Opplysningskontoret for frukt og grønt:: Appelsintid | Din Fritid
Appelsiner i søt påskedrakt. Foto: OFG
Opplysningskontoret for frukt og grønt:

Appelsintid

I disse påsketider spiser hver og en av oss i snitt over en kilo appelsiner! Nå er de ekstra søte og saftige. Her får du noen ekstra grunner til å ta med noen ekstra på handleturen.

Mange har med seg appelsin i sekken på tur i påsken, og den er enkel å dra frem som en sunn og frisk snack. Den holder også godt i sekken og tåler en støyt. Men appelsinen kan brukes til langt mer enn at den skrelles og spises på skitur i påsken. Gulbrandsen tipser om å bruke appelsinen som dressing på friske salater, i gule påskesmoothier, og i sauser for å tilsette syre. 

– Press appelsiner til juice til en ekstra god påskefrokost, eller å ha i bakst og kaker for en god balanse mellom sødme og syrlighet sier hun.  

Smarte byttetriks i påsken 

Vi spiser alle en del søtt i påsken. Påskemarsipan og kvikklunsj fyller mange påskeegg rundt om i landet. Men hva med å gjøre sjokoladen litt sunnere ved å spise den i kombinasjon med appelsin? Sjokolade og appelsin er gode smaker sammen. Prøv for eksempel å skjære opp appelsiner i båter og dypp den i smeltet sjokolade. Litt sunnere og veldig godt!  

Gulbrandsen råder også om å tilby appelsin på tur før sjokoladen kommer opp av sekken.  

– Appelsinen gir oss energi, inneholder masse gode næringsstoffer, og er full av god og forfriskende væske som kan bidra til å slukke tørsten på skitur.

8 gode grunner til å spise appelsiner

Appelsintoast

Du trenger:

  • 1 appelsin
  • 4 skiver brød
  • kremost naturell
  • 1 ss hakkede mandler
  • Flytende honning (kan sløyfes)
  • Malt kanel (kan sløyfes)

Slik gjør du

  • Rist brød i brødrister eller i ovn på 200 grader til brødet er ristet og har fått en gylden farge.
  • Smør et godt lag med kremost og topp med skiver av appelsin.
  • Strø over hakkede mandler, et lite dryss kanel og litt flytende honning om ønskelig.

Frokostsmoothie med appelsin, banan og gulrot

Du trenger:

  • 1 gulrot
  • 1 appelsin
  • 1 banan
  • 3 dl yoghurt naturell
  • 4 isbiter

Slik gjør du:

  1. Skrell gulrot, appelsin og banan. Del dem opp i biter.
  2. Kjør alle ingrediensene sammen i en blender, hurtigmikser eller smoothiemaker.
  3. Juster tykkelsen med litt melk eller jus.
  4. Server umiddelbart.

Appelsin med revet mørk sjokolade og nøtter

Du trenger:

  • 2 appelsiner
  • 40 g mørk sjokolade
  • 5 hakkede valnøttkjerner

Slik gjør du:

  • Skjær appelsinene frie for skall og hvite hinner.
  • Skjær filetene ut av appelsinene og klem saften ut av “skrotten” som er igjen. Den dryppes over til slutt.
  • Legg appelsinbåter på en tallerken og strø over litt revet sjokolade og finhakkede valnøttkjerner.

Appelsincurd

Du trenger:

  • revet skall av 1 appelsin
  • saften av 3 appelsiner (ca 2 dl)
  • saften av ½ lime
  • 2 dl sukker
  • 3 eggeplomme
  • 125 g kaldt smør

Slik gjør du:

  1. Vask og tørk appelsinene.
  2. Riv skallet fra 1 appelsin.
  3. Press saften ut av appelsinene og den halve limen.
  4. Ha saft og skall i en liten kjele eller stålbolle over vannbad. Bruk f.eks. en større kjele med kokende vann som vannbad.
  5. Bland inn sukker og eggeplommer og rør om under oppvarming til sukkeret har løst seg opp. Massen skal tykne og bli kremete.
  6. Skjær smøret i terninger og bland det inn i massen - litt etter litt. Fortsett å røre over middels varme til kremen tykner. Pass på at kremen ikke koker. Da kan det blir “eggerøre”. Derfor vannbad. Beregn litt tid på at kremen skal tykne.
  7. Sett kremen til avkjøling når den har fått en tykk og smidig konsistens. Den vil også tykne etter at den er avkjølt.
  8. Ha kremen over i glass med tett lokk. Oppbevares kjølig.

Appelsinsalat i påskedrakt

Du trenger:

  • 2 appelsiner
  • 2 røde appelsiner
  • 4 jordbær
  • 2 skiver epler
  • blåbær til øyne

Slik gjør du:

  • Del appelsinene i to.
  • Skjær ut innmaten med en skarp kniv eller en skje.
  • Del appelsinkjøttet i terninger.
  • Del jordbær i skiver og skjær ut nebb av den tykkeste skiven.
  • Skjær resten av jordbærene i biter og bland dem sammen med appelsinsalaten.
  • Fordel appelsinsalaten i skallene. Sett på jordbær som nebb og epleskiver som stjert, eller bruk fantasien til din egen vri.

