Bobildag i Nord: Nord for tregrensa | Din Fritid
Bobildag i Nord

Nord for tregrensa

Vardø ligger helt i ytterkant av landet vårt, der i nordøst. Til tross for arktisk klima og at byens plassering er definert som nord for tregrensa, finnes det noen få rogn her. Trærne setter, i likhet med de 2000 innbyggerne, pris på sommerens lange soldager, selv om snittemperaturen i juli kun er 9 varmegrader.

Fiske har alltid vært viktig for byen, der det har bodd folk i mer enn 1000 år. Nå er turismen voksende i Vardø, som var hovedsete for hekseprosessene på 1600-tallet. Når du er i området bør du også ta turen til Hamningberg, et fraflyttet fiskevær med intakt bebyggelse fra 1800-tallet.

Fra Vadsø til Vardø

Din Fritid har nå forlatt Vadsø (les reportasjen i utgave 3-20), og setter kurs mot Vardø og Hamningberg på E76. Det å kjøre langs havet i ytterkanten av Varangerhalvøya er en opplevelse. Veien er en del av våre nasjonale turistveier, og her er det mange små steder å ta en stopp for å finne roen. Vi anbefaler Ekkerøy, Skallelv og Kiberg.

På veien møter Din Fritid Tor-Walter Berntsen fra Tromsø:
 – Her er jeg for første gang. Jeg har akkurat gått av med pensjon, så nå får jeg endelig anledning til å bli ordentlig kjent med landsdelen min, forteller han. Turen har gått fra hjembyen til Nordkapp, Honningsvåg, Vadsø, Vardø, Hamningberg – og tilbake til Tromsø.

– Vi har god tid, så vi stopper på mange småsteder. Vi fricamper annenhver dag og finner mange flotte plasser. Lokalbefolkningen er positiv og vi har bare blitt møtt med velvilje, sier Tor-Walter idet han sikrer seg noen gode fotomotiver fra Kiberg, der han tar en pause på veien til Vardø og Hamningberg.


Det vrimler av fotomotiver, attraksjoner og gode naturopplevelser langs E75 fra Varangerbotn til Hamningberg. Strekningen er en av våre 18 nasjonale turistveier. Tor-Walter Berntsen bruker kameraet flittig for å dokumentere bobilturen til Vardø og Hamningberg.

– Jeg tar mange bilder. Blant annet tar jeg bilder av stedskiltene slik at jeg husker hvor jeg har vært, forteller Tor-Walter med et lurt smil.

Varangerkokken

Rundt 2000 mennesker bor i Vardø i dag. I 1970 talte tettstedet 4085 innbyggere, men byen har gjennom mange år vært preget av fraflytting. Byen ligger på Vardøya og er knyttet sammen med fastlandet gjennom en undersjøisk tunnel. Vardø er Vest-Europas østligste by og den eneste som ligger i arktisk sone. Fisk og fiskeforedling spiller en viktig rolle i byen.


Varangerkokken, Tor-Emil Sivertsen, tilbyr alltid fersk fisk og selvplukkede ville vekster i fjæra. Torsk er favoritten som tydelig vises på armen.

– På 1980- og 90-tallet var det bra tider her med godt fiske. Turisme var et fremmedord den gangen, nå har Vardø blitt et populært turistreisemål, forteller en engasjert Tor-Emil Sivertsen til Din Fritid.

Tor-Emil er for mange bedre kjent som Varangerkokken. Han driver kjøkkenet på Vardø Hotell, og er opptatt av å ta lokale råvarer i bruk.

– Her har vi alltid fersk fisk. Det er torsk som gjelder. Jeg serverer fisken med ville vekster som jeg plukker i fjæra. Dette er kortreist mat, fra vinduet på restauranten kan jeg peke ut båten som fisken kommer fra, forteller Varangerkokken fornøyd.

Bobilparkering

Vardø har ikke tilbud om en fullverdig bobilparkering, men det er mulig å stå med bobil ved turistinformasjonen. Her er det plass til seks bobiler med strøm, og det er muligheter for vannpåfylling.

– Det er fisken vi lever av. Samtidig er det viktig for oss å tilrettelegge for reiseliv og turisme, sier Monica Esbensen til Din Fritid. Hun er reiselivsutdannet og sitter i kommunestyret for Arbeiderpartiet.


Monica Esbensen forteller oss litt om mulighetene for å overnatte i bobil i Vardø.

