Vårklargjøring: Vårsjekken | Din Fritid
Vårklargjøring

Vårsjekken

Det er straks på tide å våkne fra vinterdvalen og gjøre bobil og vogn klare for sesongstart. Din Fritid har tipsene som hjelper deg i gang!

Forhåpentligvis har du hatt din bobil eller vogn under tak i vinter. Snø som smelter og fryser igjen er ikke heldig for vinduer, takluker og andre plastdeler.

Lukt og se

Ta først en runde og sjekk at alt ser helt og i orden ut. Se at det er nok luft i dekkene. Gå så inn og kjenn på lukten. Kan du fornemme lukten av sopp eller mugg? Gasslukt skal du ikke kjenne da du sikkert husket å stenge gasskranene sist høst. Har batteriene stått i bilen over vinteren uten ladning? Skru på tenningen og sjekk om hovedlyset fungerer. Er det fortsatt kaldt i været kan du gløde motoren i 15-20 sekunder med lyset av, før du forsøker å starte. Går dette greit kjører du hjem for videre sjekk.


Sjekk lufttrykk i dekkene.


…og peile olje…


…sjekk frostvæske.


Kanskje vindusviskerne må byttes?


Er alt sikkerhetsutstyr på plass?

Vann

Vannsystemet er mest utsatt om vinteren. Begynn gjerne med å ta en titt i vanntanken - kanskje den trenger rengjøring? En nal eller oppvaskkost er da nyttige verktøy. Rengjøringsmiddel kjøper du hos din caravanforhandler.


Vanntanken bør vaskes før ny sesong.


En nal er perfekt til dette.

Har du ikke fått tømt vannsystemet helt, kan lekkasje oppstå etter at det har vært utsatt for frost. Steng tappekranen for vannvarmeren og dreneringen for vanntanken, og fyll i litt vann. Start pumpa med en vannkran åpen for varmtvann. Dette for å fylle vannvarmeren. Når det kommer vann i kranen sett den over på kaldt vann. Sjekk hele tiden etter lekkasje. Gjør det samme med de andre kranene helt til vannsystemet er fylt. Pumpen skal nå ha bygget opp trykk og stanse når kranene stenges. Er det lekkasje vil pumpen starte igjen etter litt tid.

Service

En bobil skal regelmessig på service etter en oppsatt plan. Campingvogner kan ofte få et noe mer tilfeldig vedlikehold. Smøring av understell kan overlates til forhandler, som også kan gjøre en fuktmåling. Bremser må også sjekkes da vi her snakker om trommelbremser. Håndbremsen må ikke ligge på over vinteren siden bremsebåndene kan ruste fast. Dette gjelder også bobiler.


Det er viktig å ha bobilen regelmessig på service.

I Tyskland er det påkrevd med tetthetskontroll for gassanlegget hvert annet år. Det er det ikke i Norge, men jo eldre bobilen eller campingvogna er, jo viktigere er en tetthetskontroll. Det er en grunn til å lære av tyskerne, som også er pålagt å bytte gasslanger og trykkregulator hvert tiende år.

Gass og batteri

Start kjøleskapet og hør at det tenner uten problemer. Tenn et kokebluss. Når du har sluppet knotten til gassventilen, skru ned på minste flamme. Blås ut flammen og hør godt etter. Etter 20 til 30 sekunder høres et knepp og gassen stoppes. Gjenta gjerne på de andre blussene. Da er den viktige tennsikringen som stopper gassen i orden.

Har du mulighet for å kontrollere spenningen på anlegget i bodelen via for eksempel hovedpanelet, så gjør dette. Start motoren, la den gå litt på tomgang og sjekk spenningen. Den skal ligge over 14 volt, helst på 14,4. Da får batteriet riktig ladespenning.

Med en vask og polering er du nå klar for sesongstart. God tur!

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Emneord: 
Finnes i utgave: 

På forsiden