Svensk midtsommer:: Små grodorna | Din Fritid
Foto: Anna Hållams
Svensk midtsommer:

Små grodorna

Få feirer sankthansaften som svenskene! Har du muligheten til å avlegge søta bror et besøk 23. juni, vil du garantert få en opplevelsesrik feiring. 


Foto: Anna Hållams

Tar du en tur til Sverige i juni måned i år, kan du bli med på en dobbelfeiring. Ikke bare er det måneden for Sveriges mest etterlengtede feiring – midtsommer - men også måneden Sverige fyller 500 år.


Foto: Carolina Romare

Den 23. juni (midtsommeraften), som er årets lengste dag, får du sjansen til å møte en gjeng blide svensker, kledd i tradisjonelle kostymer, som danser rundt majstangen. Sørg for at du blir med på “Små Grodorna”-dansen og hopp vekk fra alle bekymringer.


Foto: Per Bifrost

Unn deg selv tradisjonell svensk mat inkludert speket laks, syltet sild og, selvfølgelig, fersk jordbærkake.


Foto: Lena Granefelt

I gamle dager ble midtsommerfeiringen i Sverige holdt for å ønske sommeren og fruktbarhetssesongen velkommen. Det var imidlertid først på 1900-tallet at dette ble den mest svenske av alle tradisjonelle festligheter. Midtsommernatten, som er årets lengste, ble ansett som en magisk natt, siden det var den beste tiden for å spå folks fremtid. Den natten, ble det sagt, ble vann forvandlet til vin og bregner til blomster. Mange planter fikk helbredende krefter på denne ene kvelden i året.


Foto: Alexander Hall

I sankthanshelgen er svenske byer vanligvis rolige, da de fleste lokale folk drar til landsbygda og feirer sankthans med familie og venner. Her er eksempler på noen av mange steder hvor du kan bli med på moroa, og feire som en lokal.

Dalarna – Sammilsdal

Midtsommer i Leksand, Dalarna samler 20.000-30.000 besøkende hvert år til Sammilsdal (Gropen). Det er også verdens største og lengste midtsommerfeiring. Dalarna er hjemsted for mange av Sveriges tidløse skatter. Den flere hundre år gamle Falun-gruven, som står på UNESCOs verdensarvliste, ligger bare en time unna Leksand med tog. Anbefales: Gå tur langs ruten til verdens eldste langrennsspor, Vasaloppet.

Stockholm – Skansen

Midtsommerfeiringen på Skansen er sommerens virkelige høydepunkt i Stockholm. Følg folkedanserne og dans deg gjennom til søndag, da er sommeren offisielt kommet. Her kan du besøke både ville og tamme nordiske dyr som lever i verdens eldste friluftsmuseum. Det er verdt å merke seg at Skansen nylig har blitt tildelt prisen som Sveriges mest bærekraftige i reiselivsbransjen ifølge “Sustainable Brand Index 2023”.

Göteborg – Slottsskogen

Slottsskogen i Gøteborg er en godt utformet bypark kombinert med naturskog. Det skaper et stort åpent område hvor folk kan samles og feire festligheter. Både lokalbefolkningen og besøkende inviteres til den store plenen foran Björngårdsvillan hvert år for å nyte dette klassiske midtsommerarrangementet. Årets feiring lover å bli annerledes ettersom byen også feirer 400-årsjubileum i samme måned. En rekke festlige aktiviteter står i kø gjennom hele året, og byen vil være fylt med musikk, dans, kulinariske opplevelser og moro for alle aldre.


Foto: Vilhelm Stokstad/imagebank.sweden.se

Småland – Getnö Gård

Svenskene sier ofte at Småland er «Sverige på ordentlig» takket være sin rike kultur og uforstyrrede natur. Hvis du vil unne deg en ekte autentisk svensk midtsommer, bør du ikke gå glipp av Getnö - Lake Åsnen Resort i Småland. Feriestedet er ligger ved Åsnen nasjonalpark, Sveriges 30. nasjonalpark. Nyt en magisk midtsommernatt ved den rolige Åsnen, gamle strandskoger og skjærgårdslandskap.


Foto: Clive Tompsett/imagebank.sweden.se

Gotland – Paviljongsplan

Gotland, utenfor Sveriges østkyst, favner både vill natur og rik kultur. Det milde sommerværet og lange soltimer gjør det til et ferieparadis for svensker. Visby, hovedbyen på Gotland, oppført på UNESCOs verdensarvliste, har bevart en vakker bymur som dateres tilbake til 1100-tallet. Midtsommerfeiringen i Visby 23. juni starter ved middagstid med en parade fra Södertorg med hester og vogner, ned til Paviljongsplan. I tillegg til de tradisjonelle aktivitetene som å heve maistangen og folkedanser, vil det også bli livemusikk og aktiviteter for barna.

Lund – Friluftsmuseet Kulturen

I stuentbyen Lund - helt sør i Sverige fremfører studentene fra Lunds universitet folkedans på Kulturen friluftsmuseum. Kom tidlig og vær med å pynte og heve maistangen! Kjøp midtsommerlunsjen på stedet eller ta med egen piknik til den vakre museumsparken.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Emneord: 

På forsiden