Frisk fruktsalat til påske

Du trenger:

  • 2 appelsiner
  • 1 rød grapefrukt
  • 125 g bringebær
  • 125 g blåbær
  • 4 ss kjerner fra granatepler
  • 1 pære
  • frisk mynte
  • saften av appelsiner

Slik gjør du: 

  1. Skjær skallet av appelsinene og grapefrukten og del dem opp i biter.
  2. Skyll pæren og skjær den i biter.
  3. Skjær rundt skallet på  toppen av granateplet og brekk delene fra hverandre. Pirk ut kjerne, gjerne i en stor bolle med vann så slipper du søl. Ta kjerne opp av vannet og la de renne av.
  4. Bland alle ingrediensene forsiktig sammen.
  5. Ha fruktsalaten i en serveringsbolle.
  6. Pynt med mynteblader.

Sjokoladekake i appelsiner

Du trenger:

  • 4 appelsiner

Kakerøre:

  • 2 egg
  • 1 dl sukker
  • 2 dl hvetemel
  • 2 ss kakaopulver
  • 1 ts bakepulver
  • 1 ts vaniljesukker
  • 1 dl soyaolje
  • 8 grovhakkede valnøttkjerner
  • 2 ss kokosmasse

Slik gjør du:

  1. Pisk sammen egg og sukker godt.
  2. Bland inn de tørre ingrediensene og oljen.
  3. Del appelsinene i to. Skjær et snitt i bunnen slik at de står støtt. Hul ut mesteparten av innmaten og skjær appelsinkjøttet i biter. Ha appelsinbitene og saften du får ut over i røren.
  4. Hell kakerøren i appelsinskallene, men ikke fyll mer enn 3/4 fulle - de hever ganske mye.
  5. Grovhakk valnøttkjerner og ha på toppen av røren. Om du ønsker kan du gjerne ha litt finhakkede valnøtter i røren også.

Steking i ovn:

  1. Sett appelsinene på et bakebrett og stek dem på 180 grader i 20-25 minutter. Det er forskjell på ovnene, så følg med. De kan gjerne være litt myke inni.
  2. Saften som er igjen i appelsinskallet bidrar til at konsistensen blir litt fondant-aktig om de ikke steker for lenge. Sjekk med en stekepinne.
  3. Dryss kokos over når de er ferdige.

 

Steking på grillen eller bålet:

  1. Pakk hver appelsin i aluminiumsfolie. Ikke pakk helt tett, men ha en liten åpning slik at luft kommer både ut og inn og at det er plass for heving.
  2. Sett hver appelsinpakke på grillen, gjerne indirekte varme og rett og stødig og stek dem i 20-25 minutter til de er gjennomstekte. Sjekk pakkene innimellom. Du kan også steke disse på bålet. Legg dem da på en rist over glørne.
  3. Spises med skje rett fra skallet mens de fremdeles er litt lune.

Påskepavlova

Du trenger:

  • 6 eggehvite
  • 3 dl sukker
  • 1 ts maisstivelse (maizena)
  • 1 ts vaniljesukker
  • 2 ts eddik, 7 %
  • 2 ts revet skall av appelsiner

Slik gjør du:

  1. Forvarm ovnen til 250°C.
  2. Pisk eggehvitene, eddik og halvparten av sukkeret nesten stivt. Det er viktig at bollen er helt tørr og at du ikke får noe plomme sammen med hviten. Da blir ikke marengsen stiv.
  3. Tilsett resten av sukkeret og vaniljesukker, maisstivelse og revet appelsinskall litt etter litt.
  4. Marengsmassen skal være så stiv at du kan lage et mønster som ikke flyter utover.
  5. Tegn en sirkel på 25-30 cm i diameter på et bakepapir og legg det på et stekebrett. Fyll sirkelen med marengsmassen eller lag porsjonsformer. Du kan avpasse størrelsen på sirkelen etter fatet du skal bruke.
  6. Senk temperaturen til 100°C og stek marengsbunnen i ca. 1 time på nederste rille. Porsjonsformer trenger ikke mer enn 45 minutter. Deretter kan du la platen bli stående i ovnen med ovnsdøren på gløtt til den er avkjølt.
  7. Den er nå sprø utenpå og myk inni. Den er litt skjør så vær forsiktig.
  8. Oppbevar den tørt til den skal serveres.
  9. Ha marengsen over på et fat og bre appelsincurd (se oppskrift over) på. Skjær ut appelsinfileter og ha de på marengsen sammen med jordbær i biter, blåbær og gjerne noen små mandelegg som her.
dKilde og foto: Oppslysningskontoret for frukt og grønt

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Emneord: 

På forsiden