Trafikksikkerhet: Stress ned | Din Fritid
Med noen enkle grep får du en mer behagelig ferietur.
Trafikksikkerhet

Stress ned

Klarer du å stresse ned, kjøre rolig og sikkert vil det også gi økonomisk gevinst. Og som en bonus er du mer uthvilt når du kommer frem til målet.

Økonomisk kjøring er mer eller mindre det samme som en defensiv kjørestil. Med jevn fart og minst mulig unødvendige stopp, kjører du både sikrere og bruker mindre drivstoff.

– Mange elbilister har lært seg økonomisk kjøring rett og slett fordi de er fokusert på å utnytte rekkevidden mest mulig. Her har alle som kjører bensin- eller dieselbil noe å lære av elbilistene, mener Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF

Tre enkle tips for å få en mer økonomisk kjørestil:

1. Skaff deg god oversikt

Det gjelder å ha god oversikt over trafikken om du skal klare å kjøre økonomisk. Hold god avstand til andre og se langt frem så du oppdager både røde lys i lyskryss tidligst mulig, har god oversikt over rundkjøringen du skal gjennom eller andre situasjoner i trafikken.

2. Kom deg raskt opp i marsjfart

Når du skal øke hastigheten inn på en vei, gjelder det å få bilen opp i fartsgrensen så raskt som mulig. Har du manuelt gir kan du gjerne hoppe over gir når du akselerer.

3. Vær varsom med gassfoten

Kjør også med lett fot på gasspedalen. Finn din marsjfart og hold deg der uten unødvendige nedbremsinger eller fartsøkninger. Kjører du i nedoverbakke er det lurt å slippe gasspedalen helt.

Riktig lufttrykk og minsk luftmotstanden

Det er også en del ting du enkelt kan gjøre på bilen om du vil spare drivstoff og penger samtidig som du skåner miljøet. En ting du kan gjøre er å sørge for riktig trykk i dekkene dine. Da ruller bilen som den skal uten unødvendig motstand. I tillegg er det bra for trafikksikkerheten siden riktig lufttrykk i dekkene gir god stabilitet på bilen.

Det andre du kan gjøre er å ta av takboksen på bilen. Den øker luftmotstanden og dermed drivstofforbruket. Eneste utfordringen med dette nå før sommerferien er at mange ønsker å bruke takboksen til feriebagasjen.

– Det er selvsagt lov kjøre med takboksen for å få med alt man skal. Da får man heller spare inn ved å være bevisst i kjørestilen, avslutter Nils Sødal.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Emneord: 

På forsiden