Hun kan fortelle at det årlig kommer rundt 2000 turister fra hele verden for å oppleve fuglelivet i Varanger. Hun kan også slå fast at bobil- og caravanfolket er velkomne:

– Alle er hjertelig velkomne til byen, jeg kjenner ikke til noen som er negativ til for eksempel bobilturisme. Vi er fornøyde med at man kan stå med bobilen ved turistkontoret, og jobber nå med å få etablert en tømmestasjon, i byen eller på fastlandet. Hasselnes er et område hvor noen lokale aktører ønsker å lage en campingplass. Der står det ofte bobiler parkert, men plassen er i dag definert som friluftsområde. Etableringen er derfor avhengig av at kommunen lager en ny reguleringsplan, forteller Monica. Fra bobilparkeringen ved kaia til Hurtigruta kan du «se maten» komme inn fra havet. Herfra er det to minutter å gå til pub, restaurant, butikker og severdigheter, slår Monica fornøyd fast.


Heksemonumentet i Vardø er til minne om ofrene for hekseprosessene i Finnmark på 1600-tallet. Steilneset minnested forteller historien om 91 mennesker som ble brent som hekser i Vardø fra 1598 til 1692.


En annen severdighet er kulpturen «Drakkar», som er laget av rekved og rester av bygningsmateriale og er formet som rester av et vikingskip, en dinosaur og en hval. «Drakkar» som står på Skagen i Vardø er konstruert og bygget av tre unge kunstnere fra Arkhangelsk.

Nordpol Kro

Noen få skritt fra bobilparkeringen ligger Nord-Norges eldste serveringssted, bygget i 1886. Puben har en unik atmosfære, nærmest som et lite museum. Ting og bilder i lokalet er hentet fra Vardøs historie. Samler og innehaver Bjørn Bredesen har er en historie om hver eneste gjenstand.


Nordpol kro er et populært møtested i byen. Bjørn Bredesen har en historie om de fleste gjenstandene han har samlet i lokalet.

– Alle som står på bobilparkeringen er å se på puben. Det er ikke slik at bobilfolk har med seg alt i bilen. Jeg har til og med hørt om bobilturister som har lagt seg inn på hotellet. De ville ha en avveksling, forteller en blid daglig leder til Din Fritid.

– Bobilturister jeg snakker med sier de vil ha sentrumsnær parkering. Vil de ut i naturen, så drar de dit. Vi har daglig bobilturister her. De drikker, spiser og koser seg, og vi informerer og tipser om byen og hva som er å se, fortsetter Bredesen. Han forteller stolt at Nordpol Kro var siste tappekran og overnattingssted for Fridtjof Nansen før Fram II-ekspedisjonen fortsatte mot Nordpolen i 1889.

Gatekunst

Når en tar museumsrunden, det vil si Pomormuseet, Steilneset minnested (kjent som “heksemonumentet”) og Vardøhus festning, legger en merke til all gatekunsten. Det har sin forklaring: I 2012 var Vardø vertskap for verdens nordligste street art-festival, i regi av gatekunstneren Pøbel. Hovedideen var å synliggjøre fraflyttingen i Nord-Norge, og i Vardø spesielt. Tolv internasjonale kunstnere ble invitert. Verkene danner et utendørs galleri som kan oppleves ved vandring i byens gater. Et av de mest oppsiktsvekkende stuntene fra Pøbel var da en stor flyttebuss ble satt på hodet med fronten ned i bakken ved utløpet av Vardø-tunnelen, like ved flyplassen. Dette skjedde uten forvarsel, og det fortelles at flyet som kom inn under monteringen kalte opp tårnet og meldte at det var skjedd en ulykke. Den gamle flyttebussen hadde vært brukt til fraflytting gjennom mange år, og er symbolsk begravet for å markere at fraflyttingstiden er over.


I 2012 inviterte gatekunstneren Pøbel elleve av verdens ledende street art artister til et stort kunstprosjekt i Vardø. Byen er full av fantastiske veggmalerier og tekster som på forskjellig måte prøver å fortelle en historie.


Prosjektet ble avsluttet med at den gamle flyttebussen ble gravd ned i jorda ved tunnelinngangen til øya og byen.

The end of Europe

Fra Vardø fortsetter Europavei 75 videre ut til Hamningberg, et fraflyttet fiskevær. Hamningberg, som beskrives som «The end of Europe», ligger helt nordøst i Norge, ut mot Barentshavet. Rundt år 1900 var det et av de største fiskeværene i Finnmark, med 250 innbyggere. I dag gjenstår omtrent 65 hus, som brukes til sommerhus og hytter.


