Isfrie ruter på bilen: Sørg for fri sikt! | Din Fritid
Ikke kjør med denne sikten. Foto: Heidi Tofterå Slettemoen.
Isfrie ruter på bilen

Sørg for fri sikt!

1 av 3 slurver med å fjerne dugg og is fra rutene før de kjører, og setter med dette både seg selv og andre i fare. UP er bekrymret, og mener det må en holdningsendring til.

– Det bekymrer meg at så mange velger å kjøre med for dårlig utsyn da dette kan skape farlige situasjoner og ulykker, sier sjef for Utrykningspolitiet, Steven Hasseldal.

Tallene kommer fram i en ny undersøkelse Norstat har for Frende Forsikring. Undersøkelsen viser at halvparten av de mellom 18 og 29 år kjører uten tilstrekkelig sikt.

Store konsekvenser

I 2019 skrev politiet ut 435 forenklede forelegg for manglende utsyn. Statistikken fra fjoråret viser også at manglende sikt var medvirkende i åtte dødsulykker.

– Dette er toppen av latskap og viser en skremmende mangel på respekt for andres sikkerhet, sier fagsjef på motor i Frende Forsikring, Roger Ytre-Hauge.

Dette sier loven

Forenklet forelegg, anmeldelse med bot/fengsel og tap av førerrett er mulige utfall hvis du kjører uten god nok sikt. UP-sjefen forteller hva Vegtrafikkloven sier om saken.

– Føreren skal ha tilstrekkelig utsyn til alle sider og påse at snø, is, duggmerke eller annen gjenstand ikke hindrer sikten eller er forstyrrende, sier han.

Slik straffes du for brudd

Hvis vindusviskerfeltet, samt de fremste sidevinduene er fri for snø, is og dugg gis det ingen reaksjon fra politiet.

– Er det skrapt mindre enn det venter i det minste et forenklet forelegg på 2600 kroner. Hvis mindre enn halve frontruten er skrapt reageres det med anmeldelse, og hvis det er skrapt mindre enn et A4-ark blir det anmeldelse og førerkortbeslag, sier UP-sjef Hasseldal.

Hvis du havner i en ulykke

Hvis manglende sikt har medvirket til en ulykke vil politiet vurdere å reise tiltale mot deg. Da kan, i tillegg til bot og tap av førerrett, også fengsel være aktuell reaksjon.

– Da er bøter som svir, fengsel og inndratt førerkort det siste du bør tenke på. Vær så snill å ikke ta slike sjanser. Det tar et par minutter å skrape bilen så du ikke er en trafikkfare. Det har du tid til – hver gang, sier Roger Ytre-Hauge i Frende Forsikring.

Og hva med bilforsikringen?

– Hvis du ikke skraper rutene skikkelig anses det ofte som grovt uaktsomt. Da vil et forsikringsselskap normalt redusere erstatningen og i verste fall kan den falle helt bort. Da blir latskapen dyr, sier fagsjefen i Frende Forsikring.

Frost og rim på bilrutene kommer av at vanndampen i luften fryser til iskrystaller. Er det fuktig inneklima i bilen, får du også dugg på innsiden, som igjen fører til is på innsiden av ruten.

– Dårlig tid, forsovelse, trøtte unger, regn og kulde er altså ingen unnskyldning. Snø, is, dugg eller annet som hindrer eller reduserer sikten for deg og trafikksikkerheten for alle må bort før du kjører, sier han.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Emneord: 

På forsiden