Ny teknologi gir nye muligheter:: Så komplisert kan en mutter være | Din Fritid
Ny teknologi gir nye muligheter:

Så komplisert kan en mutter være

Ford og selskapet EOS ønsker å gjøre det vanskelig å stjele dekk og felger. Tradisjonelle låsemuttere med et låseadapter eller en nøkkel er ikke godt nok, mener de. Derfor produserer de nå unike muttere med tilsvarende nøkkel, basert på ditt stemmeavtrykk. 

Ja, du leste riktig. Et dataprogram omgjør et opptak av stemmen din til en helt unik nøkkelform. Alle stemmer er, i likhet med fingeravtrykk, unike. Ved hjelp av avansert 3D-printing produseres en helt unik mutter og matchende nøkkel, forteller selskapet i en pressemelding. 

Raskere og mer personalisering

– Dette illustrerer hvordan muligheten for personalisering og 3D-print påvirker bilproduksjonen. Med en printer kan vi skrive ut nøyaktig det vi trenger. I tillegg får vi tilgang til det langt raskere enn tidligere, sier research engineer, Advanced Materials and Processes, i Ford Europa, Lars Bognar.

Det er lagt inn ekstra sikkerhet i mutteren, slik at tyver ikke kan lage en vokskopi av det unikt utformede hullet. Det er gjort ved at sporene i mutteren blir dypere desto lengre inn du kommer. Et forsøk på å ta en vokskopi av hullet vil derfor være svært vanskelig.

Stadig mer 3D-printing

Det å bruke 3D-printing som teknologi gir en rekke nye muligheter, forteller Ford. Både til å lage spesialiserte deler raskere, eller forbedre ytelser ved å forme deler som tidligere ikke lot seg lage ved hjelp av mer konvensjonelle metoder. Selskapet har økt sin bruk av teknologien, blant annet til å utvikle prototyper på deler for å redusere tidsbruken ved utvikling av nye modeller. Teknologien er også benyttet til å utvikle spesielle deler både til supersportsbilen Ford GT, Focus og Mustang GT500. 

 

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Emneord: 

På forsiden