: Nordjylland Rundt med Hobby på kroken | Din Fritid

Nordjylland Rundt med Hobby på kroken

Det kan være litt av en utfordring å finne det området i Danmark, der man helst vil tilbringe ferien, når det er så mange deilige steder å velge mellom. Slik satt vi rundt kjøkkenbordet før sommerferien. Dersom vi hadde visst, hvor bra ferien ble, hadde det ikke tatt så lang tid å velge Nord-Jylland.

Med Mathias i baksetet og en gravid mage så stor, at den kjentes som en naturlig airbag, setter vi kursen mot det nordlige Jylland. Det er en 4-5 timers kjøretur fra vårt bosted på Sjælland, men Mathias er vant til å kjøre langt, så det går over all forventning. Det fine ved å ha campingvognen med på kroken, er også at vi bare kan stoppe, når vi føler for det, og vi har alt med oss. Før vi vet ordet av det triller vi inn på den første campingplassen. Det er sommer, blå himmel, solen varmer, poolen er full og det er lekende barn overalt. Stedet er Åbo Camping og Badeland.

Vi får anvist en plass oppe i bakken med utsikt over hele plassen. Det er en blindvei, så det er ingen trafikk, noe som er deilig. Så kan Mathias få lov til å løpe rundt og boltre seg. Før kveldsmaten kan vi rekke å gå en tur rundt på plassen, men vi kommer ikke så langt, for når vi kommer til den store lekeplassen, er det helt håpløst å få Mathias med videre. Vi setter oss derfor på den hyggelige kafeen rett ved siden av og inntar noe kaldt å drikke, mens han inntar hoppeputen og de andre lekeredskabene med stor appetitt.

Etter et par dager i et deilig område, der både Hirtshals´ severdigheter og muligheter til fiske har gitt oss minneverdige opplevelser, hekter vi campingvognen på kroken igjen og fortsetter til Skiveren Camping litt lenger nord. Den danske sommeren viser seg fra sin beste side, og det passer perfekt i og med at vi ligger ned til en av landets beste badestrender ved Vesterhavet. Så de neste par dagene skal vi slikke sol, bygge sandslott og nyte solnedgangene. På en av fisketurene fra Hirtshals fanget vi et par flyndrer, og de skal nå en tur på grillen og nytes sammen med en kjølig og god flaske vin.

Frederikshavn er neste stopp på turen. Der er det Tordenskjolds dager og byen er i herlig feststemning. Det merkes helt ut på campingplassen, der det flere steder er aktiviteter både for barn og voksne. Etter en hurtig og smidig innsjekking finner vi vår plass, som igen ligger rett ved lekeplassen. Mens vi setter opp forteltet og i det hele tatt ”flytter inn”, leker Mathias, og merker slett ikke de få hyggelige ”plikter”, som tross alt er forbundet med en campingtur. I løpet av en halv time står vårt lille hjem klar til innflytting. Resten av dagene skal vi ikke tenke på annet enn å slappe av og nyte området, der det er mulighet til shopping i byen, solbading ved stranden, en runde golf og andre aktiviteter samt en tur til Skagen.

Vi står opp tidlig og pakker en ryggsekk med det vi skal bruke i løpet av dagen. Første stopp på turen til Danmarks nordligste by Skagen er Råbjerg Mile, som er en kjempemessig vandreklitt og ligner et ørkenlandskap. Mathias sitter i bærestolen, inntil vi kommer opp på det høyeste punktet. Mens vi sitter og nyter utsikten kan han leke i sanden, og få fornemmelsen av å sitte i landets største sandkasse. Her går hele formiddagen med.

Når vi ankommer til Skagen er det lunsjtid, så vi kjører ned på havnen og finner et godt sted, der det serveres hjemmelagede fiskekaker. En rett, som smaker utmerket hjemme, men likevel er vesentlig bedre på disse kanter. Resten av dagen går vi rundt i den vakre og kunstneriske byen og det hele avsluttes ute på Grenen med en praktfull solnedgang over Vesterhavet.

Vi setter igjen nesen sydover og sjekker inn på Jambo Vesterhav Camping, som ligger få kilometer fra Fårup Sommerland. Plassen i seg selv har, i tillegg til noen av Danmarks flotteste fasiliteter innenfor bad, toalett og kjøkken, også aktiviteter for hele familien. Vi har imidlertid gjort dette lille ”pit-stop” for å komme på sommerland. En hel dag boltrer vi oss alle med fantasifulle vannrutsjebaner, allminnelige rutsjebaner og lek i de mange forlystelser for både store og små.

Vi avslutter rundturen på Nordjylland med en snau uke på Klim Strand Camping, som er en av Danmarks få femstjerners campingplasser. Stjernene er en indikasjon på at det er riktig mange muligheter på denne campingplassen. Den ligger rett ved vannet, så når den danske sommeren tillater det er solbading en opplagt aktivitet, men det er utrolig mange andre ting å ta seg til. Vi besøker bl.a. Thorup Strand, der fiskebåtene stadig trekkes opp på stranden, fordi det ikke er noen havn.

Her kjøper vi fersk fisk av en sjarmerende ung fisker midt i tyveårene, som på klingende nordjysk også gjerne forteller om sitt liv på havet. En litt annerledes tilværelse i forhold til mange andre av hans jevnaldrende, men utrolig fascinerende å høre på. Senere på dagen drar vi ut i skogen for å plukke kantareller. Det er litt tidlig på sesongen, så det tar for det første litt tid å finne dem, men også å få nok til kveldsmaten, fordi de fortsatt er ganske små

Vi avslutter hele turen foran campingvognen med en praktfull og nærmest økologisk middag. Mathias har ingen problemer med å falle i søvn etter dagens mange aktiviteter. Det gir til gjengjeld oss ro og fred til å nyte, at natten og roen legger seg over plassen, mens stjernene inntar den klare sommerhimmelen. Vi åpner enda en god flaske vin – det er jo ikke langt til sengen og det er jo ferie.


Vi bodde på

Aabo Camping & Vandland
Email: info@aabo-camping.dk
www.aabo-camping.dk

Skiveren Camping
Email info@skiveren.dk
www.skiveren.dk

Nordstrand Camping Frederikshavn
Email info@nordstrand-camping.dk
www.nordstrand-camping.dk

Jambo Vesterhav Camping
Email: info@jambo.dk
www.jambo.dk

Klim Strand Camping
Email ksc@klim-strand.dk
www.klimstrand.dk

Alle 5 plassene er medlem av Top Camp kjeden – se også www.topcamp.dk

Finn mer informasjon om områdene på www.midt-nord-turisme.dk

Meld deg på vårt nyhetsbrev

På forsiden