Larvik elsker bobilturister
Bobilhavnen ligger i området som kalles Larviks indrefilet. For 150 kroner døgnet står du parkert nær havet og har bare noen korte steg til mat- og kulturopplevelser i byen.
Larvik Bobilhavn ligger vakkert til, og det er kort vei til byens sentrum, serveringssteder, turområder, museer og kulturhus. Området bobilparkeringen ligger i kalles for indrefileten av Indre havn i Larvik.
– Bobilparkeringer ligger på et område vi har til låns, sier Tom Hetty i Halsen Idrettsforening, som drifter bobilparkeringen.
– Vi har en 10-års avtale med Jernbaneverket, og bestemmer de underveis en annen bruk av området må vi gi det fra oss. Hadde vi eid området ville vi oppgradert det, forteller Hetty.
Når man kommer til parkeringen kan det virke litt uoversiktlig med hensyn til tømming av toalett og gråvann, men det finnes der.
– Vi må bare gjøre det beste ut av det som er. Det er enkelt, men vi har inntrykk at de besøkende trives. 150 kroner i døgnet med strøm synes vi er en grei pris. Om vinteren er det stengt. Vi har ikke snøbrøyting og er det kuldegrader så er det ikke vann. Så fort det blir varmere i været vil vi åpne igjen, sier Hetty.
Det var plass til flere biler tidligere, men på grunn av krav til avstanden mellom bilene er det nå 16 merkede plasser, hvor alle har fått strømtilgang. Tidligere var det bare åtte plasser som hadde strøm.
Ingen bøter
– Jeg kan ikke huske at vi har ilagt en parkeringsbot på en eneste bobil. Bobilfolket er flinke til å parkere, og de tar hensyn. Trafikkbetjentene melder tilbake til oss at bobilturistene ofte tar kontakt ved spørsmål om byen og parkering. De er trivelige besøkende, forteller Liv Eide, saksbehandler for Vei og Trafikk i Larvik Kommune, til Bobil & Caravan.
Kommunen har ikke spesielt tilrettelagte plasser for bobil i byen. I sentrum er det to timers gratis parkering.
Bobilene er jo ofte litt større enn personbilene og trenger litt mer plass. Trenger de to plasser på grunn av lengden, er ikke det noe problem hos oss. Det blir det samme for bil med tilhenger, sier Eide.
På havna, ved Skottebrygga, har kommunen tre merkede plasser for bobiler. De er gratis og har en maks parkeringstid på 48 timer. De ble i sin tid etablert da fergen gikk fra området. Nå er fergekaien flyttet, men parkeringstilbudet består.
– Vi er ofte på den plassen for å sjekke at ikke andre enn bobiler er parkert på plassene, sier Eide i Vei og Trafikk. Larvik er en sommerby og har mange strender i kommunen som er fristende for bobilfolket.
– Ved Omrestranda i nærheten av Nevlunghavn er det en stor parkeringsplass. Der ser vi at det ofte er parkert bobiler og vi tillater at de står der, sier Live Eide, som selv kan tenke seg å prøve bobillivet.
Turistkontorets tips
– Vi har mye å vise frem her i kommunen, sier Lisbeth Fevang som gjerne deler sine råd og tips. Turistkontoret og servicesenteret for kommunen har mye trykt informasjon og kart over området som de besøkende kan få med seg. Nettet er også fint å bruke for å få de siste oppdateringer av arrangementer, enten det er festivaler eller aktiviteter. Fevang forteller at Sjøsiden, området hvor fergene gikk fra tidligere, er blitt et populært område. Det ble frigjort plass her og det er anlagt parkanlegg og spisesteder. Dette er i samme områd som Larvik bobilhavn ligger. Fra bobilparkeringen er det fint å dra utover Tollerodden, enten en går eller bruker sykkel. Der finner en huset til båtkonstruktøren Colin Archer, Sjøfartsmuseet og ikke langt unna en statue av Thor Heyerdahl.
Drar du opp i byen kan du se Thor Heyerdahls barndomshjem som ligger i et område med mange gamle godt bevarte trehus.
Fevang anbefaler også å få med seg Herregården, Bølgen kulturhus, Bystranda, Langestrand, Fritzøe brygge og Farris bad. Til slutt kanskje en runde i Bøkeskogen, som er et flott turområde nær sentrumsgatene. For avslutning av rundturen kan en på vei tilbake til bobilparkeringen ta en tur innom bedehuset. Bedehuset var i drift i nesten 140 år. Nå er det blitt restaurant, café og utested i byen. Fra Bedehuset er det kort vei hjem til bobilen.
Vil parkere bynært
I forbindelse med Bobil & Caravans reise rundt kysten sist høst treffer vi Helge og Britt Hannevold fra Kongsberg, på bobilparkeringen i Larvik.
