Tempo 100: Tempo 100 - også i Danmark | Din Fritid
Tempo 100

Tempo 100 - også i Danmark

I april vedtok det danske Folketinget det såkalte Tempo 100 forslaget. Dette betyr at ekvipasjer med campingvogner og tilhengere kan kjøre lovlig i opp til 100 km/t på motorveier, hvis de er godkjent.

Tempo 100 trår i kraft 1. juli i år, og frem til den tid er maksimal fartsgrense 80 km/t på alle campingvognekvipasjer i Danmark. For at man skal kunne benytte den nye fartsgrensen må ekvipasjen oppfylle visse kriterier og godkjennes, før man får lov å benytte Tempo 100 klistremerket. Mange nordmenn har gjennomført denne godkjenningen for å kunne kjøre lovlig i Tyskland i denne hastigheten.

Foreløpig godtas det ikke uten videre at de som allerede har gjennomført Tempo 100 godkjenningen for Tyskland, som også kan utføres i Danmark, automatisk får den nye godkjenningen for Danmark. Det høres unektelig merkelig ut, og det jobbes nå med et gjensidig anerkjennelsessystem. Noe vi har grunn til å håpe kommer på plass før sommerferien.

– Vi ønsker å gjøre det litt enklere for både feriefolk, private bilister og handelsmenn å komme seg rundt om i landet. Ved å sette fartsgrensen opp for biler med tilhenger, kan vi gjøre det på en intelligent måte uten at det går ut over trafikksikkerheten, sier samferdselsminister Hans Christian Schmidt.


Samferdselsminister Hans Christian Schmidt og DCU land forman Bjarne Jensen, feirer Tempo 100 import i Danmark. Foto: Anne-Vibeke Isaksen

Tempo 100-ordningen er innført etter tysk modell, hvor campingvogner og tilhengere kan kjøre opp til 100 km/t på motorveier og opp til 80 km/t på andre veier, forutsatt at de oppfyller en rekke tekniske forhold.

Dette er Tempo 100

Det er mulig å skaffe seg godkjenningen hos enkelte danske caravanforhandlere, hos danske biltilsynet (Bilsyn), Applus og FDM. Prisen ligger på runt 7-800 danske kroner. I Tyskland kan du godkjenne din vogn hos Tüv i de fleste store byer og her koster godkjenningen rundt 15 euro.

Godkjenningskrav

Trekkbilen skal ha ABS. Dekkene på campingvognen må ikke være eldre enn seks år, og skal ha hastighetsmerking på minst L (120 km/t). Dekkene skal ha en bæreevne tilsvarende maks tillatt akseltrykk. Visse campingvogner skal være utstyrt med ISO-godkjent friksjonskobling. Campingvognen skal være utstyrt med bremser og støtdempere og være generelt egnet til å kjøre i 100 km/t.

 

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Emneord: 
Finnes i utgave: 

På forsiden