreløpig ikke har vært hele landet rundt, derfor må vi ta et forbehold til kåringen: Våre fem favorittbyer er noen av de mest spennende og bobilvennlige av de 27 konkrete stedene vi har besøkt. Men vi skal mer ut på veien med kamera og notatblokk, og det kommer flere kåringer! Når Din Fritid er på besøk snakker vi med trafikketat (om hvilke holdninger de har til bobiler), turistkontor, vi besøker severdigheter, snakker med besøkende og vi overnatter selvsagt i bobil - for å teste ut alle fasiliteter. Vi lar journalist Dag W. Grundseth fortelle litt om reportasjeturene:

Turist i egen by

Ideen bak disse reisereportasjene har vært å se på sentrumsnære tilbud med parkering, camping og hva som er å se og oppleve på stedet. Første reise startet med Oslo, hvor jeg var turist i egen by. Turen videre gikk til Vestfold, Sørlandet og Vestlandet opp til Bergen. På andre del av byreportasjene besøkte jeg Åndalsnes, Kristiansund, Molde, Ålesund og Florø. Erfaringen fra besøkene var at noen byer stod frem med gode tilbud til bobilturistene, mens andre ikke prioriterer denne turistgruppen spesielt. Og bak disse vidt ulike opplevelsene ligger det svært ofte en grunnleggende positiv holdning til denne typen turister, kontra en mer utbredt skepsis.

Favorittlista

Dette er mine fem favoritter: Flekkefjord, Ålesund, Risør, Åndalsnes og Molde.

Rett under denne topp-fem listen er Tønsberg og Larvik. Begge byene har sentrumsnære parkeringer.

Informasjonssjef Jan Petter Bergan i Tønsberg kommune fortalte til Din Fritid at kommunen ønsker alle besøkende velkommen.

– Tidligere år har vi hatt litt dårlig samvittighet for de med bobil, men nå er det tatt grep. I sentrum, Storgata 1, har kommunen satt av plass til åtte bobiler, det er bygget anlegg for fylling av vann, tømming av toalett og søppel, samt at det er strøm på alle plasser. Larvik bobilhavn ligger vakkert til, kort vei til byens sentrum, serveringssteder, turområder, museer og kulturhus, forteller Jan Petter Bergan.

Bunnlisten

Etter å ha besøkt alle disse byene er det ingen som jeg vil svarteliste. Et fellestrekk er at de største byene sliter med egnede tomter og plasser til bobiler. Et eksempel på dette er Bergen og Kristiansand, men det gjelder også Oslo. Noen steder kan det være diskusjon mellom campingplasseiere, bobilentusiaster og lokale myndigheter på hvordan tilbudet til bobilbilistene skal være. En stor del av bobilfolket ønsker seg sentrumsnære parkeringer når de drar på bytur, og det er ikke nødvendig med alle fasiliteter som campingplassene tilbyr.

Flekkefjord:

Flekkefjord er byen som ønsker bobilister velkommen til å parkere i sentrum. Kommunen har tilrettelagt en flott bobilparkering og har tilbud hele året. Parkeringen har over 4500 bobildøgn i året.

Vil ha bobiler i sentrum

– Bobilturistene skal føle seg velkomne når de kommer til Flekkefjord. De er viktige besøkende her i byen, fortalte Hans-Egill Berven, næringssjef og ansvarlig for bobilparkeringen i Flekkefjord kommune til Din Fritid da vi besøkte byen.

Følelsen av å være velkommen er noe en virkelig kjenner på når en kommer til byen. Vi var ikke alene på den helårsåpne bobilparkeringen selv om høysesongen var over. Rundt 60 bobiler er det plass til på den flott beliggende parkeringen i sentrum av byen. I 2017 hadde byen til sammen 4500 bobildøgn på parkeringen. Dette betyr mye for handelsnæringen i sentrum. Målet er at driften skal gå i null for kommunen, og at det lokale næringslivet får inntekter.

Et løft for byen

På vår tur rundt i byen opplevde vi at lokalbefolkningen også er fornøyd. Trond Strømland jobber hos Rema 1000 og er nærmeste nabo til bobilparkeringen:

– Dette har vært et løft for byen! Jeg trodde det skulle bli en del støy, men dette har vært veldig positivt!

Strømland og Rema 1000 er så fornøyde med bobilparkeringen og turistene at de deler ut gratis rundstykker, aviser og kaffe når de har kapasitet og anledning.

Les hele saken her: Flekkefjord: Utgave 8/17

Ålesund:

Ålesund er et høydepunkt å besøke med bobil, ikke minst på grunn av parkeringen midt i sentrum.  Her kan du få havutsikt fra bobilen. Plassen er populær og en må regne med kø for å få plass i høysesongen. 

Spektakulært

Det er en flott høstdag når jeg ankommer Hjelsetgården bobilparkering i Ålesund. Det er mange ledige plasser, og for meg er det bare å parkere med nesa på bilen ut mot havet og nyte den fantastiske utsikten som bobilplassen har å by på. Parkeringen er helårsåpen. Er du av den utålmodige typen er det lurt å droppe høysesongen: På den travleste tiden kan det være 10-15 bobiler som venter på plass, og da går timene sakte. Byen arbeider med å kunne tilby flere bobilplasser, og er i dialog med en grunneier. Hvis alt går i orden vil det neste år bli en fordobling av dagens 45 plasser. Bobilparkeringen oppleves godt organisert og byens turistverter er stadig innom for å informere og hjelpe bobilturistene.