The end of Europe

Kjøreturen fra Vardø til Hamningberg tar deg gjennom et goldt og øde landskap som oppleves nærmest som et månelandskap. Det gamle fiskeværet er et mål for mange turister.

– Jeg synes bare det er hyggelig at bobilturistene kommer hit og opplever området. Noen ganger kan jeg føle meg litt beglodd, men det er ikke noe stort problem, forteller Kurt Gamst fra Vardø fornøyd.

– Jeg og familien er i huset vårt i Hamningberg så ofte vi kan. Vi reiser selv mye med bobilen vår. Den kjøpte vi for å oppleve vårt eget nærområde. Nå har vi sett hele Nordkalotten. Det ville vi ikke kunne gjort uten bobilen. Vi føler oss trygge her i nord. Er ikke redd for å bli ranet. Bobilen står alltid pakket og klar for nye turer og opplevelser. Blir det for mange bobilbesøkende her ute, så tar vi bobilen og drar av gårde for å komme oss litt vekk, forteller Kurt med et smil.


Europavei 75 som starter i Hellas ender i Hamningberg. På sommeren er det stor trafikk av turister og bobiler her, opptil 50 bobiler hver natt. Bobileier Kurt Gamst fra Vardø har sommerhus i Hamningberg og synes at bobilfolket oppfører seg bra når de kommer på besøk til fiskeværet.

– På sommeren er det gjerne 30-50 bobiler her hver natt, helt opp i 70 biler på det meste. Det er blitt laget til en bobilparkering rett før en kommer inn til fiskeværet. Der er det trangt, dårlig med snumuligheter og det er ikke ønskelig med bobilene helt nede ved vannkanten. Jeg opplever at det fleste tar godt vare på naturen, og det er vi i bygdelaget her som ordner søppeltømming og annet forefallende, sier Kurt.

– På slutten av 60-årene fikk vi støtte av staten for å kjøpe hus mer sentralt. Skole og butikker skulle nedlegges. De siste fastboende forlot Hamningberg på 70-tallet. Nå bruker vi huset her som hytte og drar hit hele året. På vinteren er veien stengt, men snøscooteren vår tar oss hit på en time, avslutter Kurt fornøyd.

Bobilparkering:

Vardø
6 plasser
Strøm, vannpåfylling
200 kr pr døgn
Kaigata 18c
9950 Vardø
GPS: 70.373443, 31.102977

Hamningberg
Stor grusplass
Ingen fasiliteter
Gratis
9990 Hamningberg
GPS: 70.541618, 30.604756

Lenker:

www.visitnorway.no: søk Vardø
www.visitvardo.no
www.varangermuseum.no
www.nordpolkro.no
www.forsvarsbygg.no: søk Vardøhus festning
www.travel-finnmark.no:  velg destinasjon                    
www.travel-finnmark.no/vardo-drakkar/
www.nasjonaleturistveger.no: velg Varanger
Facebook: søk Varanger Turistinformasjon

Om Vardø og Hamningberg

Vardø er by og administrasjonssenteret i Vardø kommune. Tettstedet ligger på Vardøya og har 1 846 innbyggere per 1. januar 2019. Vardø er Vest-Europas østligste by. Fiske spiller en viktig rolle i det lokale næringslivet.
Hamningberg er et fraflyttet fiskevær i Båtsfjord kommune, ytterst på Varangerhalvøya i Finnmark, en knapp times kjøretur fra Vardø. Det spesielle ved Hamningberg er at fiskeværet ikke ble ødelagt under nedbrenninga av Finnmark i 1944-45. Stedets bebyggelse fra 1800-tallet er dermed intakt. I dag har stedet ingen helårsbosetting.

Kilde Wikipedia

Hva skjer (når smittefaren igjen er avblåst):

 • Pomorfestivalen
 • Festivalen arrangeres siste uken i juli hvert år, for å hylle pomorhistorien og opprettholde vennskapet med Russland.
 • Blues i vintermørket
 • Arrangeres andre helgen i november hvert år.
 • Yukigassen
 • Arrangeres årlig, i mars. Yukigassen er et snøballspill fra Japan, og er like mye en vinterfestival som konkurranse i snøballkasting.
 • Gullfest
 • Årlig arktisk fuglefestival i mars

 

Attraksjoner i Vardø

 • Steilneset minnested
 • Vardøhus Festning
 • Pomormuseet
 • Hornøya
 • Drakkar
 • Partisanmuseet i Kiberg

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Finnes i utgave: 

På forsiden