: Polen Rundt (3:11) – Zakopane | Din Fritid

Polen Rundt (3:11) – Zakopane

Vi er kommet til Zakopane, som er en av de sydligste byene i Polen. Vi ligger ved foten av Tatrafjellene i ca. 1.000 meters høyde. Den helt store spesialiteten i dette området er ost, men vi hadde aldri drømt at vi skulle smake den i så mange forskjellige varianter. Selv vi, som elsker ost, blir utfordret i dag.


Campingpladsen er ikke super men helt ok

Zakopane – en skikkelig fjellby

Campingplassen ligger i utkanten av byen med en flott utsikt til Tatra fjellene. Man kan alltids ta bilen til sentrum. Det er greie parkeringsmuligheter. Zakopane ligger i 1.000 meters høyde og det er fra dette kuperte landskapet, at de mange gamle tradisjonene fra området kommer fra. Tradisjoner som fortsatt ses overalt i byen. En tur på hovedstrøket kan anbefales. Her er det masser med små boder med ullgensere, hjemmestrikkede strømper og luer til gunstige priser.


Vi har en flot udsigt til Tatrabjergene

Flott utsikt til fjellene

Tatra fjellene er ca. 2.500 meter høye. Det høyeste punktet Gierlach – 2.655 moh. ligger på den andre siden av grensen i Slovakia. På den polske siden er det høyeste punktet Rysy – 2.499 moh. En stor del av fjellkjeden er nasjonalpark - 18 kilometer bred og 25 kilometer lang. Liker man å gå fottur er det plenty med muligheter. Hør evt. nærmere på det lokale turistkontoret mht. turkart og fjellhytter.


Taubanen tar oss opp til utsiktspunktet over Zakopane

Opp i høyden

Fra byen går det en taubane opp til et av utsiktspunktene. Man kan parkere med personbil rett nedenfor. Har man med campingvogn må man finne en annen parkeringsplass. Det tar bare fem minutter til toppen. Man kan også velge å gå, hvis man har lyst til det. Taubanen virker veldig moderne i forhold til det inntrykk man ellers får av byen.


De små bodene skjuler mer enn plastsouvenirer

Annerledes souvenirer

På toppen er det masser med små boder med plastsouvenirer, men går man litt rundt og litt bort fra utsiktspunktet er det også små boder med annerledes hjemmelagede ting som for eksempel hjemmestrikkede luer og sokker, som er strikket av lokalt garvet garn og av lokale kvinner. De er fingernemme og strikker ufattelig raskt. Man blir møtt med et lite smil, hvis man forsiktig viser interesse for arbeidet deres. Men, de snakker bare polsk. Vi kjøper både sokker og luer til fornuftige priser og en kvalitet som er helt på høyden.


Denne ostedamen gir oss fantastisk service selv om vi ikke kan snakke med henne

Ost, ost og atter ost

Tilbake på hovedstrøket Krupowki i Zakopane finner vi mer av de små ostebodene. Og den lokale geitosten, oscypek, som mest av alt minner om håndgranater, må smakes. Den fåes i allverdens varianter: kokt, røkt, rå, stekt. Prøv alt sammen – det koster nesten ikke noe. Den trivelige damen vi handler med kan bare polsk, men vi kommer utrolig langt med fingerspråk og smil. Hun er fantastisk.


Kjøkkenet i denne vognen er arbeidsvennlig, fordi det har flere bordhøyder

En varm campingvogn

Det er fremdeles vår og vi er oppe i høyden, så det er deilig å komme hjem til den varme campingvognen. Jeg er i full gang med å anrette de mange forskjellige ostene vi har kjøpt. Nå skal det bli spennende, om vi liker dem. Legg merke til kjøkkenet i denne vognen. Bordhøyden er forskjellig og det gjør, at den er utrolig fin å arbeide i. En stor fordel, hvis det også er høydeforskjell på de som lager mat. Vi kan alle sammen sitte rundt spisebordet, som kan forlenges i denne vognen, og slik sitter vi noen timer og hygger oss med den gode maten. Ostene er gode, men også spesielle. Men de må prøves, dersom du er på disse kantene.


Vi nyter kvelden og det fine været med en liten tur rundt på campingplassen

Strekke bena

Gode og mette av all denne osten bestemmer vi oss for å gå en liten tur på campingplassen. Det er mange fler enn oss der, men likevel er det veldig stille. Det viser seg, at de fleste vognene er tomme, så det er nok mer snakk om sesongplasser, dit folk kommer ned i weekenden. Bestyreren forteller oss, at camping er i stor framgang i Polen, og spesielt sydpå. Det gir litt mer penger i kassen, så han er i full gang med å restaurere en av toalettbygningene. Det er også påkrevet, men ”Rom ble ikke bygd på en dag”. Den personlige servicen er på topp. Vi møter bare gjestfrihet og føler oss velkommen.

Vi overnatter på

Zakopane Pod Krokwia Ul. Zeromskiego 26 34-500 Zakopane tlf.: (018) 201 2256 email: camp@podkrokwia.pl www.podkrokwia.zakopane.pl.

Campingplasser

Der er drøyt 200 campingplasser i Polen. Finn dem på www.tourpol.com Regn ikke med at alle campingplassene på bilkartet også finnes i virkeligheten. Få en oppdatert brosjyre på turistkontoret. Polska Statens Turistbyrå, Stockholm, tlf. 00 46 8 21 60 75.

Del 4: Klikk her

 

Meld deg på vårt nyhetsbrev

På forsiden