Bynær overnatting og opplevelser i Flekkefjord: Den bobilvennlige byen | Din Fritid
Bynær overnatting og opplevelser i Flekkefjord

Den bobilvennlige byen

Flekkefjord kommune gleder seg over 4500 overnattingsdøgn på bobilparkeringen i sentrum i år.


I Flekkefjord ønsker man heller å veilede enn å straffe.

– Bobilturistene skal føle seg velkommen når de kommer til Flekkefjord, ikke forfulgt. De er viktige besøkende for oss her i byen, sier Hans-Egill Berven, næringssjef og ansvarlig for bobilparkeringen i Flekkefjord kommune til Din Fritid.

Parkeringsvaktene bruker tid på å informere og hjelpe i stedet for å straffe. Hvis noen brukere gjør utilsiktede feil prøver vi å være smidige. Bobilbesøkende er interessante å ha her.

– Vi har hele tiden utviklet området, hører på gjestene og prøver å tilpasse oss. Det er mange feller å gå i. Tidligere hadde vi parkeringsautomaten for langt unna, folk fant ikke frem og fikk ikke betalt. Nå har vi automaten nærmere og har skiltet med bedre informasjon, forteller Berven som har samarbeidet med Bobilforeningen lokalt og fått mange tips i utviklingen av bobilparkeringen.


Sentrumsnær bobilparkering i Flekkefjord. Noen minutters gange unna er Hollenderbyen og husene med Street Art maleriene.

Vil ha bobiler i sentrum

– Det er morsomt å drive på med dette; vi får godord og vi får kritikk. Vi prøver å ha en god dialog med alle og prøver å svare på alle henvendelser. Bobilparkeringen benyttes hele året. I 2017 regner vi med at det blir rundt 4500 bobildøgn, så hvis en regner to personer i hver bil snakker vi om 9000 besøkende. Det er tall som betyr mye for butikkene og restaurantene i byen, og vi ser at de besøkende benytter seg av det lokale tilbudet, sier Berven fornøyd.

Med så mange besøkende som vi har hatt til nå genereres det inntekter på rundt 900 000 kroner. Målet er at regnskapet går opp i opp for kommunen, og at det lokale næringslivet får inntekter, sier Berven i Flekkefjord kommune, som er svært fornøyd med å ha bobilparkeringen i sentrum av byen.


Ikke rart at mange ønsker å legge turen innom vakre Flekkefjord.

Har skjønt det

– Flekkefjord kommune har prioritert bobilturister. De er en av de kommunene som har skjønt at disse turistene ikke er fyll og bråk, men klingende mynt i kassen. Kommunen og næringslivet her tjener på at vi kommer - vi tar jo ikke med alt hjemmefra, sier Einar Eltervåg engasjert.

– I år har vi vært på denne plassen fire ganger, det er en fin plass. Det er sentrumsnært og vi liker byer som ligger ved sjøen, forteller Eltervåg fra Stavanger, som sammen med kona Marit har tatt nok en tur til Flekkefjord. Vi har fulgt utviklingen av denne bobilparkeringen og sett hvordan kommunen har oppgradert den. Nå er det bedre fasiliteter og informasjon til brukerne. Plassen er også blitt utvidet, så nå kan det være rundt 60 bobiler her, sier Eltervåg.  

– Men det bør gjøres noe med merkingen. Det blir litt uoversiktlig. Avstanden sideveis mellom bilene blir riktig, men slik det er nå risikerer du å få en nabobil helt opp i bakenden på egen bil. Her må kommunen komme opp med bedre merking, sier Eltervåg, som ellers er svært fornøyd med den populære plassen.


Bademulighetene er ikke langt unna.

Vedtatt i kommuneplanen

Tidligere parkerte bobiler foran Tollboden i sentrum, men etter at det nye kulturhuset ble bygget, måtte disse plassene bort og vi i kommunen måtte tenke nytt, forteller ordfører Jan Sigbjørnsen (H) i Flekkefjord kommune til Din Fritid.

– Det er laget en flerårig avtale med de tre grunneierne som har området slik at vi kan bruke det til bobilparkering. Flekkefjord kommune har i kommuneplanen vedtatt at det skal legges til rette for bobiler og båtgjester. Å tilrettelegge for en bobilparkering var også et klart ønske fra næringsdrivende her i byen, sier ordfører Sigbjørnsen.

Det er kort vei fra E39, og tar bare et par minutter å kjøre ned til byen ved fjordarmen.

Flekkefjord er den vestligste av Sørlandsbyene og ligger midt mellom Kristiansand og Stavanger, forteller Sigbjørnsen mens han tar med Din Fritids medarbeider på en spasertur i idylliske smågater. Dette er en by med kort vei til det meste: lokale butikker, båthavn, badeplasser, kulturliv og friluftsliv.


