Spania: Catalonia, Girona: Fargesprakende og historierik | Din Fritid
Spania: Catalonia, Girona

Fargesprakende og historierik

Girona er en meget trivelig by med et helt unikt særpreg. Ikke minst takket være de fargerike leilighetenes fasader som speiler seg i elven Onyar. Og byen har langt mer å by på enn flotte speilbilder.

Girona ligger en times kjøretur nord for Barcelona, og har rundt 100 000 innbyggere. Enten du reiser ens ærend for å oppleve Catalonia, eller du er på vei lenger sør i Spania, er Girona verdt et besøk. Jeg har vært i byen to ganger, en gang med bobil og en gang uten. Begge deler fungerer fint og jeg reiser gjerne tilbake, uansett fremkostmiddel!

Passe stor

Etter en rundtur i sentrum tenker jeg at dette er en akkurat passe stor by. Ikke for liten, og ikke for stor. De fleste vil klare å få med seg høydepunktene i løpet av én dag til fots, siden det mest spennende miljøet ligger i gamlebyen. Samtidig kan man like gjerne bruke en uke her. Et dypdykk i lokale kokekunster, shopping, museer og kaféer er ikke å forakte.

Det er også flere festivaler i byen, hvor blomsterfestivalen tidlig i mai sies å være et fargerikt høydepunkt. Byen huser to restauranter oppført i Michelin-guiden, hvor restauranten El Celler de Can Roca har hele tre stjerner, og omtales som en av verdens beste restauranter.

Øst mot vest

Det er flere elver i området, og selve byen er delt i to av sentrumselven Onyar. Østsiden huser gamlebyen og byr på variert og spennende arkitektur. Her ligger det gamle og godt bevarte jødekvartalet, med minst 500 år gamle bygninger. I 1492 ble alle jøder forvist fra regionen. Det finnes et jødisk museum med lokalhistorie i byen. Også deler av romernes byggverk som er et par tusen år gamle, er å finne. Maurerne kontrollerte også byen i et par århundrer, og har etterlatt flere synlige tegn, om du følger godt med.

Det sies at byens lange og rike historie startet da romerne bygde et festningsverk som de kalte Gerunda. Dagens bymur er en attraksjon du bør få med deg, og stammer fra 1400-tallet, med partier som er gjenoppbygget i moderne tid.

Muren har hatt en viktig oppgave da det har vært mye urolige tider her. Girona har en dramatisk historie, og har blant annet vært grenseby i sentrum av flere tøffe kamper mellom Spania og Frankrike. Det tredje slaget ved Girona (1809) er sagnomsust, da rundt 9000 spanske soldater forsvarte byen mot hele 32 000 franske soldater.

Kyss meg i…

På østsiden av fotgjengerbroen Sant Feliu, rett ved katedralen med samme navn står det en løvestatue i stein. Den er ikke spesielt stor, og gjør ikke noe særlig ut av seg. Men det er en legende knyttet til statuen, og det heter seg at kysser du statuens rompe så vil du ikke bare komme inn i byen, du vil også bli så begeistret at du vil ønske å reise hit flere ganger. 

Uansett, mitt høydepunkt fra byen er rett og slett og vandre opp og ned de trange smale gatene i gamlebyen. Det er så mye å se på!

Det er mulig å gå seg bort, men det er nok mer en følelse enn en realitet. Elven gjør det lett å orientere seg, og gamlebyen er ikke så stor, selv om de nesten labyrint-lignende gatene som går på kryss og tvers er utallige.

Når du blir sliten eller tørst, finner du garantert et serveringssted hvor du kan slå deg ned og nyte omgivelsene sammen med en ferskbrygget kaffe eller en lokal matrett.

Området ved elven og de mange broene er også meget fasinerende og ikke minst tar de seg godt ut på bilder. Det kan minne om Firenze.

Politikk

Du skal ikke være lenge i byen før du legger merke til de mange gule og røde flaggene som pryder bygninger og leiligheter. Nå er vi i sentrum av stolte Catalonia, som kjemper for større uavhengighet fra sentralmakten i Madrid. Uavhengig om du er politisk engasjert, blir du tatt godt imot i byen og regionen. Turisme er svært viktig for området og Girona, spesielt. Katalansk er hovedspråket her, men alle snakker også spansk og veldig mange forstår godt engelsk.

Bobilplass

Den sentrumsnære bobilplassen La Devesa Girona har 30 plasser og er åpen hele året. Døgnprisen er 12 euro og inkluderer tømmemuligheter for gråvann og toalett. Omgivelsene er kanskje ikke all verden, da det er snakk om en parkeringsplass, men avstanden til sentrum er det ikke noe å klage på. Du er ved katedralen på et kvarter til fots.

10 høydepunkter i Girona

  1. Elven Onyar og fotgjengerbroene som krysser den. Fargerike og levende fasader. Et høydepunkt er Eiffel bridge, bygget av Gustave Eiffel i 1827.
  2. Løvestatuen El Cul de la Ileona. De fleste kommer innom for et bilde.
  3. Gamlebyen. Det er her du kan bruke tid. Så mye tid du bare vil!
  4. Girona katedral og plassen utenfor. Imponerende bygning og minst like imponerende trapper.
  5. Bymuren Passeig de la Muralla. Et gratis og fint sted å kjenne på en to-tusenårig byhistorie.
  6. Parc de la Devesa. Da Din Fritid var på besøk var det et stort marked i parken.
  7. Det jødiske museet, som forteller en dramatisk historie.
  8. Lokal mat og gastronomi: Utallige restauranter serverer fantastisk mat basert på kortreiste lokalproduserte råvarer. Vi anbefaler en tapas eller en kaffe på Tapa eller en kaffe på Independece plassen, eller Rambla de la Libertat.
  9. Lei av trange gamlebygater? Sjekk ut Rambla de la Libertat, som er en bred gågate med mange butikker.
  10. Plaça de la Independència. En stor plass med uteservering og ofte også underholdning på kveldene.

Girona

Byen ligger i det nordlige Catalonia i Spania. Ved byen møtes elvene Ter, Onyar, Galligants og Güell. Byen hadde en offisiell befolkning på 103 369 i 2020. Mye av gamlebyen er godt bevart, og Girona et populært reisemål for turister, og filmproduksjoner. Blant annet er deler av Game of Thrones spilt inn her, og det tilbys guidede turer til innspillingsplassene. Byen ligger 99 km nordøst for Barcelona.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Emneord: 
Finnes i utgave: 

På forsiden