Smittestopp for utenlandsturen?: – Det blir sann­synlig­vis hjemme­sommer | Din Fritid
Helsemyndighetene forbereder det norske folk på at det blir hjemmesommer-ferie i år. Her fra en sommerlig idyll i Aremark, sist sommer.
Smittestopp for utenlandsturen?

– Det blir sann­synlig­vis hjemme­sommer

Mange er straks ferdig med å avvikle en hjemme-påskeferie, og ser fremover mot sommerferien. Signaler fra helsemyndighetene tyder på at man må se langt etter utenlandske reisemål også i sommerferien. – Norge er et flott land, og mange kan nå få muligheten til å oppdage nye deler av landet, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) til NTB.

Hytteforbudet blir opphevet 20. april, men det allerede tydlige tegn på at bobil- og caravanfolket bør forberede seg på å skrinlegge eventuelle planer om en utenlandsreise i sommer. Bent Høie sier at med tanke på hvordan verden utenfor Norges grenser ser ut, er det lurt å planlegge for hjemme- eller Norgesferie  i sommer. 

På spørsmål om man kan forvente å reise fritt i Norge, svarer helsedirektør Bjørn Guldvog dette til NTB: 

– Det er ikke sikkert det blir fritt fram for å foreta reiser innad i Norge. Det avhenger av smitten i befolkningen, påpeker Guldvog.

– Jeg ønsker jo at vi skal være i en situasjon til sommeren der nordmenn får muligheten til å oppleve Norge som sitt ferieland. Men det vil utviklingen avgjøre, sier Høie.

I følge Aftenposten er statsminister Erna Solberg klar på at hun ønsker et åpent Norge før årets sommerferie:
– Det vil nok bli fint mulig å reise på ferie i Norge og feriere rundt omkring. Det tror jeg også er bra for reiselivsnæringen. Så hvis det er ett år du hadde tenkt å reise på ferie i Norge, så er det kanskje årets ferie, sa Solberg like før påske.

Toppen er nådd

I følge Folkehelseinstituttet (FHI) har vi passert smittetoppen, men det forutsetter at smittetallene fortsetter å holde seg på dagens lave nivå. Om ikke det skjer vil vi kunne få en forlenget smitteperiode, forteller FHI. Noe som sannsynligvis vil gå ut over muligheten til å fritt foreta innenlands fritidsreiser i sommer. 

Per i dag har Utenriksdepartementet sterkt frarådet alle reiser til utlandet som ikke er strengt nødvendige, og har gjort det klart at om reiserådet brytes, kan man ikke få hjelp av myndighetene til å komme seg hjem til Norge om det skulle oppstå en uventet situasjon. Det er ikke satt noen dato for hvor lenge dette reiserådet varer.

EU-advarer

– Jeg anbefaler folk å vente med å planlegge og bestille for utenlandske reisemål i sommer, forteller presidenten for EU-kommisjonen, Ursula von der Leyen til den tyske avisa Bild. Det er NRK som forteller at hun anbefaler folk å avvente og advarer mot å legge for ambisiøse ferieplaner.
– Ingen kan komme med pålitelige spådommer for hvordan situasjonen vil se ut i Europa i juli og august no, forteller der Leyen.

Reiselivet satser på nordmenn

Kristin Krohn Devold fra NHO Reiseliv forteller til NRK at de vil satse på norske turister til sommeren:
– Det blir viktigere enn noen gang å skape reiselyst og å oppfordre nordmenn til å bruke penger på ferie i Norge, forteller hun. Men selv om næringen jobber for å få flere nordmenn til å reise her hjemme, så vil det ikke kunne skape nok inntekter for å dekke tapte inntekter fra de utenlandske turistene, forteller Devold til NRK.


Det er grunn til å tro at det blir mange nordmenn på ferie i Norge til sommeren. Her fra Strømsfoss i Aremark.

 

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Emneord: 

På forsiden