: Polen Rundt (10:11) – Mikolajki/Gdansk | Din Fritid

Polen Rundt (10:11) – Mikolajki/Gdansk

Vi er kommet opp i Det Mazuriske Sjøområdet, som har utrolig mye å by på. For øvrig også et bra sted å starte første gang man skal til Polen. Det er vanskelig å besøke Polen uten å møte minner fra 2. Verdenskrig, men man kan selvfølgelig velge å kjøre utenom de minnesmerker og severdigheter, som er der. I dag skal vi både se noe fra krigen og så noe helt helt annet…


Hitlers østligste hovedkvarter – Gierloz / Ulveskansen.

Ulveskansen – Hitlers østligste kvarter

Vi er kommet til Gierloz ved byen Ketrzyn. Det var Hitlers østligste hovedkvarter og skjuler utrolige historier. Opprinnelig besto skansen av 80 bunkere med 8 meter tykke betongtak. Han bodde i nr. 13, men det er ikke mye igjen av den i dag. Görings bunker nr. 16 er bedre bevart. Hitler bodde på stedet fra juni 1941 til november 1944. D. 20. juli 1944 forsøkte en gruppe tyske offiserer å myrde Hitler, men uten suksess. Tyskerne sprengte selv stedet i småbiter i 1945 før russerne kom. 


De 80 bunkerne ligger i dag i ruiner.

Ruiner

Man går rundt i de gamle ruinene og får et godt inntrykk av stedets makt. Flere av bunkerne er sperret av, fordi de ganske enkelt er for farlige å gå inn i. Vi går rundt på egen hånd og utforsker stedet. Det er på sin måte litt merkelig fordi den stygge betongen og all ødeleggelsen symboliserer noe vondt og uhyggelig for oss, men samtidig synger fuglene og løvtrærne er i full gang med å springe ut. Et par timer på stedet er ganske fint for å få sett det meste.


Vi finner igjen en liten plass i det fri til lunsj.

Frokost i det fri

Vi spiser frokost i det fri på en liten plass ved en bondegård. Vi er kommet til en av de mer spesielle stedene på denne turen. Landsbyen heter Zywkowo og ligger 13 km nord for Gorowo Ilawekie (vei 511) og få hundre meter fra grensen til Kaliningrad, der vi var for et år siden med campingvogn. Damen på gården vi stopper ved kommer og spør om vi vil gi et par Euro for å stå parkert der og det gjør vi gjerne.


Vi er i området med den største konsentrasjonen av storker.

Storker overalt

Vi er kommet for å se på storker. Vi er i det området av Polen, som har den største konsentrasjonen av storker. Og det er et flott syn å se de mange langbente fuglene. Man kommer til å savne de gode gamle storketider i Danmark. Ungene er også henrykte over de mange fuglene. 


150 storker på taket av åtte gårder.

En fantastisk liten landsby

Zywkowo har flere storker enn innbyggere. Det er bare åtte gårder, men mer enn 40 storkereder og opp til 150 storker. Man går rundt mellom gårdene og lokalbefolkningen er komfortable med, at man går omkring. Flere steder er det bygget utsiktstårn som man kan komme opp i slik at man virkelig kommer tett på. Storkene virker heller ikke som de bryr seg om, at man kommer så tett på. Flere steder står man bare fem meter fra dem. I en av låvene er det en utstilling, der man kan få vite mer og også gi et par euro, dersom man vil støtte området og storkene.


Stranden trekker selv om det er vår.

Ut til havet

Vi avslutter dagen med å kjøre ut til havet. Vi er så nær, at man føler draget mot å komme ut til det åpne havet. Vi finner en campingplass, som ligger rett ved vannet. Den er lett å finne og vi kan i det hele tatt lett merke, at vi er i et område av Polen, som er noe lengere framme mht. turister. Vi skal selvfølgelig en tur på stranden og strekke bena. Været er fint, så vi nyter den varme vårsolen.


Campingplassen er hyggelig med utmerkete fasiliteter.

På plass

Nok en dag finner vi oss godt til rette på en campingplass. Den ligger fint, og ellers er fasilitetene ganske bra, men ikke noe å skrive hjem om, men vi har da også alt i vognene, så vi er ikke så avhengige. Det har vært en opplevelsesrik dag, så vi spiser kveldsmat og kryper til køys.

Vi overnatter på

Gdansk - Sobieszewo Orlinek Ul. Lazurowa 5 80 680 Gdansk Sobieszewo Orle tlf.: (058) 308 07 39 email: office@harctur.pl www.harctur.pl

Campingplasser

Det er drøyt 200 campingplasser i Polen. Finn dem på www.tourpol.com Regn ikke med at alle campingplassene på bilkartet også finnes i virkeligheten. Få en oppdatert brosjyre på turistkontoret. Polska Statens Turistbyrå, Stockholm, tlf. 00 46 8 21 60 75.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

På forsiden