Ser til andre byer

Roar Salen i Ålesund Parkering fortalte Din Fritid at om det er fullt på Hjelsetgården og på Voldsdalen Camping, er det en parkeringsplass i Skutvika som har plass til 100 personbiler. Dit kan de også henvise bobilene. Ålesund Parkering er positive til bobilturistene, og ser også til andre byer og hvordan de har løst utfordringene med bynær bobilparkering.

– Vi er på konstant utkikk etter tips om gode løsninger som vi kan bruke her i byen, fortalte Roar Salen til Din Fritid.

Les hele saken her: Ålesund: Utgave 6/18

Risør:

I Risør kan du velge mellom to sentrumsnære bobilparkeringer: En på Tjenna, fem minutters gange fra innerste sentrum. På Holmen ved sjøsenteret er det også lagt til rette for bobilparkering, her også bare noen minutter å gå til sentrum. En spasertur opp til Risørflekken anbefales.

Bra tilbud til bobilturister

Den hvite by ved Skagerak tar imot bobilturister med åpne armer. Odd Arne Børset i Risør kommune proklamerer: - Alt besøk er bra besøk!

På bobilparkeringen på Tjenna er det 20 oppmerkede plasser. Parkeringen ligger fem minutters gange fra småbåthavna, butikker og restauranter. Bobilparkeringen er ofte full i høysesongen, men det er andre alternativer i byen også. På Holmen ved Sjøsenteret Risør er det også muligheter for parkering. Herfra er det kort gangavstand til innerste sentrum.

For de som har behov for dusj og toalett finnes dette i Strandgata i sentrum. Tømmestasjonen er ved Circle K, ved innkjøringen til Risør.

Bobil i sentrum

Min bybobil er ikke av de største, og det er en fordel i Risør. De med større bobiler bør planlegge kjøringen i byen, for det er fort gjort å kjøre seg «fast» hvis man stoler for blindt på GPSen. Beste fremkomstmiddel rundt i byen er til fots. En kan også benytte vanlig parkering til bobil, så lenge anvisningene følges og en holder seg innenfor oppmerkingen. Som Børset i kommunen uttrykte det: – Bobil er en bil som kan stå der det er parkering.

Les hele saken her: Risør: Utgave 6/17

Åndalsnes:

Åndalsnes er byen for deg som vil oppleve fjell og fjord i ett. På Tindesenteret i sentrum kan du få gode tips om byen, fisketurer og fjellturer.

Bynært friluftsliv

Den største overraskelsen jeg fikk i Åndalsnes var da jeg leste om Johan Setnes, som kaller seg verdens nordligste vinbonde. Jeg hadde sjekket inn på Åndalsnes Camping. Det er flere campingplasser i området, men denne ligger mest sentrumsnært. Åndalsnes og hele Romsdalen er veldig populære steder. Større grupper med bobiler kommer årlig. Byen, som ligger klemt mellom fjell og fjord, har gode tilbud til de fleste: Her kan du dra på fisketur, gå tur på godt merkede stier eller søke brattere utfordringer i fjellene, som ikke ligger langt unna. For eksempel finnes det to flotte Via Ferrata-ruter, hvor en er beregnet for nybegynnere. Langt unna var heller ikke den tidligere nevnte vingården; en telefonsamtale senere hadde vinbonde Setnes invitert til vinsmaking. Han kunne fortelle at han hadde nærmere 10 000 flasker i sine vinkjellere. Vingården med sine 75 vinsorter ligger i nærheten av campingplassen.

Bobilparkering i sentrum

Hvis en ikke trenger noen fasiliteter annet enn å kunne parkere er det mulighet ved jernbanen. Her ligger det en langtidsparkeringsplass uten avgift. Fra den er det få minutter å gå til Tindesenteret, som har restaurant, utstilling, klatrevegg og turistinformasjon. Senteret ligger midt i byen.

Les hele saken her: Åndalsnes: Utgave 4/18

Molde:

Det er flere parkeringsmuligheter for bobilturistene som kommer til Molde: Du kan parkere midt i sentrum, på Kviltorp Camping med sin flotte beliggenhet, eller ta den korte  turen opp til Varden, som tilbyr fantastisk utsikt.

Fornøyd med bobilturistene

Mitt første møte med Molde i bobil startet på Kviltorp Camping i øsende regnvær. Paraply er obligatorisk ved besøk i byen, men her skifter det heldigvis fort, og solen er aldri langt unna. Da vi var på besøk var det anleggsarbeid på campingen: Nye tømmestasjoner for toalett og gråvann skulle på plass, i tillegg til at det skulle tilrettelegges for flere bobilplasser ved sjøkanten. Disse plassene ligger flott til med en fantastisk utsikt utover fjorden og fjellene i horisonten.

Ønsker du å finne parkering for bobilen nærmere sentrum, faktisk i sentrum, er området ved Aker Stadion en mulighet. Her er det områder med vanlig parkering hvor også bobiler tillates – såfremt de er lovlig parkert, naturligvis.

Lisbeth Brekstad i Romsdal Parkering kunne fortelle at det ikke er egne regulerte plasser for bobiler i byen. Derfor tillates det at bobiler parkerer på like vilkår som personbiler.

Panorama

Jeg fikk tips om at var jeg i Molde, måtte jeg dra opp til Varden med bobilen. 10 minutter fra sentrumsgatene nådde jeg området. Et fantastisk utsiktspunkt! Det berømte Moldepanoramaet! To døgn ble det på Varden - her er ingen skilter som sier en ikke kan parkere. Brekstad i Romsdal Parkering kunne fortelle at så lenge det ikke er forsøpling eller det kommer klager, er det fritt fram å benytte denne parkeringen.

Les hele saken her: Molde: Utgave 7/18

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Finnes i utgave: 

På forsiden