Matopplevelser på hjul: Smakfulle Danmark | Din Fritid
Matopplevelser på hjul

Smakfulle Danmark

Vi har funnet en perle av et sted å campe i Danmark, det er i Hirtshals, kun 5 minutters kjøring fra ferga. Her bor vi på en koselig liten bondegård hvor vi parkerer på gresset. Her selger de grønnsaker, og da jeg fant verdens største squash her, så måtte jeg bare lage favoritt-retten ratatouille.

På plassen hadde vi tilgang til både vann og strøm. Det er knapt to kilometer å sykle til den flotteste stranden du kan tenke deg. Her er det både en baker og en isbar. Første gang vi besøkte gården, skulle det bare være for en natt, men vi trivdes så godt at vi ble der i tre dager. En morgen jeg var tidlig oppe for en dukkert i havet, var jeg innom bakeren og kjøpte brød. Tilbake på gården ble det en trivelig felles frokost i hagen. Ellers hadde vi late dager på stranden og grilling utenfor bobilen om kvelden. Vi var tre par i følge, slik at vi parkerte i hestesko. På den måten er det alltid noen å være sosiale med.

Kortreist

På gården dyrker de grønnsaker til eget bruk og for salg. Det var her jeg fant det jeg tenkte måtte være verdens største squash. Et supert utgangspunkt for å lage ratatouille. Det er en grønnsaksrett som passer utmerket som tilbehør til grillmat, både kjøtt eller fisk, eller som en enkel og deilig rett i seg selv.

Ratatouille er en klassisk fransk grønnsaksstuing fra Provence i Frankrike. Den inneholder grønnsaker som aubergine, paprika, tomat, squash, løk, hvitløk og urter.

Ingredienser:

 • 1 stk rødløk
 • 2 fedd hvitløk
 • 1 stk squash
 • 1 stk aubergine
 • 1 stk rød paprika
 • 1 stk gul paprika
 • 1 ss tomatpuré
 • 1 boks hermetiske tomater
 • 2 ss rødvinseddik
 • 1 ts tørket timian
 • 2 stilker rosmarin
 • Salt
 • Kvernet pepper
 • 2 never friske basilikumblader
 • Olivenolje

Slik gjør du det:

 • Gjør klar grønnsakene. Løk og hvitløk skrelles. Squash, aubergine og paprika skylles i kaldt vann. Kutt opp grønnsakene i jevnstore terninger.
 • Varm olivenoljen i en stor panne. Start med å surre løk og hvitløk til de blir blanke og myke. Ha de så over på et stort fat. Gjør det samme med paprika, squash og aubergine. Har du mye, gjør det gjerne i flere omganger.
 • Ha så alle de stekte grønnsakene i stekepannen, og la de surre noen minutter. Lag en liten grop i midten av pannen, fres en spiseskje med tomatpuré i 10-20 sekunder. Dette fjerner litt av råsmaken fra puréen.
 • Tilsett hermetiske tomater, rødvinseddik, tørket timian, fersk rosmarin (kun bladene) og bland godt. La ratatouillen koke videre i 10-15 minutter. Smak til med salt og pepper.
 • Rett før servering blander du inn fersk basilikum.
 • Et tips er å la gryten putre godt, og vær raus med de friske urtene og bruk knuste tomater av god kvalitet.

Her overnattet vi

 • Vestergård, Søren Bak Gaardbo
 • Gadevej 1, Hirtshals, Danmark
 • N 57.55540
 • E 9.95963

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Emneord: 
Finnes i utgave: 

På forsiden