Ekteparet Hannevold forteller at de denne høsten bor fast i bilen. De har vært her ofte, og har familie og barnebarn i byen som de besøker. Nå har de akkurat solgt huset sitt i Kongsberg og skal flytte til Larvik. Nå bruker de dagene her til å dra rundt på visning, og håper å finne en ny leilighet før de reiser på langtur til Algarvekysten i Portugal for overvintring.
– Larvik er en stille og rolig by, her er fint å gå turer eller sykle. For eksempel langs kystveien. Bobilparkeringen er nær sentrum, her er det fine områder, mange restauranter og av og til er det arrangementer med underholdning, sier Helge.
Våren kan være litt utfordrende med måkeskrik, som gjerne starter ved fem-tiden om morgenen, men nå er det stille. Vi trenger ikke hoppeslott og lekaktiviteter. Det er bobilplass vi har behov for og vi vil helst stå parkert bynært, sier Hannevold som håper Larvik Bobilhavn får det han kaller en velfortjent oppgradering.
– Jeg tenker at merkingen for tømming av do og gråvann kunne vært bedre, fortsetter han. Vi ser at enkelte tapper vann av krana som er til dokassettene. De finner ikke krana til vannfylling - som er plassert bak en stolpe. Det er kun kontant betaling for parkeringen. Boksen som konvolutten med penger skal legges i er godt sikret med jernbeslag, men åpningen til boksen er bortgjemt og mange sliter med å få lagt pengene i boksen. Det har også vært mye krangel om strømmen her tidligere - den gang det ikke var strøm på alle plassene, forteller Helge.
– En gang vi var her kom det en belgisk turist inn på parkeringen utpå kvelden, og alle strømuttakene var i bruk. Turisten var helt klar på at den som kom sist skulle overta strømkontakten til den som hadde stått der lengst.
Han fikk ingen forståelse for dette hos de andre besøkende og forlot plassen høylytt og var rasende, sier Hannevold som fornøyd kan konstatere at i dag har alle plassene strøm.
– Dette er den femte bobilen vi har. Den første kjøpte vi i 2001. De første årene så vi ikke veldig mange bobiler på veien, men nå har antallet eksplodert. Dette er tredje året vi drar til varmere strøk på vinteren, og da Portugal i seks måneder.
Reisen opp og ned tar vi som en del av opplevelsen. I fjor brukte vi en måned på turen nedover, sier Helge som sammen med kona Britt i skrivende stund er på vei tilbake til Norge og Larvik for innflytting i ny leilighet til påske.
Best om sommeren
Vi treffer en av byens fastboende, Kåre Brekke Dahl på Hungry Heart Cafe, en hyggelig kafé i en trivelig bakgård midt i byens sentrum. Kåre kjenner byen godt og forteller at det om sommeren er stor aktivitet med konserter.
– Vi drar ofte ut for å spise, og da velger vi ofte Pakkhuset nede på brygga, restauranten ligger like ved bobilparkeringen. Det er et godt utvalg av spisesteder i byen, til og med et gammelt bedehus som nå er blitt mat og vinhus, forteller han.
– På Tollerodden er det aktiviteter, men jeg synes det er litt begrenset hva som skjer i byen. Vi som bor her sier vi bor i den ”døde” byen, sier Kåre med et smil og fortsetter. – Om sommeren er det Stavern som gjelder. Det er bare 7-8 kilometer mellom Larvik og Stavern, så vi som bor her ser på Stavern som en del av nærområdet.
– Stavern og Larvik har få regndager og det sies at meteorologene liker å feriere i området vårt, sier Kåre.
Bobilparkering i LarvikLarvik bobilhavn
|
Larvik kommuneInbyggere: Rundt 44 000 innbyggere. Larvik er en kulturkommune, en havneby, et populært reisemål og et kommunikasjonsmessig knutepunkt. Vakker natur, en unik skjærgård og et variert kulturtilbud finnes i kommunen. Her er det kort vei til både natur, kultur, næringsliv, nabobyene i Vestfold og Telemark. Tettsteder i kommunen er Larvik, Stavern, Helgeroa/Nevlunghavn og Lauve/Viksjord
SeverdigheterBøkeskogen. Larvik Museum. Herregården. Barndomshjemmet til Thor Heyerdahl. Kulturhuset Bølgen. Fritzøe brygge. Farris bad. Bystranda. Langestrand. Tollerodden.
Larvik Kommune, servicesenteretFeyersgate 73256 Larvik. Tlf. 33171010.
LinkerHer finner du raskt oversikt hva som skjer i Larvik og omegn av arrangementer, festivaler og aktiviteter. Tripadvisor søk Larvik Larvik kommune, velg fakta om Larvik |