Sverige: Midtsommer: Et svensk høydepunkt | Din Fritid
Foto: Emma Erkers
Sverige: Midtsommer

Et svensk høydepunkt

Ingen ønsker sommeren velkommen på bedre vis enn våre naboer i øst. Bortsett fra julehøytiden, er midtsommer å regne som den viktigste merkedagen i den svenske kalenderen. 

Enhver by og ethvert lite tettsted med respekt for seg selv arrangerer sin egen feiring i ukene før og etter sommerens lengste dag og mest lyse natt. Dette er også tiden for romantikk, og etter tradisjonen er det nå de ugifte skal drømme om sin tilkommende ektefelle. Oppskriften er enkel – plukk syv sorter blomster ved et veiskille, klatre over ni skigarder og legg deg til å sove med blomstene under hodeputen natt til midtsommeraften. Søte drømmer, og god midtsommerfeiring!

Reis til Dalarna

Den mest ekte midtsommerfeiringen finner du i Dalarna. Her er sannsynligheten størst for å feire sammen med svensker i deres tradisjonelle folkedrakter med detaljer og farger som varierer fra sted til sted. I Norge har vi lange tradisjoner med bunader, og det er absolutt ikke feil å ta med seg sin egen finstas over grensen til midtsommerfesten. Er man førstereis, anbefales Rättviks Gammelgård. Bli med på den halvannen kilometer lange prosesjonen fra bryggen i Rättviks sentrum, eller ta i mot toget av hester og traktorer som trekker løvkledde tilhengere med spellemenn og folkedansere utenfor Gammelgården. Deretter er det bare å ta del i programmet med reisingen av maistangen og festligheter som følger med. Midtsommernatten er naturlig nok lys, så planlegg for å være oppe hele natten.

Opprinnelig faller midtsommer på 24. juni, men svenskene liker å organisere seg praktisk, og midtsommeraften feires derfor alltid fredagen i perioden 20.-25. juni. I år faller den store festdagen på 19. juni.

Sommerens festligste

Hele Sverige – unge som gamle, by som bygd – gjør finpussen til folkefest med urgamle tradisjoner i sentrum. Se for deg sommerglade mennesker, velfylte piknikkurver, spellemenn, hvite sommerkjoler og feststemte føtter som danser og synger «små grodorna» rundt det mange mener er et fruktbarhetssymbol i form av en maistang. Her er alle med og hyller den lyse årstiden. Det er ingen grunn til å deppe dersom man går glipp av selve midtsommeraften – ethvert sted med respekt for seg selv og Sveriges største årlige happening - har feiringer som pågår i dagene og ukene før og etter.

Maistangen er et naturlig midtpunkt under midtsommerfeiringen. Ordet maistang kommer fra ordet «maja», som betyr å smykke noe med løv. Den svenske maistangen kles med bjørkeløv og pyntes med blomster. 

Mer informasjon finner du på: www.visitdalarna.se

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Emneord: 
Finnes i utgave: 

På forsiden