Ny teknologi fra Ford: Sikkerhet for syklister | Din Fritid
Ny teknologi fra Ford

Sikkerhet for syklister

Møte mellom syklister og bildører som åpnes er ikke uvanlig. Tallet på skader og til og med dødsfall er dessverre høyt. Dette har Ford bestemt seg for å gjøre noe med på sine biler.

Det finnes ingen konkrete tall fra Norge på hvor mange syklister som hvert år kolliderer med en bildør som brått slås opp rett foran dem. I Tyskland forårsaket imidlertid denne type hendelser hele 3500 skader i løpet av 2018, mens det i Storbritannia ble registrert 60 syklister som døde eller ble hardt skadde etter å ha krasjet inn i en bildør som ble åpnet.

Ettersom det stadig oftere benyttes sykler og andre elektriske tohjulinger som transportmiddel i europeiske storbyer, er risikoen stor for at dette kan bli et enda større problem enn det er i dag.

Med Fords nye teknologi «Exit Warning» blir bilpassasjerene på begge sider av bilen advart med lyd og lyssignaler dersom en syklist kommer inn i sonen rundt bilen. Det kan også stoppe bildøren fra å kunne bli helt åpnet om det er til fare for syklisten.

- Syklister og førere av andre elektriske tohjulinger som sparkesykler, har daglig utfordringer med sikkerheten på våre stadig mer trafikkerte veier. En av disse er et ublidt møte med en bildør som blir åpnet. «Exit Warning» er bare en av flere teknologier vi jobber med for å gjøre mobilitet tryggere, enten du ferdes med sykkel, sparkesykkel eller bil, sier Vehicle Architecture Engineer, i Ford Europa, Friederike Philipsenburg.

Benytter seg av eksisterende førerassistanseteknologier

Den nye førerassistanseteknologien benytter seg av de mange sensorene og teknologiene som finnes på Fords nye modeller. Disse kan allerede automatisk oppdage at syklister nærmer seg og bremse ned for dem. De er også utstyrt med blindsonevarsling som gjør sjåføren oppmerksom på om noe dukker opp i blindsonene deres. 

Hvis systemet oppdager en fare for kollisjon når døren åpnes vil en kraftig lydalarm advare føreren og/eller passasjeren om faren som er i ferd med å inntreffe. Samtidig vil knallrøde LED-lys på hele sidespeilet begynne å blinke som en visuell advarsel for syklistene. En stripe med røde LED-lys langs dørkledningen - som blir synlig når døra åpnes - vil gi ytterligere advarsel til forbipasserende trafikanter. 

Fords ingeniører har også testet en mekanisme som gjør at døren ikke lar seg åpne på vid gap før «Exit Warning-systemet» har bekreftet at det er ufarlig. Nå skal hele systemet testes blant både syklister og bilister på forskjellige type veier i markeder med høyre- og venstrekjøring. 

Del av prisbelønnet kampanje for bedre samspill mellom trafikanter

Tall fra Statistisk Sentralbyrå viser at bare i 2018 ble syv syklister eller passasjerer på sykkel drept i trafikken i Norge. Hele 410 ble skadet. 

Fords store kampanje, «Share The Road» har som mål å få bilister og syklister til bedre å dele veien mellom seg og bedre kunne sette seg inn i den andres situasjon og adferd i trafikkbildet.

Tidligere i år viste Ford frem en prototype på en såkalt «Emoji-jakke» med et LED-lyspanel på ryggen, hvor syklisten kan kommunisere med bilister og andre trafikanter med emojier. Jakken er foreløpig ikke til salgs. 


Emoji-jakken med LED-lyspanel på ryggen som Ford viste frem tidligere i år, er foreløpig ikke i salg.

Tidligere har det også blitt utviklet en prisbelønnet VR-film i forbindelse med kampanjen. Med «WheelSwap»får bilisten selv oppleve hvor skremmende det oppleves fra sykkelsetet når bilistene legger seg inn for tett foran syklisten eller åpner bildøren uten å sjekke om det er syklister på vei.

 

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Emneord: 

På forsiden