: Test: Hvor mye gass brukes til vintercamping | Din Fritid

Test: Hvor mye gass brukes til vintercamping

Vintercamping er herlig og vinner mer og mer terreng. Det er en litt annerledes måte å bo i campingvogn på, fordi man som oftest tilbringer mer tid i selve campingvognen. Mange har fordommer om, at det er kaldt, men det er det langt fra – jo kanskje utenfor.


Anne-Vibeke Isaksen tester gasforbruket på 4 forskellige campingvogner i de østerrikske alper.

Et av de hyppigst stilte spørsmål, når man skal på vintercamping, er, hvor mye gass man må regne med å bruke. Motor har testet 4 forskjellige størrelser campingvogner under de samme klimatiske forhold, nemlig på en vintertur til de østerriske Alper. Testen er gjennomført over en 5 dagers periode. Det er flere omstendigheter, som avgjør hvor mye gass man skal bruke på en campingtur om vinteren. En ting er, hvordan campingvognen er isolert, hvilken type varme det er i den og hvilken temperatur man ønsker inne i vognen. I tillegg kommer de temperaturmessige svingninger utenfor samt hvor mye gass man bruker til matlaging og f.eks. kjøleskapet. Til slutt har kravene til tvangslufting pr. person også en ganske stor betydning for, hvor mye varme, som skal produseres. Og det er enda mer.


Resultatet av gassforbruket på de 4 forskellige campingvogne varierer fra 145 – 168 gram gass pr. time.

Hvilke campingvogner var med i testen

Alle campingvogner er isolert på samme måte og oppholdstemperaturen inne i campingvognene er om dagen holdt på ca. 22 grader og om natten på ca. 18 grader. Det var Isabella Universal fortelt i størrelsen 2, 40 til 3,60 på alle 4 campingvognene. Alle vognene har benyttet BPs 10 kilos gassflasker. Klikk på nedenstående (WORD) fil for å se de deltagende campingvognene.

Overflatetemperaturer i campingvognen

Overflatetemperaturer i campingvognen ved en temperatur på 22 grader inne og – 5,5 grad ute. Gjennomsnittet av alle 4 vognene. Målingene skal tas med visse forbehold fordi det er vanskelig å finne helt nøytrale målepunkter, som ikke er påvirket av kulde fra vinduer eller varme fra radiatorer. Den mest nøytrale målingen er taket inne og ute. Klikk på nedenstående (WORD) fil for å se utetemperaturene i perioden.


Denne praktiske måler fra OJ Elektronik viser temperaturen på en overflade på mindre en et sekund. Et effektivt værktøj til at finde kuldebroerne i din campingvogn.

De største kuldebruene i campingvognen er uten tvil vinduene og taklukene, så jo flere og større vinduer, jo større varmetap. Vogn 1 har, selv om det var den største vognen, kunnet spare en del på gassforbruket ved å ha gardiner og myggnett nede hele dagen. Når vogn 2 har brukt forholdsvis mer gass enn de andre vognene skyldes det primært matlagingen hver kveld. Forskjellen mellom gassforbruket på vogn 3 og 4 skyldes, at den vannbaserte sentralvarmen i vogn 4 gir en mer jevn oppvarming i campingvognen, og det forminsker forbruket litte grann. At det har vært fortelt på alle 4 vognene påvirker det samlede gassforbruk i vesentlig grad. For det første isolerer forteltet på den siden av campingvognen, hvor det står, men det er også en betraktelig varmesluse, når man går ut og inn av vognen. Dansk Camping Union anbefaler, at man gjennomsnittlig skal regne med 150 g. gass pr. time på en vintercampingtur, noe som denne testen også viser, passer det veldig bra, men alltid med forbehold for de forhold man camper under og i hvilken campingvogn.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

På forsiden