Området er godt tilrettelagt både for bobil- og båtturister.

Gatekunst

På vår rundtur blant godt bevarte trehus blir vi overrasket av all gatekunsten. Ordfører Sigbjørnsen forteller at dette ble bestilt av byen, for å vitalisere byens sentrum. Den første gatekunsten kom i 2015 og det skal komme et par nye hvert år fremover. Sigbjørnsen forteller at da den lokale kunstneren Terje Andersen var ferdig med sitt gatekunstverk uttalte:

– Hadde jeg gjort dette da jeg vokste opp her hadde jeg blitt jagd fra byen. Nå får jeg til og med betalt for det!

Hollenderbyen har fått navnet fordi Flekkefjord drev handel med Holland på 1500- og 1600 tallet. De viktigste varene var trelast og fisk. Deler av Amsterdam i Nederland er bygget på tømmer fra Flekkefjord. Godt sildefiske på 1800-tallet førte til rikdom hos mange fiskere fra byen, og mange bygde hus for pengene.

Byen har ikke bare sine flotte og godt bevarte trehus med unik gatekunst å tilby: Flekkefjord har også landets lengstlevende rockefestival, Fjellparkfestivalen, som har vært arrangert 36 ganger. Laksefestivalen som arrangeres siste helg i juli hvert år er også svært populær, forteller en fornøyd ordfører i det vi avslutter vår byvandring.


Street Art maleriene i Hollenderbyen Flekkefjord er med på å fargelegge byen med de hvite trehusene. Nye kunstverk kommer til hvert år. Ordfører Jan Sigbjørnsen ved ”Kaninen” som er laget av kunstneren Hama Woods.

Et løft for byen

– Det har vært et løft for byen! Jeg trodde det skulle bli en del støy - men dette har vært veldig positivt, sier Trond Strømland. Han jobber hos Rema 1000 som ligger rett ved siden av bobilparkeringen. Før kommunen fikk organisert automatene for betaling kunne de besøkende betale her i butikken. Nå er det ordnet med automater, så nå kommer de for å handle mat og drikke. Strømland og Rema-kollegene er så fornøyde med sine bobilnaboer at de, når de har kapasitet og anledning, deler ut rundstykker, aviser og pulverkaffe.

– Dette er ikke noe vi gjør fast, men det er hyggelig å overraske. De besøkende er trivelige å ha med å gjøre, forteller Strømland, som bor slik at han god utsikt over både byen og bobilparkeringen.

Linker

www.flekkefjordkultursenter.no
www.smaabyenflekkefjord.no
www.visitnorway.no, søk Flekkefjord
www.flekkefjord.kommune.no, søk bobilparkering
www.facebook.com/laksefestivalen/, siste helg i juni
www.smaaby.no


Flekkefjord kultursenter Spira er byens nye stolthet. Her arrangeres det konserter, teater, kino og det er bibliotek.

Å gjøre i Flekkefjord

Bydelen Hollenderbyen,
Dresinsykling på Flekkefjordbanen
Flekkefjord museum
Grønnes bystrand
Flekkefjord Kultursenter Spira
Fjellparkfestivalen            
Smaabyfestivalen
Konserter på fiskebrygga hver fredag på sommeren            
Shopping med hundre butikker innenfor 5 minutters gange og mange spisesteder, gangavstand fra bobilparkeringen.


Få med deg dresinsykling på Flekkefjordbanen.

Fakta Flekkefjord

Flekkefjord er en kommune og by i Vest-Agder. Kommunen grenser til Sokndal og Lund i Rogaland fylke i vest, til Sirdal i nord og til Kvinesdal i øst.
Flekkefjord er den vestligste av bykommunene langs Sørlandskysten. Omtrent midtveis mellom Kristiansand og Stavanger.
Bykjernen preges fortsatt av trehusbebyggelse fra tidligere tider. De fleste er etter hvert blitt malt hvite, selv om de før var holdt i andre farger.
Byen feirer sankthans på sin egen måte ved at hovedbålet ligger for anker midt på fjorden. Dette kalles for Spira, og var tidligere i en gammel båt, som sank i løpet av natten. Skikken har røtter tilbake til 1800- tallet.

Kilde: Flekkefjord kommune

Bobilparkering, Flekkefjord kommune
• Kun for bobiler
• Dusj
• Toalett
• Strøm og vann
• Tømmestasjon
• Kr. 250,- pr døgn
• 60 plasser
• Helårsåpen, vannposter blir stengt på vinter, toalett og dusj åpen.
• Plassen ligger sentrumsnært, har utegrill og urtebed til allmenn glede.
• Adresse: Lasta, 4400 Flekkefjord
• GPS koordinater: 58.292861, 6.663025

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Finnes i utgave: 

På forsiden