Nordmenn i Spania: Strender & palmesus | Din Fritid
Nordmenn i Spania

Strender & palmesus

Langt vekk fra snømåking, glatte veier og kuldegrader finner vi dem. Nordmenn som har lagt seg til på fast plass med bobil eller campingvogn for langtidsopphold på den spanske solkysten. Din Fritid har møtt ekteparet Fredriksen i Sør-Spania.


Anne Grethe og Torfinn Fredriksen koser seg på sin ”egen” tomt på campingen i Torre del Mar. Dagene brukes til turer på beina, sykkel eller at de leier en bil lokalt for turer og lengre oppdagelsesreiser.

Ekteparet Anne Grethe og Torfinn Fredriksen fra Sandnes hadde sitt første langtidsopphold i Spania i 2013. Første året var de i Albir, nærmere bestemt på camping Cap Blanch, som ligger mellom Altea og Albir. Siden den tid har de prøvd ut mange steder, og nå er det på Camping Torre del Mar de har rigget seg til. Her helt sør på solkysten har de fast plass for bobil og fortelt på liten tomt omgitt av en hekk.

– I nord, Benidorm og Albir-området synes vi det ble for mange nordmenn. Albir opplevde vi som en norsk by. Vi ønsket å oppleve mer av det spanske, sier Torfinn.

– Her i Torre del Mar nord for Malaga er det mer spansk. I byen er det mest lokale og folk fra Madrid som har ferieleiligheter. En del utleieleiligheter er det også. De brukes mest av finner, engelskmenn, nederlendere og noen nordmenn, forteller Anne Grethe.

Nær stranden

Camping Torre del Mar ligger nær strandpromenaden og med kort vei til byen. Skilting i byen forteller at det er forbudt å parkere bobil i byens gater og ved stranden om natten. Byen er stengt for fricamping, så her er det campingplasser som gjelder hvis man skal overnatte.


Campingplassen ligger 170 km fra Gibraltar og 35 km nord for Malaga.

– Nå er det fjerde året vi er her. Campingplassen er delt opp i 200 tomter, og alle er opptatt. Bare fire-fem er norske. Her har vi alt vi trenger av fasiliteter. Det blir litt rigging på tomten for å få alt på plass. Vi har investert i et fortelt og kjøpt presenning som dekker hele tomten, og så har vi måttet gjøre noen grep for å drenere så regnvann ikke skal renne inn i forteltet, forteller Torfinn.

Ekteparet Fredriksen feirer gullbryllup i år og har alltid likt å være på farten.

– Jeg har alltid vært en rekende fant og har vært lastebil- og trailersjåfør hele mitt arbeidsliv. Det har blitt 40 år i bransjen med store biler. Da jeg jobbet som sjåfør ble helgene korte, så for å få tid sammen med kona ble hun med meg på jobb. I vogntoget var det to senger, så det ble en slags bobil. Barna fikk være med i skoleferien, forteller Torfinn.

– Hytte har jeg aldri hatt lyst på. Jeg liker bobillivet, det er en fin måte å komme rundt for å se og oppleve nye steder.

Vi kjøpte vår første bobil i 2001, en VW California som vi hadde i sju år. Etter den har det blitt flere bobiler, og nå har vi endelig funnet en bil som passer vårt bruk: En bil med nok lastekapasitet og enkeltsenger slik at vi slipper å krype over hverandre. Opp gjennom årene har det blitt mange flotte opplevelser med bobilen, flere turer til Kroatia, Frankrike og Holland. Til og med på Island og Færøyene har vi vært med bobilen, forteller Torfinn.

Hyttebøker

Alle reisene til familien Fredriksen er nedtegnet i detalj i en voksende bunke av hyttebøker.

– Turen opp og ned til Spania kan vi bruke tre uker på. Vi varierer valg av vei og leter alltid etter noe nytt å se. Prøver å ikke kjøre samme vei to ganger. Av de nesten seks månedene vi er her leier vi personbil i flere uker i perioder. Vi ønsker å oppleve området vi er i og ta turer innover i landet for nye opplevelser, forteller Anne Grethe.

Anne Grethe er familiens turplanlegger, og Torfinn kjører etter kartleserens anvisninger.

