: Isabella runder de 50 år | Din Fritid

Isabella runder de 50 år

Isabella i Vejle er, i tillegg til å være Europas største forteltprodusent, også firmaet som kan skryte av å passere en markant milepel. I løpet av de siste 50 årene har konsernet også markert seg som en av de mest framsynte bedrifter innen camping. Vi har i den anledning besøkt fabrikken.

Stangfabrikken, som produserer alle stengene til Isabellas fortelt, ligger praktisk nok rett ved siden av forteltfabrikken. Isabellas fortelt leveres med forskjellige stenger, alt avhengig av pris og kvalitet. Alle stenger behandles etter de mest moderne teknikker, slik at man forsikrer seg om at kvaliteten er på topp. Det produseres omtrent 1.700 km stenger i året. Fabrikken er også leverandør til andre produsenter av fortelt i Europa.

I 2004 lanserte Isabella CarbonX® stengene. Ved å kombinere glassfiberkonstruksjonens høye fleksibilitet med kullfiberens fantastiske styrke. Kullfibre er fire-fem ganger sterkere enn stål - har fabrikken oppnådd en hittil ukjent miks av fleksibilitet og styrke, samtidig med at kullfibrenes lavere vekt er med på å redusere den samlede vekt av et stangsett til et fortelt vesentlig. Det nye CarbonX er utelukkende utviklet til Isabellas egne produkter. De nye stengene passer for øvrig til de av Vejle-fabrikkens tidligere modeller, som har glassfiberstenger.

Når du kjøper et Isabella fortelt er alle delene samlet fra fabrikkens side. Her skiller Isabella seg ut fra mange andre produsenter av fortelt, der kjøperen selv må samle alle ”dingser” før teltet kan settes opp.

Stoff og andre materialer til produksjon av fortelt ankommer til Vejle på store og tunge ruller, som bare kan flyttes med truck. Det er ca. 4.500 m2 lager i Vejle.

Tilskjæreriet er en veldig lang hall. Bare bordene der stoffet rulles ut måler 30 meter. Alt er nøye beregnet slik at det ikke er mye rester igjen, når delene er skåret ut.

Der sys for harde livet på systuen. På flere maskiner avkjøles nålene med kald luft slik at de ikke skal gå varme. Noe sys av maskiner, men mange mindre deler må fortsatt sys på ”alminnelige” symaskiner.

For å lette bærearbeidet er de store teltene hengt opp i taket. Det har også den fordelen at vinduene i forteltet ikke blir beskadiget i produksjonen.

Isabellas service- og reparasjonsavdeling har et uvurderlig lager av stoffer, som er brukt til fortelt gjennom tidenes løp. Så selv om man har et gammelt telt kan det i de fleste tilfelle repareres i originalt stoff. Det legges stor vekt på service. Gjennomsnittlig pakkes det 130 fortelt om dagen.

Det trengs to mann til å legge et Isabella fortelt ”ordentlig” sammen. Det legges vekt på at forteltet skal ha det ”så godt som mulig”, mens det venter på å bli tatt i bruk. Det er også derfor de dyre modellene oppbevares i kasser, slik at de ikke ligger og blir klemt på lageret.

Lageret er siste stopp før forteltene sendes ut til forhandlere i hele Europa og til slutt til caravanistene. Vi gratulerer Isabella med de ”første” 50 år.

Les mer om Isabella her: www.isabella.net

 

Meld deg på vårt nyhetsbrev

På forsiden