Kampanje fra Trygg Trafikk: Vil belønne deg for å legge bort mobilen under kjøreturen | Din Fritid
Trygg Trafikk samarbeider med HOLD om å få flere til å legge vekk mobilen når de kjører. Foto: HOLD
Kampanje fra Trygg Trafikk

Vil belønne deg for å legge bort mobilen under kjøreturen

9 av 10 vet at mobilbruk i bil uten handsfree er forbudt, men likevel erkjenner hele 42 prosent at de har brukt mobilen brukt mobilen mens de kjører det siste året, i følge en undersøkelse fra Respons Analyse. Dette ønsker Trygg Trafikk å endre på.

Appen måler tiden du ikke bruker mobiltelefonen når du kjører. Tiden konverteres til poeng som kan veksles inn i forskjellige premier som skal gjøre kjøreturen enda bedre. Premiene varierer fra en gratis kaffe til spylervæske på YX/7-Eleven, til muligheten til å vinne et sykkelstativ fra Volvo.

Vil nå ungdom gjennom HOLD

Det har allerede blitt gjennomført over 900.000 mobilfrie kjøreturer med HOLD hvor 72 prosent har redusert mobilbruken sin. Det er spesielt HOLD-appen sitt engasjement fra yngre sjåfører som fanget Trygg Trafikk sin interesse.

– HOLD har laget en spennende app som handler om å konsentrere seg og fokusere 100 prosent på det man faktisk gjør i øyeblikket. Den passer veldig godt sammen med vårt trafikksikkerhetsbudskap om å være svært oppmerksomme når vi beveger oss i trafikken. Derfor håper vi appen kan bidra til at enda flere har fullt fokus på kjøringen når de sitter bak rattet. Vi vet at mange unge sjåfører fortsatt bruker mobiltelefonen når de kjører bil, til tross for at det er forbudt og ikke minst farlig. Appen har spesielt ungdom som målgruppe, og de er en viktig trafikantgruppe som HOLD hjelper oss å nå ut til, sier Ingrid Trømborg, kommunikasjonssjef i Trygg Trafikk.

Uoppmerksomhet medvirkende årsak til 30 prosent av de alvorligste ulykkene

Yngre sjåfører er også de mest uerfarne, med høyest mobilbruk og med høyest sannsynlighet for å havne i ulykker. Som sjåfør har du ikke bare ansvar for egen sikkerhet, du har også et ansvar for andres sikkerhet.

– Uoppmerksomhet er en faktor i rundt 30 prosent av alle ulykker på norske veier. Hvis du kjører i 80 km/t og tar blikket av veien i fem sekunder har du beveget deg 110 meter i mellomtiden. Det viser hvor farlig det er å ikke følge med. I bilen risikerer du livet ditt hvis du velger mobilen framfor veien, sier Trømborg i Trygg Trafikk.

Motivere til å holde øynene på veien

Volvo har en nullvisjon for antall drepte og hardt skadde i trafikken. Den svenske bilprodusenten har utpekt fart, forstyrrelser og ruspåvirket kjøring som sentrale problemområder man må jobbe med for å minimere antallet ulykker. Kommunikasjonssjef i Volvo, Erik Trosby, tror HOLD-appen kan være et bra bidrag til å motivere flere til å legge bort telefonen mens de kjører.

– Gjennom dette samarbeidet håper vi å kunne bidra til at enda flere bruker denne muligheten til å motivere både seg selv og andre til å la telefonen ligge hele kjøreturen og holde øynene på veien, sier Trosby.

Med utbredelsen av Covid-19 har skjermtiden vår eksplodert. Vi bruker daglig 13 timer og 28 minutter foran en skjerm, opp fra 8 timer og 41 minutter i 2018 (Nielsen).

– Oppmerksomhet er avgjørende for at vi skal unngå ulykker. Derfor har du og jeg og alle et stort og selvstendig ansvar for å legge mobilen vekk når vi kjører bil, avslutter Trømborg.

Tips for en trygg sommer

Trygg Trafikk har noen klare råd til deg som skal på bilferie i sommer:

  • Ta pauser. Ikke kjør langt uten pause, da blir du fort uoppmerksom og trøtt. Pauser, gjerne med litt mat og drikke, bidrar også til holde stemningen oppe i bilen spesielt på lange turer!

  • Dropp mobilen (eller sett den på HOLD). Mobilen må ta en del av skylden for at hver tredje ulykke skyldes uoppmerksomhet. Sett den på lydløs og legg den i dashbordet eller veska.

  • Hold deg edru. Unngå alkohol kvelden før avreise. Alkohol forstyrrer søvnkvaliteten, og bidrar til at sansene sløves og reaksjonsevnen blir dårligere. I tillegg blir du lettere trøtt og uoppmerksom under bilturen.

  • Vurder farten ut i fra forholdene. Lovlig fart er ikke alltid er det samme som forsvarlig fart. Fartsgrensen viser nemlig til «øvre fart». Det er den farten du maksimalt kan holde. Det betyr at det av og til vil være mer forsvarlig å kjøre saktere. Forholdene dikterer hvor fort det er forsvarlig å kjøre. Kjører du på en uoversiktlig vei, med sterk sol, eller mye trafikk? Senk farten.

Om undersøkelsen

  • Antall respondenter: 1117
  • Alder: 18+

  • Datainnsamlingsmetode: Web

  • Tidsperiode for datafangst: 23.05-31.05

  • Bakgrunn for undersøkelsen: Undersøke vaner knyttet til kjøring, sikkerhet og handsfreebruk.

 

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Emneord: 

På forsiden