– Jeg bruker en app som heter Campercontact. I tillegg bruker vi CampingCard ACSI, hvor vi får tilsendt oppdaterte bøker om campingplasser i hele Europa. Jeg liker å lese meg opp på stedene vi besøker og passerer på vår vei, forteller Anne Grethe.

– Hun er GPSen min og jeg styrer alltid etter ruta hun legger opp. Hun oppdaterer meg underveis om stedene vi er, sier Torfinn fornøyd.

Hard skole

– Å være nybegynner med bobil og langtidsopphold kan være en hard skole, det er mye å sette seg inn i. En må lese seg opp, og det er lurt å høre på andres erfaring. Bruk gjerne grupper på Facebook og søk på nettet, men her er det også svært viktig å sortere informasjonen en finner, sier Torfinn.

– Det er alltid nye ting å sette seg inn i. Første året vi kjørte til Spania for langtidsopphold hadde vi vinterdekk. Denne gangen har vi helårsdekk. Nedover reiser vi så tidlig at det ikke er noe problem med glatte veier. Hjemover i april kan det være snø og glatt. Hadde jeg kjørt ned i oktober/november ville jeg valgt vinterdekk. Det er viktig å sjekke hvilke regler som gjelder. Før var m+s (mud and snow) greit, men nå må dekkene være merket med snøkrystall og være godkjent for vinterkjøring, sier Torfinn.

– Jeg anbefaler grønt forsikringskort, selv om det ikke er påbudt. Finn en camping-app som passer. Husk å passe på hva hvert land har av krav til brikker, miljømerker og vignetter. Det er også viktig å sjekke reiseforsikringen, den har begrensinger på hvor lenge en reise kan vare. Ofte er det 90 dager, og skal en forlenge er det kostbart. Vi har valgt å forlenge, det koster flere tusen kroner.  Mange av de norske reiser hjem en tur under Spania-oppholdet, og da bli reiseforsikringen nullstilt. Det er også lurt å ha noen som ser etter huset eller leiligheten hjemme. Stopp abonnement, aviser og internett. Posten har vi fått på oppbevaring og vi bruker nettbank, oppsummerer Anne Grethe.


Ekteparet trives godt, men det er mye det lønner seg å sette seg inn i for å få maks ut av oppholdet mener Torfinn.

Trivsel

Klimaet opplever ekteparet som lunere enn lengre nord. På grunn av fjellene er det mer vind i Albir, som ligger nord for Alicante. Her er de to ute hele dagen, og Anne Grethe går på treningssenter tre ganger i uken.


Camping Torre del Mar har rundt 200 plasser for bobil eller campingvogn.

– Vi går turer, sykler, leser, rydder og holder orden på tomten, i bobilen og teltet. Noen ganger sitter vi bare og koser oss, følger med på livet på campingplassen. Mange av de som er her har hunder og det kan være slitsomt. Spesielt hvis du får en nabo med hund som bjeffer hele tiden, sier Torfinn litt oppgitt.


Torfinn og Anne Grethe koser seg mye på sykkeltur.

Mange opplevelser blir det, og det norske ekteparet trekker på smilebåndet når de ser folk som triller hundene sine i barnevogn ut av campingen for at de skal få gjort fra seg på utsiden.

– I gjennomsnitt betaler vi rundt 300 euro, altså rundt 3000 kroner, i måneden pluss strøm. Gass får vi levert to ganger i uken. Vi er veldig glade i mat og spiser mest her ved bilen. Det blir mye grilling, og vi er spesielt glade i fisk. Kostnadene her nede er lavere enn hjemme så vi sparer flere tusen kroner hver eneste måned, forteller Torfinn.


Dorada eller Dorade, også kalt gullmakrell, er en liten delikatesse som ofte grilles og serveres på strandkafeene.

– Vi er godt fornøyd, og så lenge jeg kan kjøre bil så drar vi til Spania, avslutter Torfinn bestemt.

Camping Torre del Mar
www.campingtorredelmar.com
Tlf.: +34 952540224
Adresse
Prolongación del Paseo Marítimo, 29740 Torre del Mar, Málaga, Spania
GPS 36.735444 -4.098984

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Emneord: 
Finnes i utgave: 